Uzmanlar, kurban eti t�ketimi konusunda uyard� MU�LA - Bodrum'da 35 y�ld�r kasapl�k yapan Murat G�m��o�lu, Kurban Bayram�na say�l� g�nler kala kurban etinin hemen t�ketilmemesini tavsiye ederek uyar�larda bulundu. Yakla�an Kurban Bayram� �ncesinde kurban eti t�ketimi ile ilgili uzmanlar uyar�larda bulundu. Kesilen kurban etinin hemen t�ketilmemesi, 12 ila 24 saat aras�nda dinlendirilmesi tavsiye edildi. Kurban etlerinin kesilir kesilmez mangal yap�lmamas�n� tavsiye eden uzmanlar, etlerin g�ne� g�rmeyen bir yerde 5-6 saat dinlendirildikten sonra buzdolab�na konulmas� gerekti�ini ifade etti. Bodrum'da i�letmecilik yapan 35 y�ll�k kasap Murat G�m��o�lu, kurban etinin nas�l muhafaza edilmesini, ne zaman yenmesini ve etin i�lenmesi konusunda vatanda�lara uyar�larda bulundu. Bodrum'un en �nl� kasaplar�ndan biri olan Murat G�m��o�lu kurban etinin hemen buzdolab�na koyulmamas� gerekti�ini s�yleyerek "Kurban kesildikten sonra yakla��k 1 saat kendi hali ile so�umas� laz�m etin. S�cak bir eti po�ete koyup direk buzdolab�na atmamak gerekir. E�er hemen eti dolaba koyarsan�z et ek�ir ve bozulur" ifadelerini kulland�. Et kesinlikle y�kanmamal� Kurban etinin hemen t�ketilmemesi gerekti�i konusunda da uyar�larda bulunan G�m��o�lu, "Eti yakla��k 1 g�n bekleteceksin, dinlenecek ve ondan sonra i�leyeceksin eti. Dinlenmeden et i�lenmez ve yenmez. Kurban� kestin o dakika eti pi�irirsen sertle�ir ve etten bir lezzet alamas�n. Eti bir veya 2 g�n dinlendirmek daha do�ru olur. Eti kesinlikle y�kamamak gerekir. Zaten kesim s�ras�nda bir su vuruyorsun ve �zerindeki pislik gidiyor zaten. �yle insanlar var ki k�ymay� bile y�k�yor. Et y�karsan�z lezzetini kaybeder tamamen" �eklinde konu�tu. ��i uzmanlar�na b�rak�n Kurban� kestikten sonra kasaba g�t�r�lmesi gerekti�ini vurgulayan G�m��o�lu, "Et dinlenmeden i�lemeyeceksiniz. Her insan yapamaz eti i�leyemez. Kurban etini kasaba g�t�receksin, orada dinlenmeye b�rakacaks�n. Ondan sonra etten ne yap�lmas�n� istiyorsan k�yma, ku�ba��, pirzola, antrikotunu kasaba yapt�racaks�n. D�zg�n bir �ekilde kasaba ka� kiloluk istiyorsan ay�rt ettirip dolab�na koyup t�keteceksin" dedi. Lezzetli ve yumu�ak etin s�rr� soda G�m��o�lu, taze et yemek isteyenlere �u t�yolar� verdi: "Evde taze etin var yemek istiyorsan; evdeki eti g�zel bir �ekilde do�rayacaks�n. Etin miktar�na g�re maden suyu kullanacaks�n. 1 veya 2 kilo etin varsa k���k bir �i�e maden suyu d�keceksin. O et maden sulu kapta yar�m saat bekleyecek. Et pamuk gibi olur. Hemen yemek istiyorsan eti bu �ekilde lezzetine var�rs�n"
30.8.2017 - 28666
|