Diyetisyen Serap Orak, so�uk havalarda d��en ba����kl�l�k sistemini g��lendirmek ve de�i�en metabolizma h�z�n� d�zenlemek i�in dikkat etmemiz gereken noktalar� anlatt�. Doymu� ya�dan ka��n�lmas� gerekti�ini belirten Orak , "Sar�msak ve so�an k�� mevsiminde hastal�k sava���lar�d�r. " dedi. ��te k�� beslenmesi p�f noktalar�...
"YA�I AZALTIN " Ya��, kaloriyi ve porsiyonlar� azalt�n. So�uk havaya kar�� direnmek ve ���memek i�in v�cut deri alt� ya� dokusunu kal�nla�t�rmak ister. Ya�lanman�n olmas� i�in fazla kalori gelmelidir bu nedenle v�cut i�tah� a�ar. Bu olumsuz etkiden korunmak ad�na daha az ya�l� beslenmeye dikkat etmeliyiz, bununla beraber porsiyon kontrol�m�z� de sa�lamal�y�z.
"DOYMU� YA�DAN KA�ININ " Y�ksek enerji veren �ekerli ve unlu/hamurlu besinlerden az s�kl�kta ve az porsiyonda yemeliyiz. Doymu� ya�dan (tereya��, margarinler, i�lenmi� ya�lar) ka��narak b�y�k oranda doymam�� ya� (zeytinya��, ay�i�ek ya��, m�s�r �z� ya��, f�nd�k ya��, soya ya��, kanola ya��) t�ketmeye �al���n�z.
SEBZE VE MEYVE DESTE�� Her g�n 5 ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyve yiyin. K�� mevsimine ait meyve ve sebzelerini t�ketin. Ba����kl�k sistemini g��lendirmek i�in sebze ve meyvelerin deste�ine �ok ihtiyac�m�z vard�r. ��nk� v�cudumuzu hastal�klardan korumak i�in gerekli t�m vitamin ve mineraller bu besin grubunda fazlas�yla yer al�r. �zellikle �e�itli beslenme yoluna giderek t�m bu faydal� �geleri daha etkin hale getirebiliriz.
�e�itlilikten emin olmak i�in grupland�rmadan yararlan�n.
Narenciye �r�nleri (portakal, mandalina, limon, kumkuat, greyfurt vb.)
Minik taneli, k�rm�z� renkli meyveler (siyah �z�m, nar, kuru erik, yaban mersini vb.)
Sar� ve turuncu renkli meyveler ( kuru kay�s�, armut, muz, mango, elma vb.)
Ye�il ve koyu ye�il yaprakl� sebzeler (�spanak, paz�, ye�il biber, maydonoz, roka, tere, marul, k�v�rc�k, fesle�en vb.)
Sar�, turuncu, k�rm�z� sebzeler (havu�, kabak, bal kaba��, turuncu biber, k�rm�z� biber, domates vb.)
"SARIMSAK VE SO�AN T�KET�M�N�Z� ARTTIRIN " �zellikle karnabahar, p�rasa, lahana, �spanak, kereviz, brokoli gibi k�� sebzelerini s�k�a t�ketin. Sar�msak ve so�an t�ketiminizi artt�r�n. Bu sebzelerin yap�s�nda bulunan k�k�rtl� bile�ikler k�t� kokmas�na ra�men kansere kar�� koruyucu ve ba����kl�k sistemini g��lendirici etkilere sahiptir. Hastal�klara kar�� harika sava���lard�r.
"HAFTADA 2-3 KEZ BALIK T�KET�N " Haftada 2-3 kez bal�k t�ketin. K�� mevsimi bal�k mevsimidir. ��eri�indeki omega-3 ya� asitleri ve deniz �r�nlerinde bulunan selenyum minerali yap�lan pek �ok ara�t�rmada kalp damar sa�l�na dost ve ba����kl�k sistemini g��lendiren maddeler olarak bulunmu�tur. G�nde en az 2 kez d���k/normal ya�l� s�t ve s�t �r�nleri t�ketin.
S�T VE S�T �R�NLER� K�� mevsiminde azalan g�ne� ����� ve kapal� giysiler nedeniyle D vitamini eksikli�i g�ndeme gelebilir. Bu nedenle s�t ve s�t �r�nlerinde bulunan kalsiyum, fosfor ve D vitamini kemik sa�l���m�z i�in son derece �nemlidir.
"SU T�KET�M�NE D�KKAT " V�cudunuza su verin. K�� mevsimiyle beraber su ihtiyac� azalmaktad�r ��nk� terleme aktivitesinde azalma ya�an�r. Pek �ok ki�i k���n su i�meyi ihmal eder. Metabolik faaliyetlerimizin d�zenli ve sa�l�kl� olabilmesi i�in su t�ketimine dikkat etmeliyiz. Ortalama 2 litre su i�ilmesi yeterli olacakt�r.
"POSALI BESLENMEY� ARTTIRIN " Hareketi ve posal� beslenmeyi artt�r�n. K���n daha hareketsiz oldu�umuz i�in metabolizmam�z yava�lamaktad�r bu nedenle kab�zl�k sorunu daha s�k ortaya ��kmaktad�r. Sebzeler, meyveler, tam tah�llar, kuru baklagiller, ya�l� tohumlar sindirim sistemimizi �al��t�racak olumlu etkiye sahiptir.
"BAHARATLARDAN FAYDALANIN " V�cudumuzu �s�tacak ve canland�racak i�eceklerden ve baharatlardan faydalan�n. Siyah �ay, ye�il �ay, kahve, �hlamur, ada�ay� i�erek, karanfil, tar��n, zencefil, zerde�al, karabiber ile yemeklerimizi tatland�rarak so�uktan biraz uzakla�abiliriz.
22.1.2019 - 37821
|