T�rk halk� taraf�ndan uzun zamand�r sevilen ve tercih edilen geleneksel bir lezzet olan 'Tavuk D�ner', sa�l�kl�, lezzetli, ayn� zamanda ekonomik olu�uyla her ya� grubu taraf�ndan sevilerek t�ketiliyor. Tavuk d�ner gibi birbirinden lezzetli ve farkl� yemek �e�itlerine imk�n tan�yan tavuk etinin t�ketimi 90'l� y�llardan bu yana art�� g�steriyor. T�rkiye ki�i ba�� toplam et t�ketimi olan 37,5 kg'�n 23 kg'�n� kanatl� eti, 22 kg'�n� ise tavuk eti olu�turuyor. Tavuk eti, T�rk halk�n�n beslenmesi i�in �nemli olan hayvansal proteine daha kolay ve uygun fiyatlarla ula�mas�n� sa�l�yor. T�rk halk�n�n severek t�ketti�i tavuk etinin faydalar� saymakla bitmiyor. Protein deposu olan tavuk eti �zellikle �ocuklar�n geli�im d�neminde ve anne adaylar�n�n beslenmesinde �nemli bir yer tutuyor. Kalp dostu olarak koroner kalp hastal�klar� riskini �nemli �l��de azalt�yor. ��eri�indeki vitaminler her ya� grubu i�in v�cudun geli�imine ve ba����kl�k sisteminin korunmas�na destek oluyor. Liflerinin k�sa olmas�ndan dolay� kolay sindirilebilen ve hazm� kolay bir besin olan tavuk eti s�cak, so�uk t�ketim se�ene�i ve pratik olmas� nedeniyle de s�k�a tercih edilen besinler aras�nda yer al�yor. Ki�i ba��na t�ketilen etin %61'i kanatl� eti Sa�l�kl� ve lezzetli olmas�n�n yan� s�ra ekonomik bir besin kayna�� olmas� nedeniyle de s�kl�kla tercih edilen tavuk etinin T�rkiye'deki t�ketimi 90'l� y�llardan bu yana b�y�k oranda art�� g�sterdi. 1990 y�l�nda ki�i ba�� toplam beyaz et t�ketimi ki�i ba�� 3,8 kg iken, 2000 y�l�nda bu rakam 10,9 kg'a, 2015 y�l�nda ise 23 kg'a ula�t�. T�rkiye ki�i ba�� toplam et t�ketimi olan 37,5 kg'�n 23 kg'�n� kanatl� eti, 22 kg'�n� ise tavuk eti olu�turuyor. Daha sa�l�kl� ve daha dengeli bir beslenme i�in b�y�k �nem ta��yan tavuk etinin t�ketiminin �n�m�zdeki d�nemde de art���n� s�rd�rece�i ve 2025 y�l�nda ki�i ba�� kanatl� eti t�ketimini 30 kg seviyelerine ��kaca�� �ng�r�l�yor.
19.8.2016 - 22522
|