Uzmanlardan kurbanl�k uyar�s�: "Kurban�n al�nd�ktan sonra kesilece�i g�ne kadar hasta olmamas�na dikkat edilmeli" Mardin-��rnak Veteriner Hekimler Odas� Ba�kan� �akar: "Durgun hayvan kurban olamaz" MARD�N Mardin-��rnak Veteriner Hekimler Odas� Ba�kan� Muharrem �akar, durgun olan, �evreye duyarl� olmayan hayvan�n kurban olamayaca��n� ve kurban al�nd�ktan sonra kesilece�i g�ne kadar sa�l�kl� kalmas�na dikkat edilmesi gerekti�ini s�yledi. Yakla�an kurban bayram� ile birlikte kurban sat��lar� da ba�lad�. Al�nan kurbanlar�n dini kurallara uygun olmas�, sa�l�kl� olmas� ve kurban olabilmesi i�in Mardin -��rnak Veteriner Hekimler Odas� Ba�kan� Muharrem �akar uyar�larda bulundu. �akar, �evreye duyars�z ve durgun olan hayvan�n kurban olamayaca��n� ve kurban�n al�nd�ktan sonra ise kesilece�i g�ne kadar sa�l�kl� kalmas�na dikkat edilmesi gerekti�ini vurgulad�. Bu y�l kurban bayram�nda yakla��k 3. 5 milyon k���kba� ve b�y�kba� hayvan�n kesilece�ini s�yleyen �akar, "2022 y�l� i�erisinde bizim tahmini olarak d���nd���m�z kesimi olacak hayvan say�s� k���kba�larda 2 milyon 500 bin civar� b�y�kba� olarak da 900 bin yani 1 milyona yak�n b�y�kba� hayvan kesilmesi beklenmektedir. Bu kadar hayvan�n gerek ta��nmas�, kesilmesi ve sofraya gitmesinde insan sa�l��� a��s�ndan �ok �nemli noktalar bulunmaktad�r. Bunun i�in de bu kadar hayvan�n ta��nmas� ve kesilmesinin kontroll� bir �ekilde olmas� i�in ise �ok ciddi bir altyap� gerekmektedir. Bu hayvanlar�n sa�l�k kontrol�, k�pelerine bak�lmas� ve bunlar�n nakilleri, sa�l�k raporlar�n�n d�zenlenmesine kadar her a�amas�nda veteriner hekimlerimiz rol almaktad�r" dedi. "Kurbanl�k al�n�rken veteriner hekimlerden mutlaka yard�m al�nmal�" Kurbanl�k al�n�rken dikkat edilmesi gereken hususlar� aktaran �akar, "Dini olarak s���r cinsi hayvanlar�n en az 2 ya��n� doldurmas�, koyun ve ke�ilerde ise 1 ya��n� doldurmas� gerekmektedir. Bunlarda dikkat edilmesi gereken nokta ise b�y�kba� hayvanlar�n�n pasaportu ve k���kba� hayvanlar�n ise nakil belgelerinin olmas�, k�peli olmas� �ok �nemli, zaten oralarda bu hayvanlar�n ya�� yaz�lm��t�r. Bunun i�in dini olarak uygunlu�u ise direk kontrol alt�na al�nm�� bulunmaktad�r. Her �eyden �nce bu hayvan�n sa�l�kl� olmas� gerekmektedir. Sa�l�kla ilgili sat�� yerlerinde, belirlenen sat�� noktalar�nda veteriner hekimlerimizden yard�m al�nmal�d�r. Bunlar sat�� noktalar�ndan gidip al�nd��� zaman oradaki ya� tayini ile ilgili elindeki resmi evraklarla ve veteriner hekim g�zetiminde zaten o k�s�m kontrol edilebiliyor. Fakat bunun d���nda ise al�nd�ktan sonra bunun ta��nmas� ve evde kurban kesim g�n�ne kadar beklendi�i s�re�te ise vatanda��m�z�n dikkat etmesi gereken baz� hususlar var" diye konu�tu. "Durgun olan hayvan kurban olamaz" Al�nan kurbanl���n kesilece�i g�ne kadar evde ge�irece�i s�re�te sa�l�kl� kalmas� gerekti�ine dikkat �eken �akar, "D��ar�dan ald��� kurbanl��� evine g�t�r�p besleyen vatanda��m�z yan�nda kald��� s�re�te bunun sa�l�kl� olup olmad��� a�amas�n� nas�l tespit edebilir. Her �eyden �nce hayvan�n t�ylerinin mat olmamas�, canl� ve parlak bir renkte olmas� gerekir. �evreye duyarl�l��� ise �ok �nemli. �evreye duyarl� olan hayvan� bir sa�l�kl� kabul edebiliriz. Herhangi bir nefeste g��l�k, �ks�rme ve a��r� yemden dolay� ishal durumuna girmemesi laz�m. �shal olan her hayvan hasta kabul edilmeyebilir. Fakat bunun rengi ve kokusu ile alakal� herhangi bir de�i�iklik durumunda bu hayvan maalesef kurban olarak say�lmayabilir. Durgun olan hayvan kurban olamaz diyebiliriz. ��nk� durgun olan, �evreye duyarl�l��� olmayan hayvan hasta hayvan demektir. Dini �artlara uygun de�ildir. Hayvan�n sa�l�kl� olmas� gerekir" �eklinde konu�tu. Kurbanl���n kesim k�sm�nda ise i�in ehli taraf�ndan yap�lmas� gerekti�ine vurgu yapan �akar, "Bu i�in ehli olan insan hayvan�n etine mikrobun bula�mas�na engel olur. Sadece bizim buradaki en b�y�k s�k�nt�lar�m�zdan bir tanesi ise �evre sa�l��� dedi�imiz �nemli bir husustur. Bu hayvan�n kesildikten sonras�ndaki gerek kan olsun gerek i� organlardaki ak�nt�lar olsun bunlar�n ise �evreyi kirletmemesi ve hastal�k yaymamas� gerekmektedir. Bunun i�in zaten s�rekli diyoruz ki bunu belediyelerimizin belirledi�i kesim yerlerinde yap�lmas� laz�m. Buralarda da zaten yine veteriner hekimlerimiz g�rev al�yor. Etin ve i� organlar�n da ise herhangi bir t�ketime engel olacak bir �ey varsa da orada bunu direkt �nlemi� oluyorlar. Hayvan� kesime g�t�r�rken kesinlikle hayvana stres olu�turmamam�z laz�m. Nakil s�ras�nda gerekirse ba�lama ya da herhangi bir �ekilde sert bir �ekilde davranmamam�z laz�m. 12 saat �ncesinde de kesinlikle bir yem verilmemesi laz�m. Bu �ekilde gidip kesilme noktas�nda ise hijyene �ok dikkat edilmeli. Aksi takdirde biz bir fayda sa�layal�m derken toplum sa�l���n� tehlikeye atabiliriz" dedi. Kesildikten sonra etlerin t�ketim ve saklanma ko�ullar�n� da a��klayan �akar, "Hayvan�n kesilmesinden sonra etinin da��t�lmas� ve t�ketilmesi kendi i�inde ayr� uzun bir konu bu nas�l yap�labilir. Bu kurban� alacak olan vatanda�lar�m�z her �eyden �nce bu hayvan� e�er ki k�sa vadede t�ketecekse kesilen etin her �eyden �nce 3-5 saat dinlendirilmesi laz�m. Oradaki etteki kan�n tamamen kendini b�rakmas� a��s�ndan bunu sa�l�kl� et olarak kabul ediyoruz. Bunun temizlenmesi y�kanmas� zaten yap�lacakt�r. �nlem olarak e�er ki k�sa bir vadede birka� g�n i�erisinde t�ketilme d���ncesi varsa ki buna 5-6 g�n de diyebiliriz. Buzdolab�nda saklan�labilir. Bu da ayn� zamanda etin kesilme boyutu ile de alakal� bir durum e�er ki k�yma olarak k�sa vadede d���n�l�yorsa k�yma yap�lan et 3 g�n buzdolab�nda kald�ktan sonra t�ketilmesinde problem olabilir. 3 g�n i�inde t�ketilmesi gerekir. Ama uzun soluklu t�ketim d���n�l�yorsa diyelim ki 15-20 g�n vesaire bunun i�inde eksi 17-18 derecede dondurucularda saklanmas� ve �oklanmas� t�ketim a��s�ndan �ok sa�l�kl� olacakt�r" �eklinde konu�tu.
6.7.2022 1 - 61779
|