Ramazan'da mide sorunlar�n� tetikleyen besinlerden uzak durulmas� �nerisinde bulunan �� Hastal�klar� Uzman� Dr. Bet�l Kaya, "Ramazan'da �zellikle ac�l�, baharatl�, biberli, a��r� ya�l� ve a��r yemekler yenmemelidir. Mideyi rahats�z edebilecek a��r� tuzlu besinler ve k�zartmalardan da ka��n�lmal�d�r" dedi. Ramazan ay�nda sa�l�kl� ve dengeli beslenmek i�in �ncelikle sahuru atlamamak gerekti�ini belirten VM Medical Park Pendik Hastanesi'nden �� Hastal�klar� Uzman� Dr. Bet�l Kaya, genellikle daha uzun s�re tok tutaca��n� d���nd���m�z ekmek, b�rekler, hamur i�leri gibi g�dalar�n t�ketilmesinin uygun olmad���n� s�yledi. Unlu, �ekerli g�dalar ve hamur i�lerini kan �ekerini h�zl� y�kseltip g�n i�inde de h�zl� d��mesine sebep olmalar� nedeniyle �nermedi�ine dikkat �eken Uzm. Dr. Kaya, "Sahurda s�t, yo�urt, peynir, yumurta, tam tah�ll� ekmekler gibi besinlerden olu�an hafif bir kahvalt� yap�labilir ya da �orba, zeytinya�l� yemekler, yo�urt ve salatadan olu�an bir ���n tercih edilebilir" diye konu�tu. B�T�N G�N TOK KALMAK ���N �OK YEMEK YANLI� Uzm. Dr. Bet�l Kaya, "B�t�n g�n tok kalmak i�in daha fazla yenmesi gerekti�i d���ncesi maalesef do�ru de�ildir. �ftarda ise yeme�e �orba, kahvalt�l�klar (peynir, zeytin, hurma vb) gibi besinlerle ba�lamak �nemlidir, �ftarda b�t�n g�n yiyemediklerimizi yemeye �al��mak yerine hafif bir yemek, sonras�nda da ak�am azar azar meyvemizi, �erezimizi yemek, bol su i�mek, �ok �ekerli olmayan s�tl� tatl�lar veya meyve tatl�lar� daha uygun olacakt�r. G�nde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su barda��) su i�meye, s�v� ihtiyac�n� da kar��layacak ayran, taze s�k�lm�� meyve-sebze sular�, sade soda vb. s�k s�k t�ketmeye �zen g�sterilmelidir" a��klamas�nda bulundu. HIZLI YEMEK M�DE SPAZMI SEBEB� Ramazan ay�nda midemizi yormamak i�in dikkat edilmesi gereken baz� durumlar oldu�unu belirten Uzm. Dr. Bet�l Kaya��unlar� s�yledi: "�ftarda �zellikle g�n boyu a� oldu�umuz i�in �ok h�zl� ve iyice �i�nemeden yeme e�iliminde oluyoruz. Ancak herkes bunu mutlaka tecr�be etmi�tir, k�sa s�rede bir �i�kinlik olu�uyor. �zellikle midesinde kronik rahats�zl��� olan hastalarda uzun s�re a�l�k sonras� h�zl� yemek mide spazmlar�na, a�r�lar�na sebep olabilir. Bu y�zden yava� yemek, hafif bir yiyecekle orucu a�mak �nemlidir. Men�n�zde kuru baklagiller, kepekli tah�llar, sebzeler gibi lif oran� y�ksek g�dalar ve ara ���nlerde de taze, kuru meyve, ceviz, f�nd�k gibi kuru yemi�ler tercih edebilirsiniz. K�zartma, kavurma gibi pi�irme y�ntemleri yerine ha�lama, f�r�nda pi�irme ve �zgarada yap�lan yiyecekler tercih edilmeli." STRESTEN UZAK DURUN Ramazan'da mide sorunlar�n� tetikleyebilecek besinler oldu�unu vurgulayan Uzm. Dr.�Kaya, "�zellikle ac�l�, baharatl�, biberli, a��r� ya�l� ve a��r yemekler yenmemelidir. Mideyi rahats�z edebilecek a��r� tuzlu besinler ve k�zartmalardan da ka��nmal�lard�r. Ayr�ca oru�luyken kan �ekeri d�����ne ba�l� olarak baz� ki�ilerin �ok sinirli, stresli olduklar�n� g�r�yoruz. Bu ki�ilerin de mutlaka stresten uzak durmalar� gereklidir" dedi. REFL� ��KAYETLER� ARTAB�L�R Uzm. Dr. Bet�l Kaya, Ramazan'da en s�k g�r�len mide �ikayetleri hakk�nda ise �u bilgileri payla�t�: "Ramazan'da baz� ki�ilerde midede uzun s�re a�l��a ba�l� yanma, kaz�nma, a�r� hissi ya�anabilece�i gibi, bir anda fazla miktarda yemek yiyip sonras�nda yatmaya ba�l� refl� �ikayetleri artabilir. Midesinde bu d�nemde artan �ikayetleri olan hastalar�n �ncesinde �� Hastal�klar� veya Gastroenteroloji uzman�na ba�vurarak tedavi almalar� gerekebilir. Proton pompa inhibit�r� dedi�imiz ila�lar mide asidini bask�layarak mideye zarar gelmesini �nleyebilirler. Yiyeceklerde ac�, baharat, ya�, k�zartma, �i� so�an, �i� sar�msak t�ketimi, domates, portakal gibi sebze meyveler, meyve sular� �ikayetleri art�rabilir. Refl� i�in de yemekten hemen sonra uzanmak yerine bir s�re oturur pozisyonda kal�nmas�n� isteriz. Normalde refl� hastalar�n�n yemekten sonra 3 saat kadar yatmas� gerekir, ancak sahurda bu kurala uymak pek m�mk�n olmayabilir." M�DE VE BA�IRSAK SORUNU OLAN ��KOLATA VE KAHVEDEN UZAK DURMALI Ramazan ay�nda mide ve ba��rsak hastal�klar�nda korunmak i�in de �nerilerde bulunan Uzm. Dr. Kaya, "Mide, ba��rsak problemleri ya�ama potansiyeli olan hastalar�n ac�, baharat, k�zartma, meyve sular�, �ok ya�l� ve sal�al� g�dalar� fazla miktarda t�ketmemeleri, �ikolata, kahve gibi yiyeceklerden uzak durulmas� �nemlidir. Kab�zl�k sorununu engellemek i�in bol su i�ip, lifli, posal� g�dalarla beslenmelerini, iyice �i�neyerek ve yava� yemelerini �neririm" ifadelerini kulland�.
1.4.2022 1 - 60524
|