Yaz aylar�nda artan s�ca��n insanlar�n �zerindeki olumsuz etkileri hakk�nda bilgi veren Ac�badem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Fadime �zg�k, g�nl�k su t�ketiminin 1.5 litre oldu�unu, Adana gibi s�cak ve nemli b�lgelerde bu miktar�n 2-2.5 litreye ��kart�lmas� gerekti�ini kaydetti.
�zg�k, "Terle kaybolan s�v� ve mineral eksikli�ini gidermek i�in haz�r meyve sular�, gazoz ve kolal� i�ecekler yerine taze s�k�lm�� meyve sular�, ayran, bitkisel �aylar ve kompostolar tercih edilmeli. E�er ki�inin herhangi bir hastal��� yok ise enerji ihtiyac�n� mevsim meyveleri olan karpuz, �ilek, kiraz, �z�m gibi meyvelerden kar��layabilir.
Vitamin ve lif a��s�ndan da zengin olan bu meyveler ayn� zamanda mineral a��s�ndan da zengin oldu�undan, terle birlikte at�lan minerallerin yerine konulmas�na yard�mc� olur. Salatal�k, domates gibi hafif g�dalar t�ketmek, kilo kontrol�n� sa�lamaya da katk� sa�lad���ndan ���nlerde mutlaka bulundurulmal� " dedi.
V�cudun su kaybetmesi halinde, yeterli s�v� al�nmad���nda, b�brek ve tansiyon hastal�klar�n�n daha s�k g�r�ld���n� kaydeden �zg�k, "���n atlatmamaya �zen g�sterilmeli, 3 ana ���n mutlaka t�ketilmeli. M�mk�nse ara ���nler de eklenerek ki�ilerin ���nlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir.
Yaz aylar�nda ya�l�, k�zart�lm�� ve kavrulmu� besinler yerine, f�r�nlanm��, �zgara veya ha�lama besinler tercih edilmelidir. Ya�s�z k�rm�z� et haftada 1-2 defa olmak �zere bal�k, tavuk gibi omega 3 y�n�nden zengin besinleri tercih etmek ayn� zamanda kalp sa�l��� a��s�ndan �nemli " diye konu�tu.
�zellikle yaz aylar�nda a��r tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar veya meyve tatl�lar� tercih edilmesi gerekti�ini kaydeden �zg�k, �u uyar�larda bulundu;
S�tl� tatl�lardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli g�dalar aras�nda oldu�undan, iyi muhafaza edilmedi�inde besin zehirlenmelerine sebep olabilir.
Bu y�zden t�ketilen dondurman�n g�venilir bir marka olmas�na ve uygun muhafaza edilmi� olmas�na dikkat edilmeli. Son zamanlarda g�da zehirlenmeleri en s�k ald���m�z �ikayetler aras�nda yer alan g�da zehirlenmelerine de ayr�ca dikkat edilmeli.
A��kta sat�lan yiyecekler kesinlikle t�ketilmemeli. Hijyenik ortamda �retildi�inden ve muhafaza edildi�inden emin olmad���n g�dalar� kesinlikle tercih etmeyin.
G�da zehirlenmelerinin daha s�k g�r�ld���, �ocuklar, ya�l�lar, gebe bayanlar ile �ocuk emziren bayanlar�n beslenmelerine ayr�ca �zen g�sterilmeli. Alkol t�ketenlerin idrar s�kt�r�c� �zelli�i nedeniyle daha dikkatli olunmas� gerekiyor. ��nk� al�nan alkol�n v�cuttan at�lmas� esnas�nda s�v� ile birlikte mineral de kaybedilece�inden s�v� elektrolit dengesi bozulabilir.
4.7.2011 1 - 8759
|