MEVS�MSEL MUTSUZLUK YANLI� BESLENMEYE �TEB�L�YOR Sonbaharda hakim olan ya�murlu ve kapal� havalar baz� insanlar i�in mutsuzluk sebebidir. Bu ki�ilerin genellikle sonbahar aylar�nda �eker oran� y�ksek g�dalar�na t�ketimine y�neldi�ini g�zlemliyoruz. Bununla orant�l� olarak do�ru beslenmeden uzakla�anlar�n v�cut direncinde de d���� ya�an�yor. Sonbahar mutsuzlu�unu kontrol alt�na alabilmek i�in �zellikle B vitamini bak�m�ndan zengin tam tah�llar, kuru baklagiller, ye�il yaprakl� sebzeler, et ve s�t �r�nlerinin t�ketilmesi gerekiyor. SONBAHARDA SU ��MEY� UNUTMAYIN Sonbaharda beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken en �nemli noktalardan biri de su t�ketimidir. ��nk� artan ya���lar ve so�uyan havayla birlikte ki�iler s�cak i�eceklere ra�bet ediyor. Bu durum da su t�ketiminin unutulmas�na neden olabiliyor. Ayr�ca havalar�n serinlemesiyle ya�an�lan susuzluk fark edilemeyebiliyor. �ay, kahve gibi s�cak i�ecekler suyun yerini tutmad��� gibi, aksine v�cuttan su at�lmas�na yol a�arak daha fazla su ihtiyac� olu�turuyor. E�er bu gibi i�eceklerin t�ketiminden uzak durulam�yorsa, daha fazla su i�meye dikkat edilmesi gerekiyor. G�nde en az 1,5 litre su i�ilmesi uygundur. Fakat �ay, kahve gibi i�eceklerin t�ketimi fazla ise bu miktar artt�r�lmal�d�r. G�NE TAZE PORTAKAL VEYA GREYFURT SUYU �LE BA�LAYAB�L�RS�N�Z Sonbahara ge�erken insanlar�n v�cut direncinde ciddi bir d���� g�r�l�r. V�cut ise halsizlik, yorgunluk ve ba� a�r�s�n�n yan� s�ra, so�uk alg�nl���, nezle, grip, bron�it gibi gribal hastal�klara kar�� daha a��k hale gelir. Bu sebeple, ba����kl�k sisteminin de gribal hastal�klara kar�� g��lendirilmesi b�y�k �nem ta��r. Bunun i�in de vitamin ve mineral de�erleri y�ksek yiyeceklerle beslenmeye �zen g�sterilmesi gerekir. Bilhassa et, s�t, sebze, meyve ve tah�llardan olu�an besin gruplar� yenmelidir. C vitamini v�cutta bulunan zararl� maddelerin at�lmas�n� sa�lad��� i�in sonbaharda bol bol C vitamini i�eren meyve ve sebzeler t�ketilmelidir. C vitamini kayb�n� �nlemek i�in de taze s�k�lm�� meyve sular� i�ilmelidir. �rne�in; g�ne taze portakal veya greyfurt suyu ile ba�lanabilir. Ayr�ca antioksidanlar da v�cudun direncinin y�kseltilmesinde b�y�k pay sahibidir. ANT�OKS�DAN KAYNA�I BES�NLER SOFRADAN EKS�K ED�LMEMEL� Antioksidan �zelli�i ta��yan yiyecekler, baz� ciddi hastal�klar�n �n�ne ge�ebildi�i gibi, v�cuda serbest radikallerin giri�ini de �nler. Bu yiyecekler ayr�ca, v�cutta mevcut olan radikallerin verece�i zararlar�n �n�ne ge�erek, onlar�n v�cuttan at�lmas�n� sa�lar. Sonbahar�n en �nemli antioksidan kaynaklar� ise �u �ekildedir. A vitamini: ye�il yaprakl� sebzeler, havu�, bal kaba��, yumurta ve bal�k, C vitamini: ku�burnu, maydanoz, ye�ilbiber, karalahana, karnabahar, limon, mandalina ve greyfurt, E vitamini: badem, ceviz, f�nd�k gibi ya�l� tohumlar ve bitkisel ya�lar, Magnezyum: badem, ceviz, f�nd�k, f�st�k, muz, kurubaklagiller, tah�llar, ye�il yaprakl� sebzeler, Selenyum: deniz �r�nleri, et �r�nleri ve sar�msak, �inko: badem, ceviz, kurubaklagiller, bulgur, s�t, yumurta, bal�k ve et. Bu antioksidan kayna�� g�dalar�n mutlaka beslenme al��kanl�klar� aras�na kat�lmas�n� sa�lamak gerekir. �rne�in; sabah kahvalt�s�nda yumurtan�n yan�nda maydanoz, ye�ilbiber ve tam tah�ll� ekmek bulunmal�d�r. Ara ���nlerde ise meyvenin yan�nda k���k bir avu� badem ya da ceviz t�ketilmelidir. Ayr�ca t�ketilen meyvenin yan� s�ra sebzelerin de mevsimine ait olmas�na �zen g�sterilmelidir. ��nk� her meyve ve sebze insanlar� i�inde bulunduklar� mevsimin hastal�klar�na kar�� koruyucu i�eriklere sahiptir. V�CUT PERFORMANSINI ARTTIRMAK ���N BALIK VE KURU BAKLAG�L YENMEL� Sonbaharda a��r� ���melerin �n�ne ge�ebilmek ve ba����kl�k sistemine destek sa�layabilmek i�in zencefil, zerde�al, kekik ve karabiber gibi baharatlar�n da kullan�m�na �zen g�sterilmelidir. E�er bu baharatlar yemeklerde t�ketilemiyorsa mutlaka �aylara eklenmelidir. Sonbaharda �zellikle ara ���nlerde k���k bir avu� badem, f�nd�k, mandalina gibi meyveler de tercih edilmelidir. Haftada 2 kere bal�k, 1 kere de kuru baklagil t�keterek v�cut performans� artt�r�labilir. PROB�YOT�K GIDALAR BESLENME ALI�KANLI�INA EKLENMEL� Probiyotikler, ba����kl�k sisteminin g��lendirilmesinde b�y�k �neme sahiptir. Bu nedenle mevsim ge�i�ine ve beslenmeye ba�l� olarak olu�an ba��rsak problemlerini en aza indirebilmek i�in beslenme al��kanl��� i�inde muhakkak probiyotik g�dalara yer a��lmal�d�r. Yo�urt, kefir ve tur�u �nemli probiyotik kaynaklar�ndand�r. S�tten daha fazla probiyotik i�eren kefir, sindirim sisteminde bulunan bakteri ve mikroplar�n temizlenmesine katk� sa�lar. Kefir ayr�ca, antibiyotik �zelli�i ta��rken, y�ksek kalsiyum ve magnezyum i�eri�i ile kemik sa�l���n�n korunmas�na destek olur. D�KKAT ���N D�ZENL� BESLENME VE YETERL� UYKU �NEML� Sonbahar ay�na girerken v�cutta yorgunluk, halsizlik ve stres gibi �e�itli belirtiler ortaya ��kabilir. Bu d�nemde yeterli uyku al�nmad���nda konsantrasyon ve performans d���kl��� gibi durumlarla kar��la��labilir. Ayr�ca v�cut, mevsim de�i�ikli�i d�neminde enerji gereksinimi duyar. Bu enerji ihtiyac�n� da yiyeceklerle kar��lamaya y�nelinir. Fakat enerji ihtiyac�n� kapatmak amac�yla genellikle karbonhidratl� yiyecekler t�ketilir. B�ylece dengeli beslenemeyen v�cudun ba����kl�k sistemi zay�flar. 15-20 DAK�KA G�NE�TE DURULMALI Sonbahar ay� her zaman ya�murlu ve kasvetli olmuyor elbette. G�ne�in y�z�n� g�sterdi�i g�nlerde yaz�n v�cudun depolad��� D vitamini seviyesini dengede tutabilmek i�in mutlaka g�ne� ���nlar�ndan faydalan�lmal�d�r. Bu d�nemde yaln�zca y�z ve kollar�n �n k�s�mlar�n�n en az 15-20 dakika kadar g�ne�lendirilmesi yeterli olacakt�r. K���k ama etkili bu uyar�lar dikkate al�narak kontrol elden b�rak�lmad���nda keyifli ve zinde bir mevsim ge�i�i sa�lanabilir.
26.9.2017 - 29023
|