Her ya�tan bireyi etkileyen yaz aylar�, s�cakl�klar�n ve nem oran�n�n y�ksekli�i nedeniyle anne adaylar�n� da zorluyor. DoktorTakvimi doktorlar�ndan Op. Dr. Bar�� �oban, bebe�ini beklerken her an�n tad�n� ��karmay� hak eden hamilelerin beslenmelerine dikkat ettikleri takdirde s�cak yaz g�nlerini daha kolay atlatabileceklerini s�yl�yor. Su kayb� art��� i�in su t�ketiminin de art�r�lmas� gerekti�inin alt�n� �izen Op. Dr. Bar�� �oban, "Anne adaylar� v�cutlar�n�n susuz kalmamas�, ayr�ca bebeklerinin de rahat edebilmesi i�in g�nl�k olarak ortalama 2 -2,5 litre su i�meli " diyor. �oban, hamilelere �nerilerini ��yle s�ral�yor:
BULANTINIZ VARSA AZ TUZLU AYRAN ���N
E�er �al���yorsan�z ve yo�un i� temposu sebebiyle su i�meyi unutuyorsan�z, masan�zda mutlaka su �i�esi bulundurmal�s�n�z. Hamileli�inizin ilk aylar�nda iseniz ve azda olsa bulant�n�z varsa az tuzlu ayran, v�cudun s�v� ihtiyac�n� kar��lamak i�in m�kemmel bir g�dad�r. S�cakl�klar�n y�ksek olmas� sebebiyle v�cutta hararet ya�anabilir. Bu durumu bask�lamak i�in, i�inde �eker ilavesi olan meyve sular�n� t�ketmekten ka��nmal�s�n�z. Bu gibi �eker katk�l� olan besinler, h�zl� bir �ekilde ve gereksiz yere kilo alman�za ve kan �ekeri dengenizi de bozarak daha s�k ac�kman�za neden olur.
ARA ���NLER� ES GE�MEY�N
�al��an anne adaylar�, ��le ve ak�am yeme�i saatleri aras� mutlaka ara ���n yapmal�d�r. ��le yeme�inden 2 – 3 saat kadar sonra ya�s�z bir tost ya da sandvi�, kuru meyve, kuruyemi� ya da bir kutu s�t t�ketebilirsiniz.Ara ���n�n nedeni v�cudu enerjisiz b�rakmamak ya da ya�anmas� muhtemel olan bir tatl� krizinin �n�ne ge�mektir.
Omega-3 vitamini a��s�ndan zengin olan g�dalar, anne adaylar� i�in ara ���nlerin olmazsa olmaz� olmal�d�r. Ceviz, badem, f�nd�k gibi kuru yemi�ler Omega-3 vitamini a��s�ndan olduk�a zengin besinlerdir. �zellikle yeteri kadar bal�k t�ketemeyen ya da bal�k yemekten pek ho�lanmayan anne adaylar�, bu tarz kuruyemi�leri ara ���nlerinde mutlaka t�ketmelidir.
G�NL�K 2 PORS�YON S�T �R�N� T�KET�N
S�t ve s�t t�revi b�t�n besinler, anne adaylar�n�n g�nl�k olarak t�ketmesi gereken g�dalar aras�nda yer al�r. G�nde 2 bardak s�t, ayran ya da yo�urt t�ketimi, t�m anne adaylar� i�in �ok �nemlidir. Hamilelikte ilk �� ay�n tamamlanmas�n�n ard�ndan anne aday�n�n ihtiya� duyaca�� kalsiyum miktar� da artacakt�r. Bu nedenle ���nc� ay�n tamamlanmas�ndan sonra s�t �r�nlerinin 3 bardak t�ketilmesi gerekir. E�er s�t� sevmiyor ya da i�mekte zorlan�yorsan�z ayran, meyveli yo�urt ya da s�tl� tatl� t�ketebilirsiniz.
MEYVEY� �HMAL ETMEY�N
Hamilelerin g�nl�k olarak 2-3 porsiyon meyve t�ketmesi annenin sa�l��� i�in oldu�u kadar, bebe�inin sa�l��� i�inde gereklidir. Meyvelerden maksimum oranda faydalanmak i�in meyvelerin �e�itlendirilerek t�ketilmesi �ok ak�ll�ca olacakt�r. B�ylece hem sofralar�n�z renklenmi� hem de sa�l���n�z i�in �e�itli vitaminleri b�nyenize katm�� olursunuz. Hamilelikte C vitamini �ok �nemlidir. Ayr�ca terleme yoluyla kaybedilen potasyumun kar��lanmas� i�inde C vitamini �nemli bir destek�idir. Bu nedenle C vitamini a��s�ndan zengin meyveleri t�ketmeyi tercih edin.
ETLER�N�Z MUTLAKA �Y� P��M�� OLMALI
Anne adaylar� i�in hamilelik boyunca �i� et ve �i� et i�eren �r�nlerin t�m� yasakt�r. Bu y�zden �zellikle �al��ma ortam�na sipari� edilen her t�rl� et, bal�k yada tavuk �r�nlerinin iyice pi�mi� olmas�na dikkat edilmelidir.
21.8.2019 - 40716
|