Et, tavuk, bal�k, s�t, yo�urt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynakl� b�t�n �r�nleri biz potansiyel riskli olarak kabul ediyoruz. Bir de normalde potansiyel riskli olmayan pirin�, patates gibi yiyecekler vard�r. Bunlar da normalde riskli olmayan pi�tikten sonra riskli hale gelen besinlerdir. Buzdolab�nda raflar aras� s�cakl�k fark� vard�r. Buzlu�a en yak�n olan raf her zaman en so�uktur ve a�a�� raflara do�ru so�ukluk derecesi azal�r.
O y�zden potansiyel risk grubundaki yiyecekleri yani bakteri �remesi olabilecek �r�nleri her zaman i�in en �ste koymam�z gerekiyor ki m�mk�n oldu�u kadar bakteri �remesini azaltal�m.
En �st kata et, bal�k, tavuk, ikinci rafa peynir, s�t, yo�urt, daha a�a��ya yemekleri, en alta da sebzeleri koymak gerekiyor. Sebzeler genellikle po�etleriyle konur. Oysa po�etten sebzeye s�rekli bir plastik ge�i�i olur. O nedenle sebzeyi ald�ktan sonra po�etinden bo�alt�p buzdolab�na yerle�tirmemiz gerekiyor.
�kinci bir nokta buzdolab�nda pi�mi� ve pi�memi� etlerin birbiriyle temas etmemesi gerekiyor. �rne�in �i� tavuk �ok �abuk bakteri �retir. Ancak pi�ti�inde bakteriler ortadan kalkar. �i� tavu�u di�er besinlerle ayn� yere koydu�umuz zaman bakterileri di�er besine bula�t�rm�� oluyoruz.
Yumurtan�n da hem kendisi hem de kabu�u �ok ciddi bakteri ta��r. Yumurtan�n pi�tikten sonra kabu�u ile birlikte riski yoktur. Ama pi�meden risk ta��r. O nedenle yumurtay� ald���m�zda ald���m�z kutunun i�erisinde muhafaza etmeliyiz. Genelde buzdolab�n�n i�erisindeki yumurta raflar�na konulur ama bu do�ru de�ildir. ��nk� yan�na konululmu� herhangi bir besin �rne�in yar�m limon varsa bakterilerin �apraz ge�iz ile ta��nmas�na sebep oluruz. Yumurtaya dokunduktan, k�rd�ktan sonra da ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmek gerekiyor.
��zd�rme i�lemi �ok hassast�r. Kesinlikle, kalorifer �st�nde, oda s�cakl���nda bu i�lem yap�lmamal�d�r. �ncelikle buzdolab�nda alt raflarda, su s�zd�rmayacak uygun kaplar i�inde ya da acelemiz varsa akan so�uk su alt�nda ��zd�rebiliriz. Ayr�ca mikrodalga f�r�nlar da pi�irme ve ��z�lme i�in �ok sa�l�kl� ve uygundur.
M�mk�n oldu�u kadar cam kavanoz kullan�lmas�n� istiyoruz. Al�minyum kaplar� hi� �nermiyoruz. Sadece s�t i�in cam �nermiyoruz. ��nk� s�t �ok ciddi B 2 vitamini kayna��d�r. G�ne� ����� ald���nda bu vitamin kaybolur.
O y�zden ����� ge�irmeyecek kaplarda saklanmas� gerekir. Kendi kutusunda buzdolab�nda saklanabilir.
Bunun d���nda T�rk k�lt�r�nde dondurma, yo�urt kaplar� da s�kl�kla saklama kab� olarak kullan�l�yor. Oysa bu hi� uygun de�ildir. Dondurman�n �zerinde bir son kullanma tarihi vard�r. O kab�n da dondurman�n son kullanma tarihine kadar kullan�lmas� gerekiyor. Ondan sonra kullanmaya devam etti�inizde i�erisindeki yiyecek i�eceklere plastik ge�i�i oluyor. Yiyecek saklamak i�in sat�lan saklama kaplar� kullan�labilir. ��nk� onlar bu ama�la haz�rlanm��t�r.
14.1.2011 - 4150
|