Ya�am i�in hayati �neme sahip olan tuz, a��r� t�ketildi�inde insan sa�l���n� tehlikeye atabiliyor. Tuzun g�dalar�n bozulmas�n� �nlemenin yan� s�ra antiseptik �zelli�iyle mikroplara kar�� koruyucu �zelli�i oldu�unu, v�cudun s�v�-elektrolit ve asit-baz dengesini koruyarak d���k tansiyonu dengeledi�ini s�yleyen �� Hastal�klar� Uzman� Uzm. Dr. �zg�n �yig�n, "Tuza Dikkat Haftas�" nedeniyle uyar�larda bulundu. Medicana Ata�ehir Hastanesi �� Hastal�klar� Uzman� Uzm. Dr. �zg�n �yig�n a��klamas�nda, "G�nl�k iyot ihtiyac�n� 150 mikrogramd�r ve tuz t�ketiminin g�nde 5-6 gram� ge�memesi gerekir. Sofra tuzunun sa�l�k i�in en �nemli mikro elementlerden biri olan iyot i�eren tuz formuna sahiptir. Tuz t�ketiminde iyotlu tuzu tercih etmek gerekir ��nk� �lkemizde su ve g�dalarla al�nan iyot, sa�l�k a��s�ndan yeterli olmamaktad�r" dedi. 1 GRAM TUZ 250 GRAM SUYU TUTUYOR Tuzun yetersiz al�nmas�n�n yan� s�ra, a��r� t�ketiminin de sa�l�k a��s�ndan �nemli tehlikeler do�urdu�una dikkat �eken �� Hastal�klar� Uzman� Uzm. Dr. �zg�n �yig�n, 1 gram tuzun v�cutta ortalama 250 gram su biriktirir. Fazla tuz t�ketimi, sodyum miktar�nda art��a ba�l� olarak tansiyonun a��r� �ekilde y�kselmesine yol a�ar. Hipertansiyon ise kalp-damar (kalp krizi) ve beyin-damar (inme-fel�) hastal�klar�nda risk art���na yol a�ar. Tuzda bulunan sodyum beraberinde fazla suyu da tutarak v�cutta �dem olu�mas�na sebep olur. Hipertansiyon g�z bozukluklar� ve g�rme kay�plar�na neden olur. Fazla tuz; ins�lin sal�n�m� ve sinyal iletimlerini bozarak ins�lin direncini art�r�r, bu durum da sonu�ta diyabete e�ilim ve obezite hastal���yla sonu�lan�r. Tuzun fazlas�n�n hastal�k risklerini art�rd���na de�inen �yig�n, "G�nl�k tuz t�ketimi, yakla��k silme bir tatl� ka���� tuz t�ketimine denk gelen 5-6 gram� ge�medi�i taktirde hastal�klardan ve tuzun zararlar�ndan korunuruz" diye konu�tu. R�SK� AZALTMAK ���N �NER�LER �� Hastal�klar� Uzman� Uzm. Dr. �zg�n �yig�n riski azaltmak i�in �u �nerilerde bulundu: "Paketlenmi� �r�n t�ketmekten ka��n�lmal�d�r. "Yemekler tuzsuz pi�irilmelidir, tuz sofrada eklenmelidir. "��lenmi� et t�ketimi azalt�lmal�d�r. "Konserve g�dalar�n t�ketimi tercih edilmemelidir. "Haz�r yufka t�ketilmemelidir. "Sa�l�kl� beslenmeye �nem verilmelidir. "Yemekler tuz yerine taze ve kuru otlarla tatland�r�lmal�d�r. "Sebze- meyve t�ketimi art�r�lmal�, bol su t�ketilmelidir. "5 orta dilim ekmek ile ortalama 7.2 gram tuz al�n�r. Bu nedenle ekmeklerin tuzsuz haz�rlan�p sat�lmas� da �ok yerinde bir �nlem olabilir."
16.3.2022 - 60301
|