�zellikle sene boyunca beslenmede belli bir �l�� ve d�zene al��m�� olan v�cut, bu duruma uyum sa�layamayarak tepki g�sterebilir. Birden fazla yeme�i bir arada yemek; abur cubur, k�zartma, tatl� ve a��r� alkol t�ketimi mide rahats�zl�klar�na yol a�abilir. Central Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. Sevil Aslan, "kontrols�zce �ok fazla yemek; midede yanma-bulant�, haz�ms�zl�k ve �i�kinli�in yan� s�ra refl�ye de sebep olabilir. Bu nedenle haz�rlanan yiyeceklerin karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral y�n�nden dengeli olmas� gerekir" diyor. Y�lba�� Gecesi Sa�l�kl� Beslenme ��in Alt�n Kurallar! Y�lba�� gecesi g�zel vakit ge�irirken do�ru beslenmek de olduk�a �nemlidir. Sadece bir g�n a��r�ya ka�man�n v�cuda zarar vermeyece�ine inan�l�r ancak sa�l��a uygun olmayan �ekilde beslenmek y�lba�� gecesinde ve ileriki g�nlerde ya�anabilecek mide rahats�zl�klar�na zemin haz�rlayabilir. Kontrols�zce �ok fazla yemek; midede yanma-bulant�, haz�ms�zl�k ve �i�kinli�in yan� s�ra refl�ye de sebep olabilir. Bu nedenle haz�rlanan yiyeceklerin karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral y�n�nden dengeli olmas� gerekir. Y�lba�� gecesini ���n atlayarak kar��lamay�n Y�lba�� g�n� yo�un ve tela�l� ge�irildi�inden ���nlerde atlamalar olabilir. Ancak ���n ka��rmak a�l�k hissini tetikleyerek yeme iste�ini art�rabilir. Bu sebeple g�ne hafif bir kahvalt� ile ba�lanmal�, sonras�nda ayn� �ekilde ��le yeme�i yenmelidir. Y�lba�� ak�am� ise yeme�e �ncelikle �orba ile ba�lanmal� daha sonra ana yemeklere ge�ilmelidir. Besinler m�mk�n oldu�unca yava� ve iyi �i�nenerek t�ketilmelidir. H�zl� yemek, �ok ya�l� ve a��r g�dalar t�ketmek midede bulant�, kramp ve ek�imeye yol a�abilir. Etin yan�nda salata ne de iyi gider Bilindi�i gibi y�lba�� sofralar� genellikle et a��rl�kl� haz�rlan�r. Et, sindirimi olduk�a yava� ve zor olan bir besin grubudur. Bu nedenle beraberinde mutlaka lifli besinler t�ketilmelidir. Lif i�eri�i y�ksek olan bol limonlu salatalar, sebze yemekleri ve zeytinya�l�lar mutlaka sofrada bulundurulmal�d�r. Bu sayede v�cudun ihtiyac� olan vitaminler, mineraller ve demir de sa�lanm�� olur. Hem de midede olu�abilecek rahats�zl�klar�n �n�ne ge�ilebilir. Kolay sindirim i�in mucizevi baharatlar Haz�rlanacak et yemeklerinin f�r�nda �zgara, bu�ulama ve ha�lama y�ntemleriyle pi�irilmesine �zen g�sterilmelidir. Eti tatland�rmak i�in kullan�lacak biberiye, kekik, karabiber ve ki�ni� gibi baharatlar da sindirime b�y�k �l��de kolayl�k sa�lar. Ayr�ca k�zartma, kavurma gibi yiyeceklerden; salam, sosis gibi �ark�teri �r�nlerinden ve sakatatlardan da uzak durulmal�d�r. Erkekler 150 gram, kad�nlar 100 gram et t�ketmeli
En ideal et t�ketimi miktar� 100-150 gram aras�d�r. Ancak bu oran ki�inin beslenme al��kanl�klar�na, kilosuna, ya��na ve hastal�k durumuna g�re farkl�l�klar g�sterebilir. Y�lba�� gecesi �ok fazla et t�ketmek sindirimi zorlayaca��ndan haz�ms�zl�k problemi de ya�anabilir. Bu nedenle et t�ketim miktar�nda a��r�ya ka��lmamal�d�r. Yeti�kin bir erke�in g�nde ortalama 150 gram, yeti�kin bir kad�n�n ise ortalama 100 gram et t�ketmesi �nerilir. �ocuklar da ise et t�ketimi 20-25 gram kadar olmal�d�r. Tabi bu miktar �ocu�un ya�� ile birlikte art�� g�sterebilir. Mezeler mayonezle de�il yo�urtla olsun
Y�lba�� men�s�nde yer alacak mezelerde yo�urt kullan�labilir. Mezeler b�ylece daha hafif olur. ��nk� mayonez, hardal gibi soslarla haz�rlanan mezeler mideyi bozabilir ve sindirim sistemini yorabilir. Bu nedenle asla kullan�lmamal�d�r. Makarna, pilav ve ekmek gibi besinler �ok iyi birer karbonhidrat ve enerji kayna��d�r ancak m�mk�n oldu�unca az miktarda yenilmelidir. E�er men�de bulunacaksa da pirin� yerine bulgur, beyaz ekmek yerine de tam tah�ll� olanlar tercih edilmelidir. Mide sa�l���n�z i�in �ekerli g�dalardan uzak durun �ok tatl� ve �erbetli g�dalar da y�ksek enerji i�erdikleri i�in kan art���na sebep olabilir. Ayn� durum �ikolatal� besinler i�in de ge�erlidir. �ikolata i�erisinde y�ksek miktarda doymu� ya� oldu�undan �ok t�ketilmemelidir. Ancak kakao oran� y�ksek bitter �r�nler t�ketilebilir. Bu besinler yerine s�tl� ya da meyve ile haz�rlanm�� tatl�lar tercih edilmelidir. Ayva tatl�s�, kabak tatl�s� ya da meyveli muhallebi gibi tatl�lar y�lba�� gecesi i�in uygun bir se�im olacakt�r. Ayr�ca elma, armut ve mandalina gibi taze mevsim meyvelerinden de tercih edilmelidir. �erez t�ketiminde miktar �nemlidir Y�lba�� gecesinin vazge�ilmezlerinden olan kuruyemi�ler, faydal� olmalar�na ra�men i�erdikleri ya� oran� nedeniyle s�n�rl� miktarda t�ketilmelidir. Bu sebeple badem, ceviz ve kuru �z�m, leblebi gibi besin de�eri zengin olan kuruyemi�ler yenilmelidir. Cips gibi besinlerden uzak durulmal�d�r. �ekerlemeler, kekler ve patlam�� m�s�r ise dikkatli t�ketilmelidir. Alkol t�ketmeyin Y�lba�� gecesi s�v� t�ketimine de dikkat edilmelidir. Bol bol su i�ilmeli ve alkol t�ketimi s�n�rland�r�lmal�d�r. ��nk� alkol kullan�m� v�cutta �deme neden olabilir. Al�nan alkol�n v�cuttan at�lmas� ve gece boyunca yenilen besinlerin kolay sindirilebilmesi i�in mutlaka su i�ilmelidir. Bu sebeple alkoll� i�ecekler yerine taze s�k�lm�� meyve sular�, ayran ya da ��ra tarz� i�ecekler t�ketilebilir. Kronik hastalar, diyabetliler ve ya�l�lar risk grubu Y�lba��nda �zellikle kalp, b�brek veya karaci�er hastal��� olan ki�ilerin, diyabet diyeti ya da �zel diyet uygulayan hastalar�n ve ya�l�lar�n beslenme d�zenlerine �ok dikkat etmeleri gerekir. Bu ki�ilerin mevcut diyetlerine uymas� olduk�a �nemlidir. �ok ya�l�, tuzlu ve �ekerli yiyeceklerin t�ketilmesi, alkol kullan�m� ve at��t�rmal�klar, kronik hastal��� olan ki�ilerde ve ya�l�larda sa�l�k sorunlar�na yol a�abilir. Bu ki�ilerde tansiyon art���, haz�ms�zl�k, �ekerde y�kselme, el ve ayaklarda �i�me, sindirim problemleri, uyku bozukluklar�, ishal/kab�zl�k gibi sa�l�k sorunlar� g�r�lebilir. �ocuklara �zel men�ler Yeti�kinlerin yan� s�ra �ocuklar�n da y�lba�� gecesi do�ru beslenmesi gerekir. Bilindi�i gibi �ocuklar �zellikle k�zart�lm�� besinler, abur cubur ve asitli i�ecekler konusunda olduk�a �srarc�d�r. Bu nedenle y�lba�� sofralar�nda bu tarz yiyeceklerin bulundurulmamas� gerekir. �ocu�un damak tad�na uygun sebze men�leri haz�rlanmal�, yemeklerde baharat ve soslar kullan�lmamal�d�r. Tatl� olarak da meyveli muhallebi ya da s�tla� haz�rlanabilir. Asitli i�ecekler yerine de ev yap�m� limonata veya taze s�k�lm�� meyve sular� verilebilir. Y�lba�� ertesi canlanmak i�in.. Y�lba�� ertesi g�ne daha rahat ve enerjik ba�layabilmek i�in salatal�k, domates ve peynir gibi hafif kahvalt�l�klardan olu�an bir men�yle metabolizma canland�r�labilir. ��le ve ak�am yemeklerinde ise sebze a��rl�kl� beslenilmeli, v�cutta biriken toksinleri atabilmek i�inse yo�urt ve taze meyveler yenilmelidir. Ara ���nler atlanmamal�, g�n i�erisinde su t�ketimi ihmal edilmemelidir. Su d���nda �hlamur, ada�ay�, papatya gibi bitki �aylar� da i�ilebilir. Ayr�ca hafif tempoda yap�lan y�r�y��ler de sindirimi kolayla�t�rmaya yard�mc� olacakt�r. �zel Y�lba�� M�n�leri: Men� 1 1 kep�e �orba 3-4 adet k�fte kadar et, tavuk veya bal�k 3 yemek ka���� kadar makarna ya da pilav Ya�s�z salata 1 ince dilim ekmek (bol tah�ll�) Men� 2 1 kep�e �orba 8-10 yemek ka���� sebze yeme�i 1 kase yo�urt ya da 1 bardak ayran 2 dilim ekmek (bol tah�ll�) At��t�rmal�klar At��t�rma olarak meyve dilimleri yenilebilir. Ayr�ca say�s�n� �ok a�mamak kayd�yla badem, ceviz veya f�nd�k t�ketilebilir. Su t�ketimine de �zen g�sterilmelidir. Yeni Y�l�n �lk Kahvalt�s�: 1 adet ha�lanm�� yumurta 1 ince dilim kadar az ya�l� beyaz peynir 5 adet zeytin Domates, salatal�k ya da mevsim ye�illikleri 1 su barda�� taze s�k�lm�� meyve suyu 2 dilim ekmek (bol tah�ll�) G�n i�erisinde bol miktarda s�v� t�ketilmelidir.
29.12.2014 - 16200
|