"Y�lda 1 defa geliyor", "Taba��mda kal�p ziyan olmas�n", "Y�lba��nda yemeyece�im de ne zaman yiyece�im"� Bu c�mleler y�lba�� sofralar�nda s�k�a s�yleniyor. Ancak yeni y�l�n co�kusu ile yemekte �l��y� fazla ka��rmak ve yanl�� besinleri se�mek, mide ve ba��rsak problemleri ile kilo al�m�na yol a�abiliyor. Y�l�n son g�n�nden itibaren beslenme ile ilgili birka� pratik tedbir al�nmas� �nem ta��yor. YILIN SON G�N� BUNLARI YAPIN Y�lba�� g�n� kalori dengelemek i�in, g�nd�z saatlerde kalorili yiyecekler t�ketilmemelidir. Bunun yerine hafif sebze yemekleri yenmeli, ana ���nler ve ara ���nler atlanmamal�d�r. G�ne kahvalt�yla ba�lanmal�, kahvalt�n�n protein a��rl�kl� olmas�na dikkat edilmelidir. Y�lba�� yeme�ine �orbayla ba�lanmal�d�r. �orba midede hacim kaplayarak doygunlu�un daha h�zl� olmas�na sebep olacakt�r. �orba haz�rlan�rken, krema, et suyu kullan�m�ndan ka��n�lmal�d�r.
Y�lba�� ak�am�n�n olmazsa olmazlar�ndan kuruyemi� kar���m�n�n i�inde leblebi mutlaka olmal�d�r. Bu se�im kuruyemi�ten al�nacak ya� miktar�n� azaltmakta faydal� olacakt�r.
Y�lba�� gecesinde, dolma, makarna, pilav, mant� gibi karbonhidrat a��rl�kl� yemeklerden ka��n�lmal�; onlar�n yerine zeytinya�l�lar ve hafif mezeler tercih edilmelidir.
Y�lba�� yemekleri haz�rlan�rken tercih edilecek pi�irme y�ntemi daha �ok �zgara ve f�r�nlama olmal�, k�zartma yap�lmamal�d�r.
�erbetli tatl�lar yerine; ayva tatl�s�, kabak tatl�s�, muhallebi ve s�tla� gibi hafif tatl�lar tercih edilebilir.
Y�lba�� g�n� ve ak�am�nda su t�ketimi iki kat �nem kazanmaktad�r. Bu sebeple su t�ketimine dikkat edilmeli, 2,5- 3 litre su t�ketimine �zen g�sterilmelidir. Su i�mekte zorlanan ki�iler suya limon, tar��n ekleyerek t�ketimi art�rmaya �al��mal�d�r. Yeni y�l�n ilk g�n�nde ge� saatlere kadar yenen yeme�in ve hareketsizli�in etkisi y�l�n ilk g�n�n� �demli ge�irmeye neden olabilir. V�cuttaki bu �demi daha h�zl� atmak ve kendinizi daha sa�l�kl� hissetmek i�in dikkat etmeniz gerekenler: - Sabah kahvalt�dan �nce yar�m limon s�k�lm�� 1 bardak �l�k su i�ilmelidir. - Tuz ve tatl� t�ketiminden ka��n�lmal�d�r. - Karbonhidrat t�ketimi s�n�rland�r�larak, proteine a��rl�k verilmelidir. - En az 1 saat spor veya y�r�y�� yap�lmal�d�r. - G�n i�erisinde ya� yak�lmas�nda etkin olmas� sebebiyle s�t ve yo�urt t�ketimine dikkat edilmelidir. - Yemek saatlerini ak�am yeme�i ge� saate kalmayacak �ekilde planlamal�, en ge� saat 19.00 da ak�am yeme�i bitirilmelidir. -G�nde 1,5-2 litre su i�ilmeli, suyun i�imini kolayla�t�rmak ve y�lba�� gecesinde yenilenlere ba�l� olarak olu�an �demi atmak amac�yla; suya limon+ salatal�k +elma+ demlenmi� ye�il �ay+ zencefil eklenip bekletilerek i�ilmelidir.
25.12.2017 - 30711
|