Bitlis Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Beyhan Top�u, yakla�an Ramazan ay� m�nasebeti ile beslenme �nerilerinde bulundu. Ramazan ay�nda uzun s�re a� kalmaya ba�l� olarak v�cudun bazal metabolizma h�z�n�n azald���n� belirten Top�u, "Bu nedenle az ve s�k beslenme ilkesi Ramazan ay�nda da iftar sonras�nda uygulanmal� ve mutlaka sahura kalk�lmal�d�r. Bu sayede hem a� kal�nan s�re azal�r hem de metabolizma h�z� daha az yava�lar" dedi. Sahurda ve iftarda hafif, hazm� kolay ve kolesterol� d���k besinlerin tercih edilmesi ve k�zart�lm�� kavrulmu� besinlerden ya�l� g�dalardan ka��n�lmas� gerekti�ini ifade eden Top�u, �unlar� s�yledi: "Ramazan'da al���k oldu�umuz lezzetlerin ba��nda ise tatl� t�ketimi gelmektedir. Tatl�lar�n iftardan 1-2 saat veya daha uzun s�re sonra t�ketilmesine, hamur tatl�lar� yerine s�tl� ve meyve tatl�lar� tercih edilmesine �zen g�sterilmelidir. �ftarda �orba, hafif bir et yeme�i, yo�urt, salata ve 1-2 dilim ekmekte olu�an bir men� tercih edilmelidir. �ftara �orba ile ba�lanmal�, 10 dakika ara verdikten sonra ana yeme�e ge�ilmelidir. 2-3 saat sonrada meyve, s�t ya da haftada 1-2 g�n s�tl� tatl� se�enekleri ara ���n olarak tercih edilmelidir. Sahurda ise �orba veya bir dilim az ya�l� b�rek veya peynir, s�t, ekmek, zeytin, domates ve salatal�ktan olu�an bir kahvalt� tercih edilmelidir. Ramazan ay�nda s�k�a kar��la��lan bir sorun olan barsak tembelli�ini �nlemek i�in yeterli miktarda posal� ya da lifli besin al�nmas� gerekir. Bu nedenle g�nde en az 4-9 porsiyon taze sebze ve meyve t�ketilmeli ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Pirin� pilav� verine bulgur pilav�, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek t�ketilmelidir. Haftada 1-2 kez kuru baklagil t�ketimine �zen g�sterilmelidir." Yemeklerin kat� ya�da de�il de s�v� ya�da pi�mesi gerekti�ini s�yleyen Top�u, "Yemek pi�irirken kat� ya�lardan ka��nmal� ve k�zartmalardan ka��nmal�d�r. K�rm�z� eti ve yumurtay� haftada 2-3 kez t�ketmeye �zen g�sterilmelidir. Haftada 1-2 kez bal�keti t�ketilmesi normal ya�amda oldu�u gibi kalp sa�l���n� korumada etkilidir. Ramazan ay� boyunca yiyecekler kadar v�cudun ihtiyac� olan s�v� al�m�na da dikkat edilmelidir. G�n boyunca su i�ilmedi�i i�in, iftardan sonra en az iki litre su i�erek v�cudun su ihtiyac� kar��lanmal�, b�breklerin ve ba��rsaklar�n �al��mas� sa�lanmal�d�r. Suyun ba��rsaklar�n �al��mas�nda da etkili oldu�u unutulmamal�d�r. �ftar ve sahurda yemekle beraber �ay ve kahve t�ketmek, yemeklerden al�nan vitamin ve minerallerin emilimini azaltt���ndan, �ay ve kahve t�ketimi yemeklerden iki saat sonra ger�ekle�tirmelidir. �eker hastal���nda hipertansiyonda, kalp damar hastal�klar�nda, kanserde, kronik b�brek ve karaci�er hastal�klar�nda, s�rekli ila� kullan�m� gerektiren hastal�klarda, ate�li hastal�klarda ve sindirim sistemi hastal�klar�nda, yeni ameliyat ge�irmi� ki�iler ve veya sa�l��� uygun olmayan ki�iler oru� tutmamal� ya da mutlaka doktorlar�na dan��mal�d�r. Ayr�ca �ocuklar�n� sadece anne s�t� ile besleyen annelerin ve hamile olan kad�nlar�nda oru� tutmamas� gerekmektedir. Oru� tutan ki�ilerde uzun s�reli a�l��a ba�l� olarak ki�ilerin bazal metabolizma h�z� azal�yor. Ayr�ca uzun s�reli a�l�k ile iftardan sonra fazla besin t�ketiliyor. Buna ba�l� olarak da kilo al�m� daha rahat hale geliyor. Kilo kontrol�n� sa�lamak i�in besinleri dikkatli t�ketmek, az ve s�k beslenmek ve g�nde en az 0,5-1 saat egzersiz yap�lmas� gerekmektedir. Egzersizin, az ve s�k besin t�ketiminin kalp sa�l���na ve sa�l�kl� ya�ama olumlu etkileri de unutulmamal�d�r" �eklinde konu�tu. - B�TL�S
30.5.2016 - 21071
|