Havalar�n aniden serinlemesi ile �st solunum yolu enfeksiyonlar� da kap�m�z� �almaya ba�lad�.
Sonbahar mevsiminde s�cakl���n ani d����leri ile so�uk alg�nl���, nezle veya grip gibi �st solunum yolu enfeksiyonlar� yayg�n bir �ekilde g�r�lmektedir. Kullan�lan ila�lar ve gerekirse antibiyotikler �o�u zaman b�breklerde y�k olu�turmakta ve v�cudun toksin y�k�n� art�rarak zarar da vermektedir. Ba����kl�k sistemi g��l� olanlar bu hastal�klara kar�� diren�li olurken, yetersiz ve sa�l�ks�z beslenenlerde ise bir�ok enfeksiyon hastal�klar�na yakalanma da aniden geli�ebilir. Ancak baz� pratik yakla��mlar bir�ok hastal���n nedeni olan ba����kl�k sistemini g��lendirerek, bu hastal�klar mucizevi bir �ekilde engellenebilir. ��te ba����kl���n�z� h�zla g��lendirecek �zel kar���mlar:
1- ar� �r�nleri ile s�t:
Bal ve ar� �r�nleri do�al antioksidanlar� i�erdi�i i�in fonksiyonel besin olarak sa�l���n iyile�tirilmesinde olduk�a �nemli bir yere sahiptir. Bal ve ar� �r�nleri, 60 ve �zeri de�i�ik bakteri, rubella vir�s�, mantar ve parazitlere kar�� yok edici �zellikte oldu�undan do�al ila� gibi davranan mucizevi bir besindir. V�cutta antioksidan d�zeyinin y�ksek olmas� toksinlerden ar�nmada en �nemli kurald�r. D�zenli bal ve ar� �r�nleri yemenin v�cutta zararl� bile�iklerin temizlenmesinde �ok faydal� bir besin oldu�u da bir ger�ektir. Ar� s�t� ve bal, ba����kl�k sistemini (bakteriyel ve viral hastal�klara kar��) uyar�r. Ara�t�rmalar g�nde iki yemek ka���� bal� s�cak veya so�uk yap�lacak �ay �e�itlerinde �eker yerine kullanarak ya da taze meyvelere ekleyerek yemenin v�cutta hastal�klara neden olan toksinlerden etkili bir �ekilde kurtulmaya yard�mc� oldu�unu belirtmektedir. S�cak havalarda ev yap�m� buzlu ye�il veya siyah �ay�n�z� limon dilimi ve bal ile tatland�rman�z y�ksek miktarda antioksidan alman�z� sa�layacakt�r. G�venilir markalar�n so�uk depoda muhafaza edilmi� ar�s�t�, bal, polen ve propolis kar���m�ndan da sabah a� karn�na bir tatl� ka����n� bol su ile t�ketmek zinde bir sonbahar ge�irmenizi sa�layacakt�r.
2- Yo�urt ve kuru hurma:
Yo�urt d�zenli yenildi�inde v�cudun savunma sisteminde sava��� gibi �al��an imm�noglobilin denilen maddelerin daha fazla �retilmesine yard�mc� olur. Ayn� zamanda yo�urt ba��rsaklarda sitokinin adl� maddelerin sentezlenmesinde de uyar�c� g�revi g�rerek ba����kl���n bir kalkan gibi v�cutta i�lemesini sa�lar. Kuru hurma h�cresel ba����kl�ktan daha etkin olan humoral dedi�imiz antikor yap�m�n� art�rarak ba����kl�k sistemini uyaran �zelli�e sahiptir. Yap�lan ara�t�rmalar ikindi ve ak�am yeme�inden sonra ve yatmadan �nce bir �ay barda�� yo�urdu iki adet �ekirdeklerinden ayr�lm�� kuru hurmay� mutfak robotundan ge�irerek t�ketmenin ba����kl��� �ok ciddi kuvvetlendirdi�ini belirtmektedir.
3-Bal�k ve taze sebze:
Bal�k do�al olarak i�erdi�i ya� asitleri ve baz� mineraller sayesinde ba����kl��� olumlu etkiler. Uskumru, somon, ringa, alabal�k ve sardalyay� bolca t�ketin. Ayr�ca ceviz, tatl� patates, soya ya�� gibi besinlerde de omega-3 ya� asitleri bulunmaktad�r. Amerikan Kalp Birli�i, haftada en az iki-�� porsiyon (450 gram) bal�k ve deniz �r�nlerinin v�cudun ba����kl�k sisteminin kuvvetlenmesi i�in yenilmesini �nermi�tir. Bal�k yiyece�iniz zaman f�r�nda veya bu�ulama yapmaya �zen g�sterin. Genelde tepsiye limon dilimleri koyun ve bal�klar�n derisi �stte kalacak �ekilde dizip �zerine az zeytinya�� ekleyerek pi�irin. Bal���n�z�n yan�na garnit�r olarak sebze servis etmeniz ba����kl��� g��lendirmek i�in en do�ru beslenme �ekli olacakt�r.
4- Kuruyemi�ler ve taze meyveler:
Kuruyemi�ler; bitkisel aminoasitlerden arginin, antioksidanlardan fenoller ve minerallerden �inko sayesinde v�cutta h�cresel sava���lar olan antikorlar�n s�rekli �retilmesinde �nemli g�rev �stlenirler. Taze meyvelerden kivi, mandalina, karpuz, taze incir, portakal, greyfurt, �ilek, nar ve mor erik �e�itlerinde y�ksek C vitamini ve onlarca farkl� �e�itte antioksidan vard�r. Meyveleri kuruyemi�lerle beraber yemek, �ok daha etkin ba����kl�k sistemi sa�laman�za yard�mc� olmaktad�r. Her g�n kahvalt� ile ��le yeme�i aras�nda bir avu� kuruyemi� ve yan�nda bir porsiyon taze meyve yemeyi salg�n solunum hastal�klar�ndan korunmak i�in al��kanl�k haline getirin. Kuruyemi�lerin kavrulmam�� ve tuzsuz olanlar�n�, taze meyvelerin de kabuklar�yla yenilenlerini t�ketmek, besleyici de�eri y�ksek yiyecek yemenize yard�mc� olur.
G�N�N SA�LI�I �Y�LE�T�R�C� FORM�L�
Ba����kl�k art�ran s�t tarifimle annelerin �ocuklar�na g�venle i�irebilecekleri lezzetli i�ecek tarifimi vermek istiyorum. Her gece yatmadan �nce bir su barda�� i�irmenizi �neririm.
MALZEMELER
1 su barda�� s�t
1 tatl� ka���� bal
1 �ay ka���� ar�s�t�, bal, polen, propolis kar���m�
1 tatl� ka���� kakao
1 �ay ka���� tar��n
1/2 �ay ka���� rende muskat
YAPILI�I
Mutfak robotuna t�m malzemeleri koyun ve kar��t�r�n.
1.10.2014 - 15460
|