Uzman�ndan yaz aylar�nda besin zehirlenmeleri uyar�s� BURSA - Enfeksiyon Hastal�klar� ve Mikrobiyoloji Klini�i Uzman� Doktor Ali Asan, besin zehirlenmelerinin �zellikle yaz aylar�nda art�� g�sterdi�ini belirterek, "�o�unlukla hafif ve k�sa s�relidir. Ancak zehirlenmeye yol a�an besinler, enfeksiyonun tipi ve ki�iyle ili�kili baz� fakt�rler hastal���n daha ciddi seyretmesine, hatta �l�mc�l olmas�na bile yol a�abilir" dedi. Besin zehirlenmeleri �nemli bir halk sa�l��� sorunu olarak dikkat �ekiyor. Ortaya ��kan ishal tablosuna bak�ld���nda D�nya Sa�l�k �rg�t� verilerine g�re d�nyada her y�l 2 milyar ishal olgusu g�r�l�yor. Yiyecek ve i�eceklerin saklanmas�, haz�rlanma ve sunulma a�amalar�nda uygun sa�l�k ko�ullar�n�n olmamas�, besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bursa Y�ksek �htisas E�itim ve Ara�t�rma Hastanesi Enfeksiyon Hastal�klar� ve Mikrobiyoloji Klini�i Uzman� Doktor Ali Asan, konuya ili�kin yaz�l� a��klamada bulundu. Doktor Asan, "Besin zehirlenmeleri enfeksiyon k�kenli olan veya olmayan farkl� nedenlerden kaynaklanabilen tablonun genel ad�d�r. Yani besin zehirlenmelerinin nedeni enfeksiyon olabilece�i gibi toksinler, baz� ba��rsak hastal�klar�, diyabet ve hipertiroidi gibi hastal�klar da olabilir. Besin zehirlenmeleri �zellikle yaz aylar�nda art�� g�steriyor. �o�unlukla hafif ve k�sa s�relidir. Ancak zehirlenmeye yol a�an besinler, enfeksiyonun tipi ve ki�iyle ili�kili baz� fakt�rler hastal���n daha ciddi seyretmesine hatta �l�mc�l olmas�na bile yol a�abilir" dedi. "Kar�n a�r�s�, bulant�, kusma ve ishal g�r�lebilir" Baz� zehirlenmelerde belirtilerin 30 dakika ile bir saat i�inde g�r�lebilece�i gibi zehirlenmelerinin �o�unda belirtiler 12-48 saat i�inde de ortaya ��kabilece�ini ifade eden Dr. Asan, "Baz� etkenlerde de belirtilerin g�r�nmesi i�in birka� g�n ile bir haftaya kadar s�re ge�mesi gerekebilir ama sebebi ne olursa olsun klinik tablo genellikle benzerdir ve kar�n a�r�s�, bulant�, kusma ve ishal g�r�lebilir" �eklinde konu�tu. "Sebze ve meyveler iyice y�kand�ktan sonra t�ketilmelidir" S�t ve s�t �r�nleri, kremal� yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtal� yiyecekler, pi�irilip uygun ko�ullarda saklanmayan etler, deniz �r�nlerinin, bozulma riski en y�ksek g�dalar aras�nda yer ald���n� belirten Dr. Asan, besin zehirlenmelerinden korunmak i�in �u uyar�larda bulundu: "Su ve g�dalarla bula�an enfeksiyonlardan korunmada; yiyecek ve i�eceklerin haz�rlanmas�, saklanmas� ve sunulmas� ile ilgili sa�l�k ko�ullar�na uyman�n yan� s�ra, genel temizlik kurallar�na da dikkat etmek gerekir. En �nemli korunma y�ntemi do�ru el y�kama al��kanl��� edinmektir. Yemekleri haz�rlayan ki�ilerin i�lerine ba�lamadan �nce ellerini su ve sabunla y�kamalar� �ok �nemlidir. Yemek yiyecek ki�ilerin de yemekten �nce, yemekten sonra, ayr�ca tuvalet sonras�nda ellerini temiz su ve sabunla �ok iyi y�kanmalar� gerekir. Sebze ve meyveler iyice y�kand�ktan sonra t�ketilmelidir. M�mk�nse yemekler g�nl�k olarak haz�rlanmal�, artan yemeklerde yeniden �s�tma s�z konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar �s�tma i�lemi yap�lmamal�d�r. �zellikle �i� et, yumurta ve k�mes hayvanlar� gibi besinleri haz�rlad�ktan sonra eller iyice y�kanmal�, bu t�r riskli besinler ile pi�irilmeden t�ketilecek sebze ve meyveleri haz�rlarken ayr� do�rama tahtas� ve b��aklar kullan�lmal�d�r. �i� besinler ile pi�mi� yiyecekler birbirine temas etmeyecek �ekilde �zerleri kapal� olarak muhafaza edilmelidir. Past�rize edilmemi� s�t ve s�t �r�nleri kesinlikle kullan�lmamal�d�r. Hastalar iyile�ene kadar ya�s�z ve posas�z g�dalar ile beslenmelidir. �shal s�resince tatl�, ya�l� ve k�zartma �r�nlerini yemekten ka��nmak gerekir. Ha�lanm�� patates, yo�urt, muz ve �eftali gibi yiyeceklerin t�ketilmesi �nerilebilir. Bol miktarda su ve di�er s�v� g�dalar t�ketilmelidir. Hasta bebe�in ise s�k s�k anne s�t� almas� sa�lanmal�d�r.
20.6.2017 - 27704
|