Yeterli ve kaliteli sürede uyuyamamak ise verimsizliğe yol açan basit konsantrasyon bozukluklarından hayati tehlikeyi barındıran iş ve trafik kazalarına kadar bir dizi soruna yol açıyor.
Kaliteli ve yeterli sürede uyuyamamak, çalışanların performansını etkiliyor. Gün içinde yorgunluk, halsizlik, huzursuzluk, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu ile unutkanlığa yol açan uykusuzluk, erişkinlerde sıklıkla rastlanan bir sorun. Bayındır İçerenköy Hastanesi'nden Nörolog Dr. Melek Kandemir, çalışanlar ve uyku konusuna dikkati çekerek, iyi alınmış bir uykunun önemine vurgu yapıyor. Uykuyu "Dinlenmemizi, vücudun kendini yenilemesini ve öğrendiğimiz bilgilerin kaydedilmesini sağlayan, organizmamız için vazgeçilmez fizyolojik bir süreç " diye tanımlayan Kandemir, uykusuzluğun da yeterli zaman ve fırsat olmasına rağmen uykuyu başlatma ve sürdürmede zorluk olarak kendini gösterdiğini söylüyor.
'Ciddiye alın'
Yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle makine kullananların, unutkanlığın ya da basit dalgınlıkların can ve mal kaybına yol açacağı işlerde çalışanların uykusuzluk şikayetinin cidddiye alınması gerekiyor. Dr. Melek Kandemir, bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:
"Uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik, duygu durumda çökme, huzursuzluk, bilişsel fonksiyonlarda etkilenme, gün içi uykululuk, motivasyon kaybı, enerjide ve girişkenlikte azalma, uyku eksikliğine bağlı gerginlik ve uyku hakkında kaygı gibi durumlara yol açıyor. Bazı hastalarda baş ağrısı, sindirim sistemi şikayetleri görülebiliyor. Kronik uykusuzluk hayat kalitemizi azaltarak, işte, trafikte kazalara veya hatalara yatkınlığa sebep olabiliyor. "
Bunların yanı sıra uyku problemlerinin depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlığı artırdığına işaret eden Kandemir, kalp krizi, felç, hipertansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da sebep olduğunu hatırlatıyor. Yeterli ve kaliteli uyku için "uyku hijyeni "nin önemli olduğunu vurgulayan Kandemir, "Odanızın konforunu, uyku için ayırdığınız vakti, yaşam koşullarınızı, sigara ve Kahve gibi uyarıcı maddeleri kullanım sıklığınızı lütfen gözden geçirin. Uykuyla ilgili sorunlarınız devam ediyorsa mutlaka uyku hastalıkları ile ilgilenen bir uzman ile görüşün " diyor.
Uykusuzluğun Nedenleri
Stres, zihni meşgul eden çözümlenememiş sorunlar, iş veya özel hayattaki konular birçok kişide uykusuzluğun temel sebepleri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle çalışan kesimde iş yoğunluğu, dinlenme için kalan vaktin az olması, evde iken çocuk ile ilgilenme, yapılması gereken başka işlerin olması gibi sebeplerle uykuya ayrılan vakit de yeterli olamıyor. Dr. Kandemir, uykusuzluğa neden olan diğer etmenleri de kısaca şöyle açıklıyor: "Huzursuz bacak sendromu, uykuya dalmayı güçleştiriyor ve gece içi uyanıklıklara yol açabiliyor. Uykuda görülen periyodik bacak hareketleri, solunum ile ilgili sorunlar, uykuda yürüme-konuşma, kabuslar, uyku davranış bozukluğu, uykuda yeme bozuklukları gibi diğer uykuyla ilişkili bozukluklar da kaliteli bir uyku uyumamıza engel olur. Ayrıca özellikle küçük çocukları olan annelerin çocuktaki uyku problemleri nedeniyle sık olarak uykuları bölünüyor. "
25.7.2013 - 13066
|