Koronavir�s salg�n�na kar�� akci�erleri korumak ve ba����kl�k sistemini�g��lendirmek gerekti�ine dikkat �eken uzmanlar, s�v� ve g�da t�ketimine y�nelik tavsiyelerde bulundu. Uzmanlar �zellikle, haftada iki kez bal�k ve s�k s�k kefir t�ketilmesini �nerdi. D�nya Sa�l�k �rg�t�'n�n pandemi olarak kabul etti�i ve T�rkiye'de de yay�lmakta olan koronavir�s tehlikesi nedeniyle bireylerin ba����kl�k sistemini g��l� tutmalar� b�y�k �nem ta��yor. Koronavir�s tehdidine kar�� akci�er sa�l���na ve ba����kl�k sisteminin g��l� olmas�n�n �nemine dikkat �eken Beykent �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Y�ksekokulu Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Dr. ��r. �yesi �lk� Demirci ve ��r. G�r. �rem D�r�ek, besin t�ketimine y�nelik tavsiyelerde bulundu. PROTE�N T�KET�M� �OK �NEML� Dr. Demirci, "Ba����kl�k sistemini g��lendirici g�dalar� t�ketmek ayn� zamanda akci�er sa�l���na da olumlu etkiler yapacakt�r. Akci�eri sa�l�kl� tutmak ve ba����kl�k sistemini g��lendirmek i�in protein, antioksidan vitamin ve minerallerin t�ketimi �ok �nemli" dedi. OMEGA-3 KR�T�K ROL OYNUYOR Antikorlar�n, ba����kl�k sisteminin g��lenmesinde g�rev ald���n� ve proteinin antikorlar�n yap�m� i�in gerekli oldu�unu belirten Dr. Demirci, "K�rm�z� et, tavuk, bal�k, yumurta, s�t ve �r�nleri, kuru baklagiller protein kaynaklar� aras�nda yer almaktad�r. Protein ihtiyac� cinsiyet, ya�, boy, kilo gibi durumlara g�re de�i�mektedir. Ancak genel olarak s�ylenecek olursa nohut, fasulye t�rleri, k�rm�z� ve ye�il mercimek gibi kuru baklagiller her g�n t�ketilebilir. Hem protein hem de ba����kl�k sisteminin g��lendirilmesinde �nemli rol oynayan omega-3 a��s�ndan haftada iki defa bal�k t�ketimi �nerilmektedir" diye konu�tu. A-E-C V�TAM�NLER� VE ��NKO DEPOLAYIN Antioksidan vitamin ve minerallerin faydalar�n� da a��klayan Dr. Demirci, �u tavsiyelerde bulundu: "�zellikle A, E ve C vitaminleri ve �inko, selenyum gibi mineraller ba����kl�k sistemini g��lendirici ve v�cudu ar�nd�r�c� �zelliklere sahiptir. A vitamini, solunum sistemini enfeksiyonlardan korur. �En �ok karaci�er, yumurta, s�t ve �r�nleri gibi hayvansal g�dalarda ve havu�, paz�, �spanak, kay�s�, bal kaba�� gibi sebzelerde bulunmaktad�r. E vitamini, bilinen en iyi antioksidan vitaminlerdendir. En iyi kaynaklar� aras�nda f�nd�k, ceviz gibi yemi�ler ve ya�lar�, zeytinya�� gibi bitkisel ya�lar, tam tah�llar gelmektedir. C vitamini, en iyi antioksidanlardand�r.�En iyi kaynaklar� aras�nda k�rm�z� biber, maydanoz, brokoli, �ilek, portakal, kivi gibi sebze ve meyveler gelmektedir. �inko, ba����kl�k sistemini �ok y�nl� olarak�etkiler. Eksikli�i pek �ok solunum sistemi enfeksiyonu de olmak �zere pek �ok enfeksiyonun geli�mesinde risk olu�turmaktad�r. En iyi kaynaklar� aras�nda et, deniz �r�nleri, kuru baklagiller, ya�l� tohumlar gelmektedir." ��r. G�r. �rem D�r�ek ise s�v� t�ketiminin yan� s�ra; ba����kl�k sistemini g��lendiren ve ar�nd�ran g�dalara ili�kin tavsiyelerde bulundu. PROB�YOT�K T�KET�M� �ART D�r�ek, sadece akci�er de�il, t�m v�cudun temizlenmesi, zararl� maddelerin v�cuttan at�lmas� i�in su t�ketiminin �nemine vurgu yaparak, �unlar� s�yledi: "Genellikle bireyler susad�klar�nda daha �ok asitli ve �ekerli i�ecekler t�ketmektedir ki, bunlar v�cudun ar�nmas�n� engellemektedir. Bu nedenle �ncelikli olarak su t�ketimi �nerilmektedir. Ayn� zamanda hem ba����kl�k sistemini g��lendirmek hem de yenilenmeyi sa�lamak amac�yla probiyotik �zellikli kefir t�ketimi �nem ta��maktad�r." Ba����kl�k sistemini g��lendiren ve ar�nd�ran g�dalara ili�kin �nerilerini de payla�an D�r�ek, "Sar�msak, keten tohumu, zencefil ve tere t�ketimi s�k�a �nerilmektedir" dedi.
28.4.2020 - 44974
|