Kendinizi S�rekli Olarak Yorgun mu Hissediyorsunuz?
Mevsim de�i�iklikleri sizi olumsuz y�nde mi etkiliyor? Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabilece�i gibi, beslenmenizdeki d�zensizliklerden de ileri gelebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizli�i durumunda yorgunluk kendini g�sterir. Peki baz� besinlerin yorgunlu�u �nledi�ini biliyor musunuz? ��te size yorgunlu�u giderecek yiyecekler:
Bal�k
Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali i�erdi�i i�in haftada 2-3 kere bal�k yenilmelidir. Bahsedilen besin ��elerini taze bal�klar ile benzer oranlarda i�erdi�inden konserve bal�klar da olduk�a yararl�d�r.
Ya�l� Tohumlar
Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali i�eren f�nd�k, yerf�st���, badem ve ceviz t�ketim s�kl���na �nem verilmeli, ancak y�ksek enerji i�eriklerinden �t�r� t�ketim miktar�na dikkat edilmelidir. G�nde bir avu� kadar yenilmesi say�s�z yarar sa�lar.
Ye�il Yaprakl� Sebzeler
C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali a��s�ndan zengin olan ye�il yaprakl� sebzelerin �zellikle koyu renkli olanlar�n�n (�spanak, roka, paz�, nane, tere) tercih edilmesi �nerilmektedir. Bu sebzeleri �i� olarak ya da y�ksek s�cakl�kta, k�sa s�re az suda / buharda pi�irerek t�ketmek vitamin ve mineral kay�plar�n� �nlemeye yard�mc� olur.
Yumurta
Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta anne s�t� kalitesinde protein i�erir ve "�rnek protein " olarak tan�mlan�r. ��ermi� oldu�u doymam�� ya� asitleri sayesinde de �ok besleyici bir besindir. Lesitin i�eri�inden �t�r� san�ld��� gibi kolesterol� art�r�c� etki de g�stermemektedir. Y�ksek kolesterol, tansiyon, karaci�er ya�lanmas� gibi sa�l�k problemleri varsa; farkl� g�nlerde olmak ko�ulu ile haftada 2 kere t�ketilebilir. Ki�i seviyorsa ve sa�l�k problemi bulunmuyorsa her g�n bir adet yenilebilir. Ancak; k�ymal�, past�rmal�, sucuklu veya tereya�l� olarak t�ketilmemelidir.
Kuru Baklagiller
Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum i�eri�inden �t�r� yorgunlu�a birebir gelir. Ayn� zamanda i�erdi�i diyet lifi (posa) sayesinde kan �ekerini kontrol alt�nda tutarak v�cut direncinin s�reklili�ini sa�lar. Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru b�r�lce, soya fasulyesi gibi baklagil t�ketilmelidir.
Kepekli Tah�llar
Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali a��s�ndan zengin olan kepekli tah�l �r�nlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirin�, makarna, eri�te ve un) tercih edilmesi; i�lenmi� olan tah�llardan uzak durulmas� yorgunlu�u �nlemek ad�na b�y�k �nem ta��r.
S�t ve S�t �r�nleri
Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali i�eren s�t, yo�urt ve peynirin yar�m ya�l� hatta ya�s�z (light) olarak tercih edilmesi daha sa�l�kl� olacakt�r. I��k almayacak �ekilde saklanmalar�nda yarar vard�r.
Di�er Besinler
T�m bu besin gruplar�na ilave olarak elma, kay�s�, kivi, �z�m, avokado, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havu�, patates, turp, enginar, mantar, so�an, k�rm�z� pancar, sar�msak gibi sebzeler ve ay�ekirde�i, karaci�er, ye�il �ay yorgunlu�u giderici besinler olarak tan�mlan�r. D�zenli olarak yap�lan egzersizler de v�cudu canland�rmaya yard�mc� olur. �te yandan alkol, asitli i�ecekler, haz�r besinler, sakatatlar, �ok ya�l� ve �ekerli besinler yorgunluk vermektedir.
�zellikle mevsim de�i�ikliklerinin oldu�u d�nemlerde doktor ve/veya diyetisyenlere hastalar�, dan��anlar� taraf�ndan "acaba besin deste�i, vitamin veya mineral tabletleri almak gerekir mi? " �eklinde sorular y�neltilmektedir. B�ylesi durumlarda ki�inin yeterli ve dengeli beslenmeye daha bir �nem vermesi, uzman taraf�ndan gerekli g�r�l�rse bir multivitamin almas� uygun olabilmektedir.
12.7.2008 - 754
|