Uzmanlar y�lba�� kutlamalar�nda �zellikle mide ve solunum rahats�zl�klar� olan ki�ileri uyar�yor.
|
|
|
|
|
|
�zenle haz�rlanan y�lba�� sofralar�nda t�ketilen g�dalardan dolay� pek �ok ki�i yeni y�l�n ilk g�n�n� mide ve solunum problemleriyle kar��l�yor. Y�lba�� gecesi kutlamalar�ndan en �ok ast�m hastalar�n�n etkilendi�ini belirten Alerji Uzman� Prof. Dr. Yonca Tabak, y�l�n ilk g�n�ne zinde ve sa�l�kl� ba�lanmas� i�in �nemli tavsiyelerde bulundu.
�e�it �e�it yemekler, a��r� alkol t�ketimi, dumanl� ve g�r�lt�l� ortam nedeniyle bir�ok ki�inin yeni y�l�n ilk g�n�ne sa�l�k sorunlar�yla ba�lad���na dikkat �eken Alerji Uzman� Prof. Dr. Yonca Tabak, "�zellikle mide ve solunum rahats�zl�klar� olan ki�ilerin daha dikkatli olmas� gerekmektedir. Geceyi sigara duman�na maruz kalarak, kapal� ve havas�z bir ortamda ge�iren ast�m hastalar�n�n ertesi g�n bir tak�m zorluklar ya�amaktad�r " dedi.
Unlu mamullerin, k�zarm��, �ekerli g�dalar�n ve alkol�n v�cutta asidik bir ortam yaratt���n� vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak, v�cuttaki bu iyon y�k�n�n ertesi g�n eksi y�k ta��yan g�dalar t�keterek dengelenmesi gerekti�ini belirtti.
Yeni y�la "sa�l�kla " girin
Y�lba�� gecesi t�ketilen a��r ve a��r� yemek t�ketiminin, yeni y�l�n ilk dile�i olan 'sa�l�k' i�in b�y�k tehlike olu�turdu�una dikkat �eken Tabak, y�l�n ilk g�n�ne sa�l�k ve enerji ile ba�layabilmek i�in sabah kalk�ld���nda bol su i�ilmesini, hafif ve tempolu hareketler yap�lmas�n�, meyve �aylar� i�ilmesini �neriyor.
Alerji Uzman� Prof. Dr. Yonca Tabak, b�t�n bir gece asitli g�daya maruz kalan v�cudun ertesi g�n; zeytinya�l� yemekler ve salatalar gibi alkali de�eri zengin g�dalar t�ketilerek rahatlat�labilece�ini belirtti. Posa ve lif oran� y�ksek; elma, armut muz, kay�s� gibi asitsiz g�dalar�n yenmesinin b�y�k �nem ta��d���n� s�zlerine ekleyen Tabak, a��k havada yap�lacak yar�m saatlik bir y�r�y���n de v�cuttaki toksinleri atmak i�in iyi bir yol oldu�unu vurgulad�.
Prof. Dr. Yonca Tabak, Alerji, Ast�m Ve Refl� Sorunu Olan Ki�ilere Y�l�n �lk G�n�n� Rahat Ge�irebilmeleri ��in �nemli Tavsiyelerde Bulundu;
Bol su i�in (En az 10-12 bardak)
Elma, armut gibi taze s�k�lm�� asitsiz meyve sular�n� tercih edin
Bol meyve salatas� t�ketin
�nek s�t� yerine ke�i s�t� i�eren peynir ya da yo�urt tercih edin
Unlu g�day� m�mk�n oldu�unca az t�ketin
Et ve proteini m�mk�n oldu�unca az t�ketin
Zeytinya�l� sebze yemekleri ve ye�il salata a��rl�kl� beslenme yap�n
Ya�da k�zart�lm�� yemek t�ketmeyin
Siyah �ay ve kahve yerine ye�il �ay, meyve �aylar� ve kafeinsiz kahveyi tercih edin
�ekerli g�da, �ikolata veya kakaolu g�da t�ketmeyin
31.12.2013 - 13604
|
|