HAVALARIN �s�nmas�yla birlikte beslenme al��kanl�klar� da de�i�ti. Ancak besin zehirlenmelerinden korunmak ad�na yaz aylar�nda dikkat edilmesi gereken baz� hususlar var. Yaz d�neminde daha da artan bu sa�l�k probleminin v�cut ba����kl���n� d���rd���n� hat�rlatan Beslenme ve Diyet Uzman� Gizem K�se, "Tavuk, et gibi proteinden zengin besinlerin saklama ko�ullar�na dikkat edin, besinleri m�mk�n oldu�unca iyi pi�irin" dedi. Yaz aylar�nda s�cak havalar�n ba�lamas�yla beraber besinlerde bulunan mikroorganizmalar art�� g�steriyor. Dolapta saklanmayan ve a��kta kalan yiyeceklerin besin zehirlenmesine yol a�t���na dikkat �eken �stanbul Kent �niversitesi Beslenme ve Diyetetik b�l�m�nden Dr. ��r. �yesi Gizem K�se, �nemli uyar�larda bulundu. Besin zehirlenmesinin koronavir�s nedeniyle �neminin daha da �n plana ��kt��� ba����kl�k sistemine zarar verdi�ini anlatan Beslenme ve Diyet Uzman� K�se, "Koronavir�s salg�n� bizim besinleri y�kamam�z� s�kla�t�rmam�z a��s�ndan faydal� oldu. Sebzeleri y�kamay� daha iyi ��rendik. O nedenle besinleri m�mk�n olduk�a bakterilerden ar�nd�r�p, suda bekleterek y�kamam�z gerekiyor. E�er iyi y�kamazsak i�erde kalan bakteriler bakteri kaynakl� hastal�klara sebep olabilir. Ayn� zamanda tavuk ve et gibi besinleri saklama ko�ullar�na dikkat etmek gerekiyor. E�er bunlar� buzdolab�nda saklamazsak veya buzluktan ��kar�p d��arda ��z�nd�rme gibi hatalar yaparsak o zaman besin zehirlenmeleriyle kar�� kar��ya kal�r�z" diye konu�tu. "DONMU� BES�N� SAKIN SUDA BEKLETMEY�N" Besin zehirlenmesinin ayn� zamanda ba��rsaklara da zarar verdi�ini hat�rlatan Dr. ��r. �yesi Gizem K�se, "Bu durum ba����kl���m�z� k�t� y�nde etkiler. O nedenle m�mk�n oldu�unca besinleri iyi pi�irmeliyiz. Olabildi�ince d��ardan beslenmememiz gereken bir d�nemdeyiz, evde beslenerek bu durumu atlatmal�y�z. D��arda ��zd�rme, suda bekletme gibi ��z�nd�rme hatalar� yap�labiliyor. Su demek mikroorganizma demektir. Mikroorganizmalar �zellikle bakteriler su ortam�nda var olur ve �o�al�rlar. Dolay�s�yla bir besin ne kadar fazla su i�eriyorsa mikrobiyal y�k� o kadar fazla demektir" uyar�s�nda bulundu. "��ZD�RME ��LEM� 12 SAAT �NCE BA�LAMALI" Donmu� besinlerin do�ru ��zd�rme y�ntemlerine de�inen Dr. ��r. �yesi K�se "��zd�r�lmesi gereken sistem, bir ya da iki g�n sonra pi�irilecek yeme�in i�eri�ini buzluktan ��kar�p 4 derecede yani buzdolab�n�n i�erisinde en az 12 saat bekletmektir. Mikrodalga f�r�nlar da tercih edilebilir. Mikrodalga besinlerin i�erisinden ufak bir ���n ge�irerek onu �s�t�r. Ama en sa�l�kl� olan� buzdolab�nda ��zd�rmektir. Ayn� zamanda pi�irilecek yemekleri planlamak i�in de zaman kazand�r�r" dedi. "G�NDE 1 KASE SALATA, 3 MEYVE" Son olarak yaz mevsiminin sebze ve meyveler a��s�ndan �ok zengin oldu�unu hat�rlatan Beslenme ve Diyet Uzman� Gizem K�se, "O nedenle beslenmemizde bu �ans� kullanmal�y�z. Bu d�nemde bolca meyve ve sebze t�ketmeliyiz. Meyveler daha �ok karbonhidrat yo�unluklu ve �eker oran� y�ksek oldu�u i�in t�ketimi s�n�rl� olabilir. Ama bunun yan�nda sebze t�ketimimizi art�rmal�y�z. �demi azaltmak, ba��rsak sa�l���n� korumak ve daha sa�l�kl� olmak ad�na bu �nemli. G�nde 1 kase salata, 1 porsiyon sebze yeme�i, 3 tane meyve yeterli olacakt�r" ifadelerini kulland�.
- �stanbul
20.6.2020 - 46120
|