Meyve
Vitamin ve mineral deposu olan, v�cudun posa ihtiyac�n� kar��layan meyveler, ayr�ca �ok iyi antioksidanlard�r. De�i�en oranlarda A ve C vitamini i�erirler. C vitamini, v�cudun kendini hastal�klara kar�� korumas� ve ba�ka vitamin, minerallerin emiliminde etkindir. G�nl�k C vitamini ihtiyac� eri�kinler i�in 60, gebelikte 80-90, sigara i�en bireyler i�in ise 100-200 miligramd�r.
�zellikle k�� aylar�nda hastal�klardan korunmak i�in t�ketilen fazla meyve ve meyve suyu t�ketiminin hastal�klardan korunmaya etkisi olmayacakt�r. ��nk� v�cuda al�nan daha fazla C vitamini depolanmadan, idrarla at�lmaktad�r. Bu sebeple C vitaminini daha fazla almak i�in meyve t�ketimi (portakal, mandalina, ananas, kivi gibi) art�r�lmamal�d�r. Yeteri miktarda yendi�inde sa�l�kl� besin grubu olan meyveler, fazla t�ketildi�inde i�erdikleri meyve �ekeri sebebiyle kilo art���na neden olabilmektedir. G�nl�k meyve t�ketimi 3-5 porsiyon olarak s�n�rland�r�lmal�, kabuklu t�ketilebilenler kabuklu t�ketilmeli, meyve suyu olarak t�ketiminden ka��n�lmal�d�r.
Tereya��
Kahvalt�da ve lezzet verici olarak yemeklerde s�kl�kla kullan�lan tereya��n�n insan sa�l��� �zerine �nemli faydalar� bulunmaktad�r. ��erisinde antioksidan bar�nd�ran tereya��, v�cutta bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerini azalt�r.
Ba��rsak, mide gibi i� organlar�n sa�l���n� olumlu y�nde etkileyen tereya��, kardiovaskuler rahats�zl�k riskini azalt�r. Kas ve eklem a�r�lar�n�n azalmas�na yard�mc� olan tereya��, kemik geli�imini sa�lar. Artrit olu�ma olas�l���n� da en aza indirir. Tereya��, i�erisinde yer alan A vitamini sayesinde de g�z sa�l���n� olumlu y�nde etkiler ve cildi erken ya�larda ya�lanma etkilerini ortadan kald�r�r. Fakat a��r� al�m� sonucu tereya�� faydadan �ok zarar getirecektir. �lkemizde �ok�a t�ketilen bir ya�d�r. �zellikle kalp ve damar hastal��� olanlar�n doymu� ya� i�eri�inden dolay� mutlaka ka��nmas� gerekmektedir. A��r� ya� al�m� ins�lin direncini artt�raca��ndan diyabetli hastalar�nda a��r� t�ketmemeye �zen g�stermeleri gerekmektedir. Yakla��k %80 i ya� olan bu besinin a��r� al�m� kilo almaya sebep olabilmekte ve uzun vadede bir�ok kronik hastal���n olu�mas�nda etkili olabilece�i bilinmektedir. Bu y�zden tereya�� t�ketimini g�nl�k bir tatl� ka���� ile s�n�rland�rmal�, hamur i�lerinde pilav ve makarnada fazla kullan�m�ndan ka��n�lmal�d�r.
Peynir
Her sabah kahvalt� sofralar�m�z�, farkl� �e�itleri ile s�sleyen peynirin enerji ve besin de�eri olduk�a y�ksektir. Peynir kalsiyum, B12 vitamini ve protein den olduk�a zengindir. ��erdi�i protein ve ya� sebebiyle s�t grubunda de�il et grubunda de�erlendirilir.
30 gr yani 1 kibrit kutusu peynir, 1 k�fte b�y�kl���nde etle e�de�er besin i�eri�ine sahiptir. Bu sebeple s�t, yo�urt sevmiyorum onlar�n yerine peynir yiyorum d���ncesi yanl�� bir d���ncedir. Son zamanlarda kilo alman�n tek sebebi ekmek olarak kabul edilmektedir. Di�er yiyeceklerin masum oldu�u d���n�lerek kahvalt�da, aralarda ekmek yerine �erez yer gibi bol miktarda t�ketilen ya�l� peynirler kilo art���na neden olmaktad�r. ��erdi�i y�ksek kalori sebebiyle, diyet planlan�rken peynir miktar� s�n�rl� tutulmal�d�r.
Bal
Kahvalt�da tereya��n�n en g�zel tamamlay�c�s� olarak ekme�in �zerine s�rd���m�z, meyveli yo�urdun �zerine gezdirerek tatland�rd���m�z, bitki �aylar�na ilave ederek hastal�klar�m�z� tedavi etti�imiz, bazen keklerde, ��reklerde, kurabiyelerde �eker yerine kulland���m�z bal beslenme al��kanl�klar�m�z�n vazge�ilmezidir.
Do�al olarak �retilen saf nitelikli ballar, kab�zl�k, �ks�r�k, nezle gibi rahats�zl�klar�n tedavisinde do�al ila�lar olarak g�rev yaparlar. ��erdikleri vitamin, aminoasit ve mineraller sayesinde b�y�me �a��ndaki �ocuklar�n bedensel geli�imlerine olumlu katk�lar sa�layan bal, ba����kl�k sisteminin geli�mesinde �nemli rol oynar. Bu faydalar� g�rmek i�in bal�n�z�n do�al oldu�undan emiz olmal�s�n�z. E�er ki bal buzdolab�nda �ekerleniyorsa, ka��klad���n�zda kesintisiz ve ak��kan bi�imde ka��ktan ak�yorsa, biraz fazla yendi�inde geniz ve bo�azda yanma yap�yorsa o bal ger�ek bald�r. Ancak do�al bal istedi�im kadar yiyebilirim d���ncesi �ok da sa�l�kl� bir d���nce de�ildir. �zellikle �eker hastalar�n�n sak�nmas� gereken bal�n kalori i�eri�i 100 gram�nda, 300 kalori oldu�u unutulmamal�d�r.
Kuruyemi�
Kuruyemi�ler i�eri�inde bar�nd�rd�klar� kaliteli ya�lar ve �zellikle Omega 3 kayna�� ile beyin geli�iminde ve iyi kolesterol�n y�kselmesinde b�y�k faydalar sa�lamaktad�r. Bitkisel kaynakl� besinler olup, enerji i�erikleri y�ksektir.
Diyette �e�itlilik sa�lamalar� a��s�ndan g�nl�k �nerilen miktarlarda t�ketilmelidir. Uzun s�re tok tutuyor, hem de sa�l�kl� d���ncesiyle ana ���nler yerine t�ketilen fazla miktarda kuruyemi� kilo art���na neden oluyor. G�nl�k t�ketilmesi gereken kuruyemi� miktar� yar�m avu� f�nd�k, 3-4 adet tam ceviz ya da 10 adet badem olarak s�n�rland�r�lmal�d�r.
Kestane
K�� ak�amlar�n�n olmazsa olmaz� kestane, di�er yemi�lerin aksine d���k kalorili ve mineralleriyle, vitaminleriyle olduk�a zengin bir yemi�tir. Y�ksek oranda lif i�erir. G��l� bir antioksidan olan kestane folik asit ve C vitamini a��s�ndan da �ok zengindir. K�t� kolesterolle sava��rken, iyi kolesterol� y�kseltir. Kalp sa�l���n� korur. ��eri�indeki potasyum kan bas�nc�n� d�zenler. Ayn� zamanda bir B vitamini deposudur. Ancak her �eyin az� karar, �o�u zarar s�z� kestane i�inde ge�erlidir. Karbonhidrat i�eri�i y�ksek olan kestanenin 3-4 adedi 1 dilim ekme�e e�de�erdir. Bunu bilerek t�ketilmesi, sa�l�k a��s�ndan olduk�a �nemlidir.
20.11.2017 - 30040
|