Marmara �niversitesi ��retim �yesi Prof. Dr. Elmac�o�lu: "S�cak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynakl� zehirlenmeler s�k g�r�lmektedir " "A��kta sat�lan yiyeceklerin t�ketiminden ka��n�lmal�, �abuk bozulan riskli besinler a��kta bekletilmemeli "
MEHMET KUMCA�IZ - Marmara �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Ba�kan� Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, s�cak havalarda besinlerin bozulma riskinin artt���n�, besin kaynakl� zehirlenmelerin s�k g�r�ld���n� bildirdi.
Elmac�o�lu, AA muhabirine yapt��� a��klamada, yaz aylar�n�n ba�lamas�yla artan hava s�cakl�klar�n�n, birtak�m sa�l�k sorunlar�n� da beraberinde getirdi�ini s�yledi.
S�cakl�k ve nem art���na ba�l� olarak v�cut �s�s�n�n artt���n�, metabolizman�n bu yeni duruma uyum sa�lamaya �al��t���n� belirten Elmac�o�lu, ��yle devam etti:
"Yaz aylar�nda �zellikle y�ksek tansiyon, kalp yetmezli�i ve koroner kalp hastal�klar�nda art�� g�zlenmektedir. Ayr�ca s�cakl�klar�n etkisiyle artan terle, su ve mineral kayb� sonucu, bay�lma hissi, bulant�, ba� d�nmesi gibi sa�l�k problemleri de g�r�lebilmektedir. Yaz aylar�nda �zellikle Bebek ve �ocuklarda ishal g�r�lme s�kl��� artmakta. Ayr�ca s�cak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynakl� zehirlenmeler s�k g�r�lmektedir. "
Bakteriler H�zl� �r�yor
�zellikle yaz aylar�nda artan hastal�klar�n ba��nda besin zehirlenmelerinin geldi�ini vurgulayan Elmac�o�lu, "Bu aylarda a��kta sat�lan yiyeceklerin t�ketiminden ka��n�lmal�, �abuk bozulan riskli besinler a��kta bekletilmemeli " dedi.
S�cak ortamda bakterilerin �ok h�zl� �reyerek besinlerin bozulmas�na neden olabildi�ine de�inen Elmac�o�lu, ��yle konu�tu:
"Bilin�li ve dikkatli olmakta yarar var. G�ne�ten korunmada ve yaz mevsimine v�cudumuzun maksimum uyumunu sa�lamak i�in en �ok dikkat etmemiz gereken konulardan biri de s�v� t�ketimi. ��nk� terlemeye ba�l� a��r� su kayb� ile v�cudun su dengesinin bozulmas� �ok kolayd�r. Su kayb� insan sa�l��� i�in b�y�k bir risktir. V�cuttan a��r� s�v� kayb�, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon bozulmas� gibi belirtilerle kendini g�sterirken, kaybedilen suyun miktar�n�n fazla olmas� �ok ciddi tablolar meydana getirebilmektedir. "
Yaz s�cakl���ndan en �ok �ocuklar, ya�l�lar, hamileler, kalp ve �eker hastal��� olanlar�n etkilendi�ini vurgulayan Elmac�o�lu, bu nedenle yaz aylar�nda sa�l�kl� beslenmenin �nemli oldu�unu, bu konuda toplumun bilin�lendirilmesi gerekti�ini anlatt�.
Yaz�n Beslenme �nerileri
Prof. Dr. Elmac�o�lu, yanl�� beslenme al��kanl�klar�n�n da �e�itli sa�l�k sorunlar�na neden olabilece�ini dile getirerek, �unlar� kaydetti:
"Yaz aylar�nda kahvalt� g�n�n en �nemli ���n�d�r. Kahvalt�da az ya�l� peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmal�, kafein i�eren i�ecekler yerine de s�t, meyve suyu, �hlamur ve ku�burnu gibi bitki �aylar� tercih edilmelidir. Ya�l� besinlerin ve ya�da k�zartmalar�n t�ketiminden ka��n�lmal�d�r. V�cut direncini art�rmak ve v�cudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almas�n� sa�lamak i�in sebze ve meyve �e�itlerinden yararlan�lmas� �nemlidir. Kan �ekerini h�zla y�kselten ve h�zl� d���ren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf �eker ve �ekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin t�ketilmesine �zen g�sterilmelidir. S�tl� tatl�lar, meyve tatl�lar�, dondurma gibi tatl�lar tercih edilmelidir. " - Samsun
26.6.2013 - 12880
|