Yeni y�la optimal beslenme modeliyle organizman�n ihtiyac� olan besin ��elerini yeterli miktarda alarak sa�l�kl� bir �ekilde girmenin m�mk�n oldu�unu s�yleyen Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. Serkan Aksoy, "Ak�am y�lba�� sofras�nda daha fazla yiyebilmek d���ncesiyle g�n i�inde daha �nceki ���nleri k�sarak metabolizma h�z�m�z�n d��mesine sebep olmamaya dikkat edilmelidir" dedi. Herkesin yeni y�ldan beklentileri farkl� olsa da, zihinlerdeki ortak paydan�n sa�l�kl� bir ba�lang�� yapmak oldu�unu ifade eden �S� Liv Hospital Bah�e�ehir'den Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. Serkan Aksoy, y�lba�� g�n� ve sonras� i�in beslenme uyar�lar�nda bulundu. Y�lba�� beslenmesinde hastal�klar�n minimuma indirilmesi ve genel sa�l�k durumunun korunmas� ad�na optimal beslenme modeliyle organizman�n ihtiyac� olan besin ��elerinin yeterli miktarda sa�lanmas�n�n hedeflenmesini �neren Diyetisyen Serkan Aksoy, 31 Aral�k ak�am� birbirinden leziz yiyeceklerle donat�lm�� bir masa ba��m�z� d�nd�rmeden �nce, g�n� do�ru planlaman�n gerekti�ini belirtti. G�N ���NDE D��ER ���NLER� AZALTMAK YANLI� Beslenmemize sabah kahvalt� yaparak ba�lay�p, normal ald���m�z miktarlardan �a�madan ���nlere e�it da��t�larak devam edilmesinin en sa�l�kl� y�ntem olaca��n�n alt�n� �izen Dyt. Aksoy, "Dikkat edilmesi gereken �nemli noktalardan biri, ak�am y�lba�� sofras�nda daha fazla yiyebilmek ad�na g�n i�inde �nceki ���nleri k�sarak, metabolizma h�z�m�z�n d��mesine sebep olmamakt�r" diye konu�tu. KIRMIZI ET YER�NE TAVUK YA DA BALIK TERC�H ED�N Ak�am yeme�inde yenilecek olan men�ye g�re �ncesindeki ���nlerdeki besin da��l�m�n�n planlamas� gerekti�ini belirten Dyt. Serkan Aksoy, �unlar� s�yledi: "Y�lba�� ak�am� men�de et grubu besinler yer alacaksa, kolesterol a��s�ndan y�ksek olan k�rm�z� et yerine tavuk, hindi, bal�k veya �rdek tercih edilmeli. Pi�irme tekni�i olarak f�r�n, ha�lama veya �zgaran�n tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Etin yan�nda t�ketilecek olan karbonhidrat miktar� olmas� gereken kadar ayarlan�p, ekmek olarak tam bu�day ekme�i tercih edilmelidir. Men�y� bol ye�il ve k�rm�z�lardan olu�an bir salata ile zenginle�tirmek en sa�l�kl� se�imlerden biri olacakt�r." TUZLU PEYN�R, TUR�U VE YA�LI ATI�TIRMALIKLARDAN UZAK DURUN Tuz oran� y�ksek zeytin, peynir, tur�ular ve ya�l� at��t�rmal�klar�n y�lba�� gecesi tercih edilmemesi gerekti�ini ifade eden Dyt. Aksoy, "Tatl� ve �ay yemekten en az 1 saat sonras�nda s�tl� ve meyveli bir tatl� olacak �ekilde programlanmal�d�r. G�n i�erisindeki 2-2.5 litre su al�m�na dikkat edilmeli ve fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir" diye konu�tu. YEN� YILDA �OK D�YETLERDEN KA�ININ Yeni y�la sa�l�kl� girmek ad�na yap�lacaklar listesinin en ba��na diyete ba�lamak, bir spor salonuna kay�t yapt�rmak yer alabilece�ini vurgulayan Dyt. Serkan Aksoy, �u �nerilerde bulundu: "�ncelikle dikkat edilmesi gereken nokta, beslenmenin s�rd�r�lebilir olmas� ad�na �ok diyetlerden ka��nmakt�r. Hastal�klarda t�bbi beslenme tedavi protokol�n�n sa�l�kl� ki�ilerde uygulanmas� metabolizmalar�n�n bozulmas�na ve komplikasyonlara sebep olabilece�inden beslenmenin ki�iye �zel planlanmas� gerekir. Temel ama�; hastal�klar�n minimuma indirilmesi ve genel sa�l�k durumunun korunmas� ad�na optimal beslenme modeliyle organizman�n ihtiyac� olan besin ��elerini yeterli miktarda sa�lamakt�r." YILBA�I G�N� ���N �RNEK D�YET PROGRAMI Diyetisyen Serkan Aksoy, y�lba�� g�n� i�in 1800 kalorilik sa�l�kl� bir diyet listesini ve 1 Ocak sabah kahvalt�s� i�in iki ayr� Smothie tarifini ise �u �ekilde s�ralad�: "Sabah: � 2 bardak �ekersiz �ay, 40 gr (2 parmak) beyaz peynir, 1 ha�lanm�� yumurta, 5 adet zeytin, mevsim ye�illikli ve bir adet mevsim meyvesi, 1 tatl� ka���� bal veya re�el veya tahin-pekmez, 2 ince dilim tam bu�day ekme�i. ��len: 1 kase sebze �orbas�, 6 yemek ka���� zeytinya�l� sebze yeme�i, 4 yemek ka���� yo�urt, 1 ince dilim tam bu�day ekme�i. Ak�am: 1 kase �orba, 160 gr hindi g���s eti, 3 yemek ka���� buharda ha�lanm�� sebze, 3 yemek ka���� zeytinya�l� yemek, bol renkli bir salata, 3 yemek ka���� bulgur pilav� veya 2 yemek ka���� pirin� pilav�, 4 yemek ka���� yo�urt, 1 ince dilim tam bu�day ekme�i. Yemekten en az 1 saat sonras�: Meyveli s�tl� bir tatl�, �ekersiz kahve veya �ay, 5 adet �i� badem ve 4 adet �i� f�nd�k." 1 OCAK SABAH KAHVALTISI ���N SMOT�E TAR�FLER� 1. TAR�F:
- 10 dal maydanoz
- Yar�m orta boy ye�il elma (�ekirdekleri ��kar�lm��, kabuklar�yla birlikte)
- 1 adet k���k boy kivi veya yar�m orta boy portakal
- Yar�m limon suyu
- 1 lira b�y�kl���nde ince bir par�a zencefil
- 2-3 dal taze nane yapra�� (iste�e ba�l�)
- Maksimum 200 ml su
T�m malzemeleri blenderla kar��t�r�rken suyu �nce 100 ml koyup daha sonra k�vam�na g�re 200 ml olacak �ekilde ekleyin. B�ylece g�nl�k meyve ve C vitamini ihtiyac� kar��lanm�� olacakt�r. (��tikten 1 saat sonra 1 ha�lanm�� yumurta ve 1 ince dilim tam bu�day ekme�inin yan�nda 5 adet zeytin t�ketilmelidir.) 2. TAR�F:
- 1 adet salatal�k
- 1 adet ince dilim ananas
- 10 dal maydanoz
- �eyrek limon suyu
- 1 fincan haz�rlanm�� ve �l�t�lm�� ye�il �ay veya yar�m �i�e d���k sodyumlu do�al minerali su.
100 ml veya 200 ml bir bardakla haz�rlanan ye�il �ay� biraz so�uduktan sonra t�m malzemeler ile blenderda kar��t�r�p t�ketilebilir veya yar�m �i�e maden suyu ile blenderda kar��t�r�p k�vam�na g�re hepsi eklenebilir. B�ylece metabolizma da h�zlanm�� olur. Bu tarif ile birlikte di�er ara ���nde 1 porsiyon daha meyve t�ketilebilir. (��tikten 1 saat sonra 1 ha�lanm�� yumurta ve 1 ince dilim tam bu�day ekme�inin yan�nda 5 adet zeytin t�ketilmelidir.) ����������������������������������������������������������������������������������������������
30.12.2021 - 58794
|