Do�al y�ntemlerle mevsim hastal�klar�n�n �n�ne ge�ilebilece�ini belirten Halk Sa�l��� Uzman� Do�. Dr. O�uz �zyaral, "Do�al kar���mlar doktor ya da eczac� taraf�ndan yap�lmazsa alerjik reaksiyonlardan zehirlenmeye kadar pek �ok sa�l�k sorunu ya�anabilir" dedi. "KARI�IMLARLA HASTALIKTAN KORUNAB�L�R AMA KARI�MLARI UZMAN YAPMALI"
Hastane acillerine ba�vuru yo�unlu�unun ya�and��� son g�nlerde, ba����kl�k sisteminin g��lendirilerek hastal�klardan korunabilece�i ve devam eden tedavilerin do�al y�ntemlerle desteklenebilece�i belirtiliyor. Konuyla ilgili a��klama yapan Halk Sa�l��� Uzman� Do�. Dr. O�uz �zyaral, "Tavuk suyu �orbadan, karabibere ve bala, sirke-tar��n-zencefil kar���m�ndan, ball� limona kadar yapabilece�imiz �ok �ey var. Burada dikkat edilmesi gereken tavsiye eden ki�inin akademik unvan�d�r. Do�al kar���mlar doktor ya da eczac� taraf�ndan yap�lmazsa alerjik reaksiyonlardan zehirlenmeye kadar pek �ok sa�l�k sorunu ya�anabilir" dedi.
GR�PTE �ARE ANT�B�YOT�KLER DE��L, G��L� BA�I�IKLI S�STEM�
"K�� mevsimiyle birlikte her sezon gribal hastal�klar makyaj tazeleyip kar��m�za farkl� klinik tablolarla ��k�yor" diyen Do�. Dr. O�uz �zyaral, "Adi grip olarak tan�mlad���m�z ve y�zlerce y�ld�r insano�lunu peri�an eden bu hastal���n antibiyotiklerle asla tedavi edilemeyece�ini �aresinin ba����kl�k sistemimizin g��lendirilmesine dayand���n� biliyoruz. Ayr�ca ortaya ��kan hastal��a ait klinik tablodan nezle, so�uk alg�nl��� ve/veya gribi ay�rt etmek �ok da kolay g�r�nm�yor. Pek �ok defa birden fazla hastal��� i�eren kar���k, karma��k baz� olgularla da kar��la�mak m�mk�n. G���s h�r�lt�s�, �ks�r�k, balgam ��kartma, burun ak�nt�s� gibi tablolar zaman zaman t�m olgularda kendini g�steriyor. Burada da bir bilim dal� olarak fitoterapi devreye giriyor" �eklinde konu�tu.
B�TK�SEL TEDAV�Y� DOKTOR VEYA ECZACI YAPMALI Bitkisel tedavilerin aktar de�il, doktor ve eczac�lar taraf�ndan yap�lmas� gerekti�ini vurgulayan Do�. Dr. �zyaral, "Her ne kadar bitkisel kaynakl� olsalar da gerek bitki �aylar� gerekse haz�rlanan kar���mlar ve besin takviyeleri ad� alt�nda piyasada yerini alan t�m �r�nlerin kontroll� kullan�m� gerekmektedir. Sa�l�k ad�na v�cudun ihtiyac� olan gerek besin gerekse tedavi ama�l� kullan�lacak her �ey �l��l� al�nmal�d�r. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlardan zehirlenmelere kadar �e�itli sa�l�k sorunlar� ya�anabilir" a��klamas�nda bulundu.
"TAVUK SUYU TAM B�R ANT�B�YOT�K"
"Herkesin bildi�i ancak mutfaklarda hak etti�i yere gelemeyen tavuk suyu �orba ise tam bir antibiyotik �orbad�r" diyen Do�. Dr. O�uz �zyaral, "Tavuk ha�land�ktan sonra m�mk�n oldu�unca k���k par�alara ayr�l�r ve tavuk eti suyuyla kar��t�r�l�r. ��erisine do�ranm�� iki b�y�k so�an, bir p�rasa, iki havu� k���k par�alar halinde eklenir. G�zelce �zle�tikten sonra bolca taze maydanoz ve taze nanenin yan� s�ra taze �ekilmi� tane karabiber ve ac� k�rm�z�biber ve sumak s�ras�yla ilave edilir. Hasta olmamak i�in bu mevsimde s�k s�k i�ilmelidir" dedi. �KS�R��� KESMEK ���N: SO�AN, SARIMSAK, L�MON...
Do�. Dr. O�uz �zyaral �ks�r���n kesilmesi i�in bir kar���m tarifi vererek, "Bal limon kar���m� �ks�r��� kesmek i�in do�al destek olarak kullan�labilir. �ks�r�k kesici ve balgam s�k�c� olarak evde �zel bir kar���m haz�rlanabilir. Temiz bir cam kavanozun i�erisine bir kuru so�an istedi�iniz tarzda do�ran�r, kabuklar�yla birlikte ezilen 5-6 di� sar�msak konur, �zerine bir adet limonun suyu taze s�k�l�r ve bir bardak daha �nceden kaynat�l�p �l��t�r�lm�� su eklenir. Bu s�v� k�sma 3 yemek ka���� dolusu �i�ek bal� ilave edilir, son olarak ta 1 tatl� ka���� toz tar��n veyahut bir adet kabuk tar��n ile yar�m tatl� ka���� kadar zencefil konup, g�zelce �alkalan�r ve serince bir yerde ya da buzdolab�nda 4-5 g�n bekletilir. Bu kar���m daha sonra s�z�l�r ve g�nde ortalama �� tatl� ka���� kadar t�ketilebilir" ifadelerini kaydetti.
"ENFEKS�YONLAR ���N KARATURP BAL VE ZENCEF�L K�R� ��E YARIYOR"
'Sosyal medyada en �ok payla��lan k�rlerden olan karaturp, bal ve zencefil ger�ekten i�e yar�yor mu?' sorusunu bu d�nemde �ok s�k duyduklar�n� ifade eden Do�. Dr. �zyaral, enfeksiyonlar i�in �nerilen bu k�r�n �al��t���n� s�yledi. Do� Dr. �zyaral, "Bir adet karaturp g�zelce y�kan�p, temizlenir, tepesi kesilir ve huni �eklinde oyulur. Dip k�sm�na k���k bir kesik, �entik at�l�r. Turp temiz bir barda��n �zerine yerle�tirilir. Barda��n i�erisine taze rendelenmi�, yar�m ceviz b�y�kl���nde zencefil b�rak�l�r. Karaturpun �st oyu�una silme �i�ek bal� konur, bir gece boyu bal�n karaturpun i�erinden s�z�lmesi ve zencefille masere olmas� beklenir. Sonra bu kar���m i�ilir. �ste�e g�re karaturp da rendelenip salatalara eklenebilir" diye konu�tu. DO�AL KARI�IMLAR YA� VE C�NS�YETE G�RE DE���EB�L�R Halk Sa�l��� Uzman� Do�. Dr. O�uz �zyaral, bitkisel k�rlerin do�ru uygulanmas� ve eczac� ve doktorlar taraf�ndan �nerilmesinin �nemli oldu�unu bir kez daha vurgulayarak, "Ki�ilerin kulland�klar� ila�lara ve k�rlerine, ayr�ca ya�, cinsiyet vd. �zelliklerinin yan� s�ra t�m sa�l�k hikayelerine ba�l� herhangi bir alerjik reaksiyon ve/veya sa�l�k sorununun ortaya ��kmamas� ad�na burada s�z� edilen t�m kar���m ve uygular i�in hekim tavsiyesinin al�nmas� �nerilir" dedi.
SOFRADAN EKS�K OLMAMASI GEREKEN ANT�B�YOT�KLER...
K�� mevsiminde gribal enfeksiyonlara kar�� koruyucu sebze ve meyvelerle ba����kl�k sistemini g��lendirmek m�mk�n. Sofraya mutlaka gelmesi gereken do�al antibiyotikler: Sar�msak, kuru/taze so�an, �spanak, her �e�it 'karaturp, beyaz turp, k�rm�z�turp, yaban turpu, �algam, bay�r turpu, Japon turpu, alaba� turp', brokoli, zencefil, k�rm�z�biber, ac� k�rm�z�biber, hardal tohumu, kivi, p�rasa ve nar.
Gerekti�i hallerde hekim denetiminde D vitamini takviyesi yap�lmas� da �neriliyor.
11.1.2017 - 25172
|