Uzun s�re masa ba��nda �al��ma, mobilya ve bilgisayar�n uygun konumland�r�lmamas�n�n boyun ve s�rt a�r�s�na neden oldu�u ve omurga yap�s�n� olumsuz etkiledi�i uyar�s�nda bulunan uzmanlara g�re, masan�n y�ksekli�inin en az 70 santimetre, �st�n�n de bilgisayar� ve gerekli di�er elektronik aletleri alacak kadar geni� olmas� gerekiyor. Hacettepe �niversitesi (H�) T�p Fak�ltesi, Fiziksel T�p ve Rehabilitasyon Anabilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. Ye�im G�k�e Kutsal, AA muhabirine yapt��� a��klamada, boyun ve s�rt a�r�lar�n�n, �zellikle uzun s�re masa ba��nda �al��may� gerektiren meslek gruplar� i�in ciddi bir sa�l�k sorunu oldu�unu s�yledi. Bu tip a�r�lar�n ki�inin ya�am kalitesini bozmas�n�n yan� s�ra omurga yap�s�n� da olumsuz etkiledi�ine i�aret eden Kutsal, yanl�� oturma �eklinin bir s�re sonra kronik sa�l�k sorunlar�na yol a�t���n� bildirdi. Ergonomik olmayan ko�ullarda �al��an ki�ilerin risk alt�nda olduklar�n� ifade eden Kutsal, bilgisayar ba��nda uzun zaman ge�iren ki�ilerin de bu grupta yer ald���n� vurgulad�. Kutsal, mobilyalar�n ve bilgisayar�n uygun konumland�r�lmas� gibi basit tedbirlerle a�r�lar�n �nlenebilece�ini dile getirdi. Bilgisayar kullananlarda a�r�lar�n genellikle oturulan masan�n, ekran�n ve klavyenin y�ksekliklerinin bilgisayar� kullanan ki�iye uygun olmamas�ndan kaynakland���n�n alt�n� �izen Kutsal, �al���lan mekan�n ayd�nlatma, �s� ve nem gibi �evresel olanaklar�n�n yetersizli�inin �nemli fakt�rler aras�nda yer ald���n� s�yledi. Ortam s�cakl���n�n 22-24 derece olmas� gerekti�ine i�aret eden Kutsal, �unlar� kaydetti: "Nem oran� sabit tutulmal�, odan�n d��ar�ya a��lan penceresi ve havaland�rma sitemi olmal�. Klima �niteleri, �al��an�n omuz ve s�rt� �zerine gelmeyecek �ekilde yerle�tirilmeli. Bilgisayar�n ekran� pencereden veya mekandaki ayd�nlatma ara�lar�ndan gelen ����� yans�tmayacak �ekilde konumland�r�lmal�. Oda tavandan yans�yan ve �ok parlak olmayan ���k ile ayd�nlat�lmal�, �al��ma masas� ����� yans�tmayacak �ekilde mat malzeme ile kaplanm�� olmal�. Monit�rden okuma i�in tavan ayd�nlatmas�ndan ziyade ek bir masa ayd�nlatmas� tercih edilmeli. Masan�n y�ksekli�i en az 70 santimetre, �st� ise bilgisayar� ve gerekli di�er elektronik aletleri alacak kadar geni� olmal�. Alt�nda ayaklar�n hareketleri engellenmeyecek kadar alan olmal�, ayr�ca bacaklar�n esnetilmesine olanak sa�layacak �ekilde bo� b�rak�lmal�, temiz ve d�zenli tutulmal�. Gerekli durumlarda masan�n y�ksekli�i ayarlanabilmeli. Buna kar��n tekerlekli olmamal� ve yerde sabit durmal�. Ayr�ca masa �zerindeki bilgisayar, kullanan ki�iden �ok uzakta yerle�tirilmemeli." Kutsal, yanl�� tercih edilmi� �al��ma koltu�unun da s�rt a�r�s�nda �nem ta��d���na dikkati �ekerek, "S�rt�n alt taraf�na destek olacak ve otururken iki aya��n yere d�z basmas�na izin verecek, kol destekleri olan bir �al��ma koltu�u kullan�lmal�." diye konu�tu. Koltu�un y�ksekli�inin ayarlanabilir olmas� gerekti�ini dile getiren Kutsal, koltu�un denge a��s�ndan tercihen 5 ayakl�, oturma ve s�rt deste�inin kaygan olmayan kuma�la kaplanm��, uygun sertlikte olmas� gerekti�ini belirtti. Koltukta ayak koyma deste�i bulunmas�n�n yararl� oldu�unu ifade eden Kutsal, koltu�un oturma yeri ile ayarlanabilir s�rt deste�i aras�nda 95-105 derecelik a�� bulunmas� gerekti�ini kaydetti. "Ekrana en az 45 santimetre uzakl�ktan bak�lmal�" Oturma yerinin kendi ekseninde d�nebilmesi, ileri-geri ayarlanabilmesinin sa�l�k a��s�ndan uygun oldu�unu aktaran Kutsal, �u �nerilerde bulundu: "Dirsekler ve dizler 90 derece b�k�lm�� olarak monit�r ve klavyenin tam kar��s�na oturulmal�. Ekrana en az 45 santimetre uzakl�ktan bak�lmal� ve ekran�n �st kenar� g�zler hizas�nda veya hafif alt�nda olmal�. Otururken masaya do�ru e�ilinmemeli, omuzlar �ne do�ru gelmemeli, gerekirse e�imli masa kullan�lmal�. Omuzlar geriye do�ru itilmeli, y�k�n e�it da��l�m� sa�lanmal�. M�mk�n oldu�unca ani olarak yap�lan sert ve ters hareketlerden ka��n�lmal�. Bilgisayarda uzun s�re �al���lacaksa, 5-15 dakikal�k ara verilmeli, olanaklar �er�evesinde rahat ve s�kmayan giysiler kullan�lmal�. Bu �ekilde damar, sinir ve kaslar�n s�k��malar�, dola��m�n ve dokular�n beslenmesinin bozulmas� �nlenmeli."
9.2.2017 1 - 25739
|