p>Bayramda a��r� k�rm�z� et t�ketiminin mide ve ba��rsak hastal�klar�na zemin haz�rlayabilece�i uyar�s�nda bulunan Uzman Diyetisyen Cansu �z�elik, "K�rm�z� et, lif a��s�ndan zengin olmad��� i�in kab�zl�k ve haz�ms�zl�k gibi sindirim problemlerine neden olabilir. Bu nedenle g�nde en fazla 120 gram (4-5 k�fte kadar) k�rm�z� et t�ketilmelidir" diye konu�tu. Kurban bayram�nda et t�ketiminin artmas�yla sa�l�k sorunlar�nda ciddi art��lar g�zlendi�ini belirten VM Medical Park Pendik Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzman� Uzman Diyetisyen Cansu �z�elik, et t�ketimi, korunmas� ve saklanmas�nda dikkat edilmesi gereken noktalar hakk�nda bilgilendirmede bulundu. ET EN AZ 1 G�N BEKLET�LMEL� Bayramda eti kestikten sonra 1 g�n bekletmenin �nemli oldu�una i�aret eden Uzm. Dyt. �z�elik, "Et yeni kesildi�inde '�l�m kat�l���' dedi�imiz bir durum ger�ekle�ir, bu nedenle pi�irmede ve sindirimde g��l��e sebep olur. Kurban kesildikten sonra �nce g�ne� g�rmeyen serin bir ortamda 3-4 saatlik bir s�rede etlerin bekletilmesi, etin normal haline d�nmesini sa�lar. Olgunla�ma s�resi i�in 24 saat yeterlidir. Bu s�reyle et hem yumu�akl�k hem de lezzet a��s�ndan daha uygun hale gelir" a��klamas�nda bulundu. BUZLUKTAN �IKARILAN ETLER ALT RAFLARDA ��ZD�R�LMEL� Uzm. Dyt. �z�elik, kurban etinin buzdolab�nda nas�l muhafaza edilmesi gerekti�i hakk�nda �u bilgileri payla�t�: "Et saklarken buzdolab�nda -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 derecede 6 ayl�k s�re saklayabilirsiniz. Pi�irmek i�in buzluktan ��kard���m�z etleri buzdolab�n�n alt raflar�na indirip yava� yava� ��zd�rebilir, ��zd�r�len eti bekletmeden pi�irilmelisiniz ve� tekrar dondurma i�lemine girmemeli." G�NDE 4-5 K�FTEDEN FAZLASINI T�KETMEY�N Bayramda a��r� k�rm�z� et t�ketiminin mide ve ba��rsak hastal�klar�na zemin haz�rlayaca��n�n alt�n� �izen Uzm. Dyt. �z�elik, "K�rm�z� et, lif a��s�ndan zengin olmad��� i�in kab�zl�k ve haz�ms�zl�k gibi sindirim problemlerine de neden olabilir. Bu nedenle g�nde en fazla 120 gram (4-5 k�fte kadar) k�rm�z� et t�ketilmelidir" diye konu�tu. D�YABET VE KALP HASTALARINA UYARILAR Diyabet ve kalp hastalar�n�n et t�ketirken dikkat etmesi gereken baz� �nemli noktalar oldu�una de�inen Uzm. Dyt. �z�elik, �nerilerini ��yle s�ralad�: "K�rm�z� etin a��r� t�ketilmesi baz� kronik hastal�klar�n temeli olu�turabilmektedir. Bu kronik hastal�klar aras�nda diyabet yani �eker hastal���, kolon kanseri, kalp-damar hastal�klar� bulunmaktad�r. Bunun alt�nda yatan sebep ise ette bulunan doymu� ya� asitleri olabilir. Bu, damar t�kan�kl��� a��s�ndan da �nemlidir. Bu nedenle kronik hastal�klar� olan bireyler, bayramda en ya�s�z yerinden olacak �ekilde ve her g�n olmamakla birlikte ortalama 120 gram� ge�meyecek �ekilde et t�ketmelidirler." SA�LIKLI ET P���RMEN�N P�F NOKTALARI Eti t�ketirken en sa�l�kl� pi�irme y�ntemlerinin ha�lama, f�r�nlama ve �zgara y�ntemleri oldu�unu belirten Uzm. Dyt. �z�elik, "��nk� kavurma ve k�zartma y�ntemleri ya� al�m�n�z� art�rmaktad�r. Mangal bayramlar�n olmazsa olmaz� olarak kabul edilse de, pi�irirken etlerin k�m�rle�memesine dikkat edilmelidir. Zira k�m�rle�en etler her zaman kanser riski ta��maktad�r" dedi. S�TL� VEYA MEYVEL� TATLILARI TERC�H ED�N Bayramlarda dikkat etmemiz gereken di�er �nemli sorunun ise tatl� t�ketimindeki art�� oldu�unu i�aret eden Uzm. Dyt. �z�elik, "Y�ksek miktarda ya� ve �eker i�eren �erbetli tatl�lar yerine s�tl� ve meyveli tatl�lar� tercih etmeniz daha uygun olacakt�r. �kramlar�n�zda �ikolatan�n yan�nda kuru meyve, ceviz, badem gibi besinlerle haz�rlad���n�z tatl�lar� ikram edebilirsiniz" diyerek s�zlerini sonland�rd�.
27.6.2023 - 68519
|