Bitlis Devlet Hastanesinde g�revli Diyetisyen Neslihan Karaalio�lu, Ramazan ay�nda beslenmeye dikkat edilmesi gerekti�ini s�yledi. Neslihan Karaalio�lu, iftarda ve sahurda beslenmeye nas�l dikkat edilmesi hususunda �nerilerde bulundu. Karaalio�lu, Ramazan ay�nda �zellikle kat� ya�lardan ve her t�rl� k�zartma �e�idinden ka��n�lmas� gerekti�ini belirterek, bol bol bal�k eti t�ketip kalp sa�l���n�n da d���n�lmesi gerekti�ini ifade etti. Karaalio�lu, "Ramazan ay�nda uzun s�re a� kalmaya ba�l� olarak v�cudun bazal metabolizma h�z� azalmaktad�r. Bu nedenle az ve s�k beslenme ilkesi Ramazan ay�nda da iftar sonras�nda uygulanmal� ve mutlaka sahura kalk�lmal�d�r. Bu sayede hem a� kal�nan s�re azal�r hem de metabolizma h�z� daha az yava�lar. Sahurda ve iftarda hafif, hazm� kolay ve kolesterol i�eri�i d���k besinler tercih edilmeli, k�zart�lm�� ve kavrulmu� besinlerden ve ya�l� g�dalardan ka��n�lmal�d�r. Ramazanda al���k oldu�umuz lezzetlerin ba��nda ise tatl� t�ketimi gelmektedir. Tatl�lar�n iftardan 1-2 saat veya daha uzun s�re sonra t�ketilmesine, hamur i�i tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar�n veya meyve tatl�lar�n�n tercih edilmesine �zen g�sterilmelidir. �ftarda �orba, hafif bir et yeme�i, yo�urt, salata ve 1-2 dilim ekmekten olu�an bir men� tercih edilmelidir. �ftardan 2 saat sonra 1-2 porsiyon meyve ve s�t ya da yo�urt veya haftada 1-2 kez s�tl� tatl� veya meyve tatl�s� t�ketilerek az ve s�k beslenme kural�na uyulmaya �al���lmal�d�r. Sahurda ise �orba veya peynir, yumurta, s�t, ekmek ve zeytin, domates, salatal�ktan olu�an bir kahvalt� tercih edilmelidir. Ramazan ay�nda s�k�a kar��la��lan bir sorun olan ba��rsak tembelli�ini �nlemek i�in yeterli miktarda posal� ya da lifli besin al�nmas� gerekir. Bu nedenle g�nde en az 4-9 porsiyon taze sebze ve meyve t�ketilmeli ve kepekli ekmek ya da �avdar ekme�i tercih edilmelidir. Pirin� pilav� verine bulgur pilav�, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek ya da �avdar ekme�i t�ketilmelidir. Haftada 2-3 kez kuru baklagil t�ketimine �zen g�sterilmelidir" diye konu�tu. Diyetisyen Karaalio�lu, k�rm�z� eti ve yumurtay� haftada en az 2-3 kez t�ketmeye �zen g�stermek gerekti�ini de vurgulayarak, "Ayr�ca haftada 1-2 kez bal�keti t�ketilmesi kalp sa�l���n� korumada etkili olacakt�r. Ramazan ay� boyunca yiyecekler kadar v�cudun ihtiyac� olan s�v� al�m�na da dikkat edilmelidir. G�n boyunca su i�ilmedi�i i�in, iftardan sonra en az 2 litre su i�erek v�cudun su ihtiyac� kar��lanmal� b�breklerin �al��mas� sa�lanmal�d�r. Ayr�ca Ramazan ay�nda ortaya ��kan sindirim problemleri de yeterli miktarda su i�ilerek ortadan kald�r�lacakt�r. �ftar ve sahurda yemekle beraber �ay, kahve t�ketmek yemeklerden al�nan vitamin ve minerallerin emilimini azaltt���ndan, �ay ve kahve t�ketimi yemeklerden 2 saat sonra ger�ekle�tirmelidir. �eker hastal���nda hipertansiyonda, kalp damar hastal�klar�nda, kanserde, kronik b�brek ve karaci�er hastal�klar�nda, s�rekli ila� kullan�m� gerektiren hastal�klarda, ate�li hastal�klarda ve sindirim sistemi hastal�klar�nda, yeni ameliyat ge�irmi� ki�iler ve veya sa�l��� uygun olmayan ki�iler oru� tutmak i�in uzmanlara dan��mal� ya da mutlaka doktorlar�na dan��mal�d�r. Ayr�ca �ocuklar�n� sadece anne s�t� ile besleyen annelerin ve hamile olan kad�nlar�nda oru� tutmamas� gerekmektedir. Oru� tutan ki�ilerde uzun s�reli a�l��a ba�l� olarak ki�ilerin bazal metabolizma h�z� azalmaktad�r. Ayr�ca uzun s�reli a�l�k ile iftardan sonra fazla besin t�ketiliyor. Buna ba�l� olarak da kilo al�m� daha rahat hale geliyor. Kilo kontrol�n� sa�lamak i�in besinleri dikkatli t�ketmek, az ve s�k beslenmek ve �zellikle iftardan 1 saat sonra g�n i�inde en az 0,5-1 saat egzersiz yap�lmas� gerekmektedir. Egzersizin, yeterli ve d�zenli beslenmenin kalp, obezite ve diyabet gibi hastal�klar ba�ta olmak �zere sa�l�kl� ya�ama da olumlu etkileri oldu�u unutulmamal�d�r" dedi. - B�TL�S
29.5.2017 - 27379
|