G�da G�venli�i Derne�i Ba�kan� Samim Saner, bu riski en aza indirmek i�in baz� �nlemlere dikkat �ekti. Evde yap�lacak haz�rl�klar i�in g�da g�venli�inin al��veri� s�ras�nda ba�lad���n� belirten Samim Saner, t�keticilerin �nceli�inin her zaman ambalajl� �r�nlerden yana olmas� gerekti�ini ifade etti. Dernek Ba�kan� Samim Saner ��yle bilgi verdi: "Ambalaj, sat�n ald���n�z �r�n� her t�rl� d��ar�dan gelecek risklere kar�� koruyan bir kalkand�r. Ayn� zamanda ambalajl� �r�nler, herhangi bir risk ortaya ��kmas� durumunda sorumlusuna kolayca ula��labilecek �r�n anlam�n� ta��r. Ancak �r�n�n sadece ambalajl� olmas� yeterli de�ildir, �r�n etiketlerinin de �ok iyi okunmas� gerekir. Ambalaj �zerinde yer alan tavsiye edilen t�ketim tarihi, saklama s�cakl���, i�erik gibi bilgiler ile bakanl�k taraf�ndan izinli olup olmad��� da kontrol edilmeli ve kay�t d��� oldu�u d���n�len �r�nler asla sat�n al�nmamal�d�r. Ayn� �ekilde ambalaj� y�rt�lm��, bozulmu� ve koruyuculu�unu yitirmi� �r�nler de risk fakt�r� olu�turdu�undan uzak durulmal�d�r. Et, tavuk ve hindi al��veri�inde, taze etlerin renginde g�r�len solma ve koyula�ma tek ba��na bir bozulma veya bayatlama g�stergesi de�ildir. Ancak, bununla beraber kokuda de�i�iklik ve yap��kanla�ma hissediliyorsa o �r�n kesinlikle al�nmamal�d�r. Kuruyemi� al��veri�inde de ambalajl� kuruyemi�ler tercih edilmeli ve k�sa s�rede t�ketilecek miktarlarda al�nmal�d�r. Ya� oranlar� y�ksek olan kuruyemi�ler hava, s�cakl�k ve neme duyarl� oldu�undan tatlar�ndaki bozulmay� �nlemek i�in paketli kuruyemi� al�nmas� bu riski ortadan kald�r�r. Haz�rl�k a�amas�nda da hijyen kurallar�na uyulmas�, �i� yiyecekler ile pi�mi� yiyeceklerin birbirinden ayr� tutulmas� sa�l�k a��s�ndan istenmeyen riskleri ortadan kald�r�r. G�da zehirlenmelerinin en �nde gelen nedenlerinden biri de, bozuk bir g�da ile bozuk olmayan g�dan�n ayn� ortamda bulunmas� veya b��ak, kesme tahtas� gibi haz�rlama aletlerinin ortak kullan�lmas�d�r. Pi�irilen yemekler, oda s�cakl���nda en fazla iki saat kalmal�d�r. Yeme�in bu s�rede t�ketilmeyece�i �ng�r�l�yorsa, mutlaka 2 saatten �nce buzdolab�na kald�r�lmas� gereklidir. Y�lba��n� d��ar�da ge�irmek isteyen t�keticilerimiz de restoran se�iminde titiz davranarak hijyenik olmayan yerlerden uzak durmal�d�r. G�da g�venli�inde en temel kural s�cak servis yap�lacak �r�nlerin s�cakta, so�uk servis yap�lacak �r�nlerin ise so�ukta tutulmas� gereklili�idir. G�da g�venli�i bak�m�ndan kurallara uymayan i�letmeler t�keticiler taraf�ndan bilgilendirilmeli ve uyar�lmal�d�r. T�keticilerin konuya g�sterece�i hassasiyet ve talepler sayesinde, g�da g�venli�inin sa�lanmas� garanti edilmi� olur.
30.12.2015 - 19515
|