Havalar�n giderek daha da so�udu�u �u g�nlerde kendinizi mutsuz, depresif mi hissediyorsunuz? ��te size kendinize gelmeniz i�in �neriler.
Mevsim de�i�iklikleri, g�nd�z saatlerinin k�salmas� ile pek �ok ki�i ayn� ruh haline giriyor maalesef. ��inizi �s�tacak s�cac�k bir kase sebze �orbas�, 1 tabak k�� t�rl�s�, stres dolu g�nler ard�ndan i�ece�iniz bir fincan aromal� kahve ya da afiyetle i�ilen tar��nl� zencefilli bir bardak �l�k s�t�n d���ncesi bile biraz olsun mutluluk katt� hayat�n�za de�il mi!
Mutluluk Veren G�dalar
Beslenmemizde do�ru se�imler yaparak, bu moral bozucu d�nemleri kendimize zarar vermeden, kilo almadan da atlatabiliriz. '�zin verin g�dalar ilac�n�z olsun' diyen Hipokrat her derde deva bir besin oldu�unu y�llar �nce s�ylemi�, do�aya kulak vermenin �nemini g�zler �n�ne sermi�tir. Baz� g�dalar ruhsal durumumuzu, performans�m�z� ve al��kanl�klar�m�z� etkileyerek kendimizi daha iyi, dingin ve mutlu hissetmemize neden olabilmektedir. V�cudumuzu son model bir arabaya benzetirsek onun daha verimli �al��mas� i�in ku�kusuz devaml� bak�mlar�n� yapt�rmam�z gereklili�i kadar, as�l i�levini s�rd�rmesi i�in de �zelli�ine uygun benzini eksik etmememiz gerekir. Bunun gibi v�cudumuzun da sa�l�kl� fonksiyon g�stermesi i�in do�ru kaynaklardan beslenmesi ka��n�lmazd�r. Her bireyin kendi metabolizmas�na y�nelik, do�ru besin gruplar�ndan, do�ru miktarlarda, do�ru zamanda, do�ru s�kl�kta yemesi hem fizyolojik hem de ruhsal parametreleri etkilemektedir.
Bunun i�in en belirgin �rnek s�kl�kla g�ndeme oturan mutluluk hormonu i�eren besinlerdir. ��inde endorfin bulunan besinlerin insan� mutlu etti�ini art�k �o�umuz biliyoruz. Bu besinler v�cutta kimyasal baz� �ifreleri ��zmenin �tesinde damak tad�n� ok�ayan lezzetleri ile de anl�k hazlar yaratmaktad�rlar. K�� havas�n�n, i� stresinin, moral bozucu tablolar�n kovucusu sayabilece�imiz baz� besin �nerilerimiz ��yledir:
Su:
Gece yemeleriniz, kendinizi yorgun hissetmeniz, moral d���kl��� gibi s�k�nt�lar�n alt�nda yetersi su al�m�n�n olabilece�ini biliyor muydunuz? S�v� eksili�i ve dola��m�n yava�lamas�, organlar�n �al��ma temposunu d���rmelerine neden olabilir. Bu nedenle sadece kendinizi susuz hissetti�inizde su i�meyin, her g�n en az 8-10 bardak su t�ketmeyi al��kanl�k haline getirin. K���n su i�meyi v�cudunuz hat�rlatmayabilir, ister meyve par�alar� ile tatland�rmak, ister bitki �aylar� t�ketmek gibi farkl�l�klarla s�v� almaya gayret edin.
Hindi:
Dopamin ve noradrenalin seviyelerinde art��a neden olan Tirosin aminoasidinden zengin hindi; hem ya� i�eri�inin d���k olmas� hem de protein kalitesi ile beslenmemizde bulunmas� gereken besinlerdendir. Bu nedenle ha�lanm�� hindili salatalar, sandvi�ler, ton bal��� ve tavuk tercihleri uzun s�reli doygunluk hissi vermeleri ve hormonal temelde dengeleyici etkileri ile m�kemmel se�imlerdir.
K�rm�z� Biber:
K�rm�z� biber i�eri�indeki kapsaisin denen fitokimyasallar ile �zerindeki sinir terminallerini uyar�r, bu yanma hissi beyinde endorphin salg�lar�n� art�rarak mutluluk hissi yarat�r. Metabolizman�n canl�l�k kazanmas�na yard�mc� olabilen k�rm�z� biber, yemeklere katt��� lezzeti ile k�� aylar�n�n vazge�ilmezlerinden olmal�d�r.
Balkaba��:
Turuncu rengi ile zengin beta karoten i�erdi�ini anlatan balkaba�� ayr�ca iyi bir C vitamini ve potasyum kayna��d�r da, lifli yap�s� ile de uzun s�re tokluk hissi sa�layabilmektedir. Balkaba��, �orbalar�n�zda rahatl�kla kullanabilece�iniz bir sebzedir. Lifli yap�s� ile �orbaya tokluk kazand�rabilir, farkl� aromas� ile yeni lezzetler yaratabilirsiniz. Bir�ok kanser �e�idini, damar sertle�mesini �nlemeye yard�mc� �zellikler ta��yan bal kaba��, antioksidan i�eri�i ile de v�cudun enfeksiyonlara kar�� direnmesine yard�mc� olabilir. Meyvesi d���nda �ekirdeklerinden de yararlan�labilen kaba��n ya��, �inko ve doymam�� ya� asidi i�eri�i ile prostat problemlerine de yard�mc� olabilir.
Tam Tah�llar:
Do�adaki g�dalar�n �o�u bir veya birka� aminoasit t�r� i�ermektedir, bitkisel veya hayvansal kaynakl� olmalar�na g�re farkl�l�k g�stermektedirler. Bu ��eler beyni beslemek i�in birbirleri ile yar���rlar. �rne�in 1-2 dilim tam tah�l ekme�i t�ketmek beyne 'mutlu ol' sinyali g�nderir. Triptofan aminoasidinden zengin bu besin beyinde serotonin �retimini art�ramaya yetecek e�i�i a�arak, beyine trankilizan ve ruhsal modu y�kseltici etki yaratmaktad�r. ��te bu nedenle makarna, bulgur veya pilav yerken tam tah�ll� olanlar� tercih etmemiz gerekir.
Muz:
Her ne kadar yo�un kaloriye sahip olsa da magnezyum mineralinden zengin muz kendini iyi hissetmek isteyenler i�in do�ru bir se�imdir. 1 paket �ikolata yemektense 1 orta boy muz t�ketmek so�uk g�nlerde faydal� olacakt�r. Kendini s�rekli yorgun ve depresif hissedenlerde s�kl�kla g�zlenen magnezyum eksikli�i bu teoriyi desteklemektedir.
Portakal:
C vitamininden yetersiz beslenenlerin (�zellikle sigara t�ketenler) noradrenalin salg�s�ndaki dengesizli�e ba�l� olarak kendilerini irite ve mutsuz hissettiklerini g�steren �al��malar, her ���nde yeterli ve a��r�ya ka�mayan C vitamini al�m�n�n yarar�n� g�stermi�tir.
Yine demir emilimini art�r�c� �zelli�i ile C vitamini yorgunluk, uykuya meyil, may���k ruh halinin de birebir yard�mc�s�d�r.
Ceviz:
Yeti�ti�i topra��n kalitesine g�re selenium i�erikleri de�i�se de ceviz kendini mutlu hissetmek isteyenlerin dostudur. Y�ksek kalorili olmas�na ra�men, iyi ya� kompozisyonu ile, makul miktarlarda t�ketildi�inde enerjik ve mutlu ruhsal geli�ime katk� sa�lamaktad�r.
Mutluluk verici bir mineral diyebilece�imiz selenyumun di�er kaynaklar� ise bal�k, deniz �r�nleri, k�rm�z� et ve tam tah�l ekmeklerdir.
F�st�k:
Ya� oran� y�ksek ama yine de insan� mutlu ediyor. Roma �mparatorlu�u'nda 'Tanr� yiyece�i' olarak adland�r�lan f�st���n kolesterol� d���rd��� ve kalp krizi riskini azaltt��� bildiriliyor. �ocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bak�r, selenyum, magnezyum, �inko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin do�al kayna�� olan bu �erez kalbimizin yan� s�ra beyin sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin de dostu. Tuzsuz olan�ndan her g�n ortalama 10 adet yenilebilir.
Tarif; Kabak Toplar�:
Porsiyon; 4-5 ki�ilik
Malzemeler:
500 gr �spanak, 1 adet so�an, 500 gr kabak, ½ avu� i�i ha�lanm�� esmer pirin�, 1 yemek ka���� d�v�lm�� ceviz, yar�m tatl� ka���� k�ri, yar�m tatl� ka���� karabiber, yar�m tatl� ka���� k�rm�z� toz biber, 3 adet yumurta ak�, 1 adet domates, tuz.
Haz�rlan���:
Ispanaklar� y�kay�p 5 dakika buharda pi�irin. Robottan ge�irin, Ayr� bir tencerede k���k do�ranm�� so�an�, kabuklar� soyulup do�ranm�� kabak ve esmer pirinci baharatlar ve tuzla �ok az suyla k�s�k ate�te pi�irin. Robottan ge�irin. Yumurta aklar�n� ekleyip kar��t�r�n. Krem karamel kal�plar�n�n dibini folyoyla kaplay�n. Dibine domates dilimlerini yerle�tirin. �zerine �spanak p�resini koyun. En �ste de kabakl� kar���m� yay�n. �nceden �s�t�lm�� 180 derecede benmari usul� pi�irin. Servis taba��na ters �evirin. Afiyet olsun.
6.10.2010 - 2436
|