Yaz mevsimine denk gelen Ramazan ay�nda, artan hava s�cakl�klar� nedeniyle, oru� tutanlar�n beslenmesine daha �ok dikkat etmesi gerekiyor. 24 saatlik g�n�n %75’ini a� ge�iren metabolizmay� canland�rmak, kilo kontrol�n� sa�lamak ve bireyin kendini bedenen ve ruhen daha iyi hissetmesi i�in, beslenmenin bireye �zel planlanmas� �nem kazan�yor. Beslenme kurallar� ve �nerileri ki�iden ki�iye farkl�l�k g�sterse de, baz� belli ba�l� noktalar herkes i�in ortak �neme sahip. DoktorTakvimi.com �yelerinden Diyetisyen Nilhan Esim ve Beslenme ve Diyetetik Uzman� Seniha Selen Acar, Ramazanda sa�l�kl� beslenme ile ilgili, herkesin dikkat etmesi gereken �nerilerde bulundu.
Normal ko�ullarda g�nl�k beslenmemiz, ara ���nlerle beraber 4-6 ���ne kadar ��kabilirken Ramazan ay�nda bu, 2 ana ���ne d���yor. ���n say�s�n�n azl��� g�z �n�ne al�nd���nda, �zellikle Ramazan ay�nda yanl�� besinler t�ketildi�i zaman metabolizma yava�l�yor ve kilo almak da ka��n�lmaz oluyor. DoktorTakvimi.com �yelerinden, Beslenme Uzmanlar� Nilhan Esim ve Seniha Selen Acar, metabolizmay� yava�latmadan oru� ve beslenmeyi y�netebilmek i�in; neyi, ne zaman ve hangi �l��de yemeniz gerekti�ine dair �nemli bilgiler payla�t�.
Sahura mutlaka kalk�n
Sahura uyanmak �ok �nemli. Sahurda g�n i�indeki enerjiyi d���rmeden, verdi�i tokluk s�resi y�ksek olan s�t, yo�urt, yumurta, tuzsuz peynirler, tam tah�llar, lifli meyve ve sebzeler, ceviz-badem-f�nd�k gibi besinler t�ketilebilir. Salatal�k gibi su i�eri�i y�ksek olan �i� sebzeler yo�unlukta olmak �zere, tuz i�eri�i d���k olan lor peyniri ve �rnek bir protein olan yumurtay� t�ketmek, sizi g�n i�erisinde daha zinde tutacakt�r. Diyetisyen Nilhan Esim’e g�re, sahur ���n� t�ketilir t�ketilmez hemen uyku haline ge�ilmemeli, en az�ndan 30 dakika kadar uyan�k kal�nmal�. Ezan okunmadan 15 dakika �nce ise ufak bir ara ���n yapmak, metabolizmay� canl� tutmaya yar�yor.
Sahurda bir bardak s�t a��z kurulu�unu �nler
Sahurda i�ilmesi gereken su miktar� konusunda uzmanlar, v�cudunuzun sesini dinleyerek midede �i�kinlik hissi yaratmayacak do�ru miktar� ayarlaman�z� �neriyor. S�v�lar�n ���nler s�ras�nda de�il de ���n aralar�nda t�ketilmesi, sindirim enzimlerinizin daha aktif �al��abilmesini sa�l�yor. Beslenme Uzman� Seniha Selen Acar, �ekersiz olmak kayd�yla 3 bardak a��k �ay veya 1 fincan ye�il �ay i�menin, �zellikle kilo vermek isteyenler i�in metabolizman�n �al��mas�n� olumlu y�nde etkiledi�ine dikkat �ekiyor. Ek olaraksa, normalde s�t i�ti�inizde size herhangi bir rahats�zl�k ya�atm�yorsa, sahurda i�ece�iniz 1 bardak s�t, sizi ertesi g�n ya�ayaca��n�z a��z kurulu�undan b�y�k oranda koruyor.
Orucunuzu su ile a��p �zerine hurma yiyebilirsiniz
�ftarda, uzun s�re a� kalan midenin y�k�n� artt�rmamak i�in oru�, su ve bir ka� hurmayla a��labilir. Daha sonras�nda ise �orba, yo�urt, salata gibi midede yer kaplayan besinler �neriliyor. Orucu a�t�ktan 15-20 dakika sonra ba�lanmas� tavsiye edilen ana yemekte ise; k�rm�z�/beyaz et ya da etli kurubaklagil/sebze yemekleri gibi proteinden zengin yemekler, yan�nda bol salata, yo�urt veya ayranla t�ketilebilir. Arzu edenler, bir dilim ramazan pidesi de yiyebilir.
Haftada 1-2 kez g�lla� ya da s�tl� tatl�
�ftarla sahur aras�ndaki zaman� ara ���nlere b�lmek metabolizma a��s�ndan son derece faydal�. Bu ara ���nlerde meyve, bitki �aylar�, kuru yemi�ler, kefir gibi metabolizmaya faydal�, antioksidan etkiye sahip besinlerin al�nmas� tavsiye ediliyor. Tabi ki iftar sofralar�n�n vazge�ilmezi tatl�lar� da unutmamak gerek. Tatl� ve/veya meyvenin iftardan 2 saat sonra t�ketilmesi �neriliyor. Meyve yerken yan�na s�t/ yo�urt ya da ceviz/f�nd�k/badem gibi kan �ekerini yava� y�kselten besinler eklenebilir. Tatl�ya gelince… Uzmanlar, Ramazanda genellikle s�tl� tatl�lar�n tercih edilmesini �neriyor. Porsiyon kontrol�n� sa�lamak kayd� ile haftada 1-2 kere g�lla� veya di�er s�tl� tatl�lar� afiyetle yiyebilirsiniz.
14.6.2016 - 21306
|