Karadeniz Teknik �niversitesi (KT�) T�p Fak�ltesi Gastroenteroloji Bilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. Orhan �zg�r, AA muhabirine yapt��� a��klamada, Kurban Bayram�'nda beslenme d�zeninde de�i�iklikler ya�and���na dikkati �ekti. BESLENMEYE D�KKAT Kurban Bayram�'nda sofralar�n et ile zenginle�ti�ini dile getiren �zg�r, "Kurban etlerinin bol miktarda yer ald��� men�ler, hamur tatl�lar� ile a��rla�m�� sofralar ve fiziksel aktivitenin azalmas� ile hareketsiz ya�am ciddi sa�l�k sorunlar�na yol a�abilir. Bu nedenle vatanda�lar�m�z�n Kurban Bayram� boyunca beslenmelerine �zellikle dikkat etmeleri gerekiyor." ifadelerini kulland�. R�SK ALTINDAK�LER �zg�r, baz� hasta gruplar�n�n da risk alt�nda oldu�unu belirterek, "Kontrols�z hipertansiyonu bulunanlar, kan �ekeri y�ksek seyreden ve ins�lin kullanan diyabet hastalar�, trigliserit de�erleri y�ksek hiperlipidemili hastalar, kalp damar sorunu olanlar, refl� hastalar�, ba��rsak ve karaci�er ya�lanmas� olanlar ile hastal�k d�zeyinde �i�man ki�iler risk alt�ndad�r. Bu nedenle risk alt�nda bulunan bu hastalar�n da sa�l�kl� ve rahat bir bayram ge�irmek i�in g�da t�ketimlerine daha fazla �zen g�stermeleri gerekiyor." diye konu�tu.
Kurban Bayram�'nda kahvalt�n�n genelde et ile yap�ld���n� an�msatan �zg�r, "Kurban bayramlar�nda mutlaka kavurma et yiyoruz. Bilindi�i �zere kurban etleri doymu� ya�lar ve y�ksek kolesterol i�eren bol proteinli g�dalard�r. Bu nedenle g�nl�k et t�ketimi mutlaka s�n�rl� olmal�d�r ve ortalama 100 gram civar�nda et t�ketilmelidir." dedi.
"KAVURMADAN UZAK DURUN"
Prof. Dr. �zg�r, kurban etlerinin sindiriminin zor oldu�una i�aret ederek, s�zlerini ��yle s�rd�rd�:
"Kurban etleri sert oldu�u i�in sindirimleri de zordur. O nedenle dengeli ve sa�l�kl� bir beslenme i�in etin yan�nda sebze t�ketmeliyiz. Ayr�ca sindirimin daha da zorla�mamas� i�in etin yan�nda pilav, hamur i�i ve makarna t�ketiminden de ka��n�lmas� gerekiyor. Sabah kahvalt�s� kesinlikle et ile yap�lmamal�. Ak�am yeme�inde de m�mk�n oldu�unca kurban eti yememeliyiz. Sebze ve bal�k t�ketimini �nerebiliriz." HA�LAYARAK VE SEBZEYLE Y�Y�N Kurban Bayram�'nda etlerin �zgara ya da ha�lama �eklinde sebze ile t�ketimine �zen g�sterilmesi gerekti�ini anlatan �zg�r, �zellikle kavurma ve k�zartmadan uzak durulmas� uyar�s�nda bulundu. "2 - 2,5 L�TRE SU T�KET�N"
�zg�r, hareketsizli�in ciddi sa�l�k sorunlar�na yol a�aca��n� belirterek, "Kurban Bayram�'nda hareketsiz kal�nmamal�. G�nde en az yar�m saat y�r�y�� yap�labilir. En az yar�m saat y�r�y�� yapmak, bayram�n daha zinde ge�irilmesini sa�layacakt�r. Bunun yan�nda g�nl�k su t�ketimine de dikkat etmeliyiz ve en az 2 ile 2,5 litre su t�ketmeliyiz." dedi.
Refl� ve karaci�er ya�lanmas� olan hastalar�n da bayram boyunca daha dikkatli davranmas� gerekti�ini vurgulayan �zg�r, bu hasta grubunun �zellikle hamur i�i tatl�lar ve kavurma etten uzak durmas� gerekti�ini kaydetti.
4.9.2016 1 - 22857
|