Vitamin Zengini Mantar Kanserle Sava��yor

Uzman Diyetisyen �efika Ayd�n Sel�uk, mantar�n kanserinle sav�t���n� belirtti.

Vitamin Zengini Mantar Kanserle Savaþýyor

Uzman Diyetisyen �efika Ayd�n Sel�uk, mantar�n kanserinle sav�t���n� belirtti.

Mantar�n d�nyan�n bir�ok �lkesinde �reyebilen latince fungi olarak adland�r�lan besin gruplar�ndan sebze grubuna dahil edilen olduk�a faydal� bir besin oldu�unu belirten Uzman Diyetisyen �efika Ayd�n Sel�uk, "�zellikle son d�nemlerde sofralarda s�kl�kla kar��m�za ��kan mantar hakk�nda v�cuda sa�lad��� yararlar hakk�nda bilinmesi gerekenleri s�ralamak gerekirse; D vitamini i�eri�i olan �ok az do�al besinden bir tanesidir. Son y�llarda kanser ve obezite gibi bir�ok �nemli hastal�k tablolar� ile ili�kilendirilen D Vitamini do�al olarak �ok az besinde yer almaktad�r. 300g mantar g�nl�k D vitaminin %20 sini kar��lamaktad�r" dedi.

Kalorisinin �ok d���k olan, farkl� yemeklerde de kullan�labilen mantar formuna dikkat etmesi gerekenler i�in ideal besin oldu�unun alt�n� �izen Uzman Diyetisyen �efika Ayd�n Sel�uk, "100g da yakla��k 15-20 kalori olan mantar�n %85-90 � sudur. 0 kolesterol i�eren mantarda karbonhidrat ve protein i�eri�i daha y�ksektir. Doymu� ya� yoktur. Mantar �orba, sebze yeme�i, b�rek, omlet, garnit�r ve salatalarda s�kl�kla kullan�labilir. M�mk�n oldu�unca k�sa s�reli pi�irmek hafif sert b�rakmak ve suyunu kaybetmemesini sa�layarak pi�irmek en do�ru pi�irme y�ntemidir. Al��veri� listelerinde s�kl�kla yer almal�d�r." dedi.

Mantar�n sebzeler aras�nda besin de�eri ve kalitesi olduk�a y�ksek de�ere sahip oldu�unu anlatan Uzman Diyetisyen �efika Ayd�n Sel�uk, daha sonra �unlar� kaydetti; "Sadece hayvansal g�dalarda bulunan B12 vitamini d���nda mantar t�rlerinde de B12 vard�r ve biyoyararl�l��� ( v�cut i�in kullan�labilirlik ) daha y�ksektir.

�zellikle reishi, shitake ve maitake gibi baz� mantar t�revleri biyoyararl�l��� y�ksek mantar t�revleri olarak baz� �al��malarda izlenmi�tir.

Mantarlar kanserden koruyan ve ba����kl��� kuvvetlendiren antioksidan olarak da kabul edilen selenyum mineralince zengin i�eri�e sahiptir.

Mantarlar s�lf�r i�eren aminoasit olan ergothionoein i�erir ve bu amino asit v�cut h�crelerinde antioksidan rol oynamaktad�r.

Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, Vitamin C, Fosfor, Potasyum ve Bak�rdan zengin olup vitamin ve mineral i�eri�i a��s�ndan �ok zengindir. Bu fitobesin i�eri�i mantar�; kalp sa�l���n� korumada, baz� kanser t�rlerinde ve kanser tedavisi s�ras�nda ba����kl�k sistemini kuvvetlendirmede etkin rol oynamas�n� sa�lamaktad�r.

��eri�inde bulunan CLA ( Konjuge Linoleik Asit ) sayesinde ya� dokusu kayb�n� art�rarak ya� d��� h�crelerin artmas�nda faydalar� vard�r. Dolay�s� ile formunu korumak ve ya�s�z kas dokusunu art�rmak i�in fayda sa�layan besinler aras�ndad�r. Meme ve prostat kanserinde i�erdi�i CLA sayesinde yararl� etki sa�lad��� g�r�lm��t�r.

Biyoaktif i�erikleri y�ksek olan baz� mantar t�revleri medikal ila� �retiminde tedavi ama�l�, antioksidan, antihipertansif, kolesterol d���r�c�, antiviral, antibakteriyel ve antiparazitik etkileri nedeni ike kullan�lmaktad�r.

Baz� kanser �al��malar�nda beyaz mantar t�rlerinin karaci�er detoksifikasyonuna pozitif etki sa�lad��� g�r�lm��t�r.

Kafa kar��t�ran soru zehirlenme

Mantar zehirlenmesi, do�al alanlarda yeti�en ve yap�s�nda zehirli madde bulunan �apkal� mantarlar�n taze, kurutulmu� veya konserve olarak �i� veya pi�irilerek yenmesi sonucunda geli�en ve �l�mle de sonu�lanabilen ciddi bir zehirlenmedir. M�mk�n olduk�a k�lt�r mantar� ve istridye mantar� t�revleri tercih edilebilir. Kusma, bulant�, ate� gibi durumlar mantar yeme sonras� ya�an�yorsa muhakkak doktora dan���lmal�d�r. Taze, a��k beyaz renkte, soyulmam��, yumu�amam�� ve iri mantarlar se�ilmelidir. Buzdolab�nda en fazla 1 hafta muhafaza edilmelidir, derin dondurucuda vitamin ve mineral i�eri�i yok denecek kadar aza inece�i i�in genellikle taze t�ketilmesi gerekmektedir.

T�ketilmesi sak�ncal� durumu �zellikle i�eri�indeki p�rin aminoasidi nedeni ile b�brek hastalar�nda sak�ncal� durumlar yaratmaktad�r. B�brek i�in sak�ncal� olan �rik asit yap�m�n� h�zland�rmaktad�r. �zellikle b�brek ta�� varl���nda, gut hastal��� ve bir�ok b�brek yetmezliklerinde kontroll� t�ketilmesi gerekmektedir.

Mantar et grubu yerine say�labilen bir besin de�ildir, i�erdi�i nutrientler olduk�a faydal� olsa bile et/tavuk/ bal�k/yumurta gibi hayvansal protein i�eri�i d���kt�r. Et yerine birebir de�i�im yap�larak tercih edilmesi farkl� yetersizlikleri olu�turmaktad�r." - ERZURUM

20.7.2016 - 21709



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]