K�� sofralar�n�n vazge�ilmezi olan tur�u, bilhassa sonbahar ve k�� aylar�nda ba����kl��� g��lendiriyor ve probiyotik �zelli�iyle �ne ��k�yor. Evde yap�lan do�al tur�u fermente �zelli�i sayesinde metabolizmay� da kuvvetlendiriyor. Biber Tur�usu Tarifi Malzemeler: 3 litrelik cam kavanoz 1.5 ml su 1 �ay barda�� �z�m sirkesi Yar�m �ay barda�� kaya tuzu 2 yemek ka���� �eker 2 yemek ka���� limon tuzu 3 adet sar�msak 4 adet nohut 3 adet kereviz sap� veya yapra�� 1.5 kilo kadar tur�uluk biber TUR�UNUZA LEZZET VERMEN�N P�F NOKTASI: KEREV�Z YAPRA�I Temelini tuzlu su, sirke ve limonun olu�turdu�u biber tur�usu, bol sar�msakla, ac�l� ve ac�s�z olarak iki farkl� �ekilde kuruluyor. Biber d���nda salatal�k, fasulye, lahana gibi sebzelerden ve muz, �ilek, mandalina ve elma gibi meyvelerden de tur�u yap�labiliyor. Tur�u i�erisinde kullanaca��n�z kereviz saplar� veya yapra�� ise i�eri�inde bulunan vitamin ve minerallerle, tur�unun koruyucu yap�s�n� g��lendiriyor. Kerevizin sahip oldu�u baharl� tat ise tur�unuzun tad�n�n zenginle�mesine yard�mc� olacakt�r. Fakat evde tur�u kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken baz� p�f noktalar� bulunuyor. KAYA TUZU TERC�H ED�N Biber tur�usunu yapmaya ba�larken �ncelikle tur�u suyunu haz�rlay�n. Bir kab�n i�erisine suyu doldurun ve tuzu ilave edin. Tuz eriyene kadar suyu kar��t�r�n. ��erisine s�ras�yla sirke, �eker ve limon tuzunu da ekleyerek kar��t�rmaya devam edin. Bu i�lemlerle birlikte tur�u suyunuzu haz�rlam�� olacaks�n�z. TUR�U MAYASI ���N NOHUT Sar�msaklar� soyun ve cam kavanozun alt�na dizin. �zerine nohutlar� ve kereviz saplar�n�n yar�s�n� ekleyin. Daha sonra ye�ilbiberlere b��ak yard�m�yla �izikler at�n ve cam kavanozunuza doldurun. Daha sonra �zerine ay�rd���n�z kereviz yapraklar�n� do�ray�n. Son olarak haz�rlam�� oldu�unuz tur�u suyunu ekleyin. Tur�unuz haz�r! Fakat kavanozu ���k almayacak serin bir yerde muhafaza etmeye �zen g�sterin. TUR�U KURMANIN �PU�LARI Tur�u kuraca��n�z sebze veya meyvelerin taze olmas�, �zerinde herhangi bir ezilmenin ya da �atla��n bulunmamas� olduk�a �nemlidir. B�ylece tur�unuz zarar g�rm�� sebze ve meyvelerin i�erisinde bulunabilecek zararl� bakterilerden korunmu� olacakt�r. Ayr�ca tur�u kurarken kullanaca��n�z kereviz sap� ve yapraklar�n�n da taze olmas� gerekiyor. Tur�uyu kurarken cam kavanoz kullanman�z ve kullanaca��n�z kavanozun kapa��n�n hava almamas� da tur�unuzun sa�l�kl� bi�imde haz�rlanmas�nda �nem ta��yan ba�ka bir nokta. Tur�u suyu i�in i�me suyu kullanman�z haz�rlanan tur�unun daha uzun s�re dayanmas�n� sa�larken, ayn� zamanda suyunu daha rahat t�ketmenizi sa�layacakt�r. ��erisine koyaca��n�z kaya tuzu ise yararl� bakterilerin olu�mas�na fayda sa�larken, tur�usunu yapt���n�z meyve veya sebzenin sertli�inin ayarlanmas�na da yard�mc� olacakt�r.
12.10.2019 - 41330
|