Kurban etinin m�mk�n oldu�unca kavurma �eklinde t�ketilmesi gerekti�ini dikkat �eken Koruyucu Sa�l�k Uzman� Prof.Dr.O�uz �zyaral, "En do�ru pi�irme �ekli etin kendi ya��yla kavrulmas�d�r.Eti �ok par�aya b�lmek y�zeysel kirlemeye neden olur. Bu da bakteri kirlili�ini art�r�r. Kesimle birlikte etin kan�n�n ��kmas� i�in buzlu suya koyabilirsiniz." dedi.� �zellikle bu y�l Kurban Bayram�'nda yeni tip koronavir�s (Kovid-19) salg�n� nedeniyle daha dikkatli olunmas� gerekti�ine de�inen �stanbul Rumeli �niversitesi Rekt�r Yard�mc�s� ve Koruyucu Sa�l�k Uzman� Prof.Dr.O�uz �zyaral,�kurban etinin nas�l muhafaza edilmesi ve nas�l t�ketilmesi gerekti�iyle ilgili uyar�larda�bulundu.� "MESAFEN�Z� MUTLAKA KORUYUN"� Sa�l�k Bakan� Fahrettin Koca'n�n da �nemle alt�n �izdi�i gibi "Bayramda, maske ve mesafe kural�na bug�ne kadar oldu�undan daha fazla dikkat edilmesi gerekti�ini" s�yleyen �zyaral s�zlerine ��yle devam etti: "T�m d�nyay� etkisi alt�na alan Kovid-19 salg�n� sonucunda �lkemizde vaka say�lar� ayn� seyirde devam etmektedir. Kurban Bayram�'nda �lkece �ok daha fazla titiz davranmam�z gerekiyor. �zellikle 65 ya� �st�ndeki vatanda�lar�m�z�n, kronik hastal��� olanlar�n, tebrikleri telefonla kabul etmelidir. Hi�bir �ekilde el s�kma, kucakla�ma olmamal�d�r. El temizli�ine dikkat edilmelidir. Bir araya gelinecekse a��k hava tercih edilmelidir. Bayramda, maske ve mesafe kural�na bug�ne kadar oldu�undan daha fazla dikkat etmeliyiz."� "KURBAN ET�N� D�NLEND�RMEDEN YEMEY�N!"� Kesilen kurbanlar�n do�ru t�ketilmesi ile ilgili �nemli bilgi veren Prof. Dr. O�uz �zyaral �unlara dikkat �ekti; "Al���ld��� �zere kurban kesilir kesilmez o g�nk� yeme�e yeti�tirilmeye �al���l�r. Ancak kurban kesilir kesilmez et t�ketilmemelidir. Kesim sonras� kurban�n kan�n�n akmas� i�in serin bir yerde en az bir saat kadar as�l� tutulmas� veya buz dolu bir kap ya da po�ette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir. B�ylece hem et dinlenir, damarlardaki p�ht� birikimine neden olacak kan d��ar� at�lm�� olur hem de kas�lan et gev�er, kendini salar ve sertli�i gider. E�er etinizi buzdolab�n�za kald�racaksan�z o zaman tek kullan�ml�k porsiyonlar halinde po�etlemelisiniz. Uzun s�reli derin dondurucuya konulacak par�alar tek kullan�ml�k b�y�kl�kte olmak zorundad�r. Asla ��z�nen et ikinciye dondurulmaz. Havan�n s�cak oldu�unu unutmay�n. Po�et i�inde hava almadan birka� saat bekleyen et bile bozulabilir."� "ET� �OK PAR�ALAYARAK YEMEK BAKTER� �RET�R"� �zyaral, "Eti �ok par�aya b�lmek y�zeysel kirlemeye neden olur. Bu da bakteri kirlili�ini art�r�r. Kesimle birlikte etin kan�n�n ��kmas� i�in buzlu suya koyabilirsiniz. Eti kesip par�alad�ktan sonra mutlaka temiz kaplara al�nmal�d�r. Ayr�ca ete dokunma, etle temas bakteri �remesine uygun zemin olu�turur. Dolay�s�yla etin her par�alan��� yani k���lmesiyle �zerine bula�an kirlilik artar. D��ar�da et �ok k�sa s�re kalmal� derhal da��tacak yerlere ula�t�r�lmal�d�r." dedi� "KURBAN ET� KAVURMA �EKL�NDE YENMEL�"� Kurban etinin m�mk�n oldu�unca kavurma �eklinde t�ketilmesi gerekti�ini de s�yleyen �zyaral s�zlerine ��yle devam etti; "En do�ru pi�irme �ekli etin kendi ya��yla kavrulmas�d�r. �ste�e ba�l� olarak so�an, biber, domates gibi sebzeler eklenerek sotelenebilir. Etin yan�nda bulgur, ayran, �algam ya da salata ile servis edilmesi hazm� kolayla�t�r�r. Sa�l�k a��s�ndan da daha do�ru bir tercihtir. Dinlendirilmeden �zgara �eklinde t�ketilmesinin, �zellikle az pi�mi� olarak yenmesinin de �ok do�ru olmad���n� belirtirim" �
- �stanbul
30.7.2020 - 46995
|