Dyt. Ceyda Nur �ak�n, sahurda mutlaka yenilmesi ve uzak durulmas� gereken g�dalar� ��yle s�ralad�.
|
|
|
|
|
|
Ramazan ay�nda t�ketilen besinlere dikkat edilmesi sa�l�k a��s�ndan olduk�a b�y�k �nem ta��yor. Oru� tutanlar iftar i�in a��r yemekleri tercih ederken, sahurda ise daha hafif besinler t�ketiyor. Ramazan ay�n�n en �nemli ���n� olan sahurda t�ketilen besinler, g�n i�erisindeki i�tah kontrol�n� olumlu ya da olumsuz y�nde etkileyebiliyor. Yiyeceklerin baz�lar� tokluk hissi sa�larken, baz�lar� ise a�l�k hissine neden olabiliyor.
Tok kalmay� sa�layan g�dalar:
Yumurta: Yumurta tokluk veren besinlerin en �nemlisidir. Y�ksek kaliteli protein i�eri�i sayesinde mide bo�almas�n�n yava�lamas�n� sa�layarak iyi bir i�tah kontrol� sa�lamaya yard�mc� olur.
Tah�llar: Tam tah�ll� ekmek, karabu�day, yulaf gibi liften zengin kompleks karbonhidratlar sahurda mutlaka t�ketilmelidir. Bu tah�llar v�cudumuzun temel enerji kayna�� olup g�n i�erisinde daha dengeli bir kan �ekeri profili sa�layarak tokluk hissine katk�da bulunur.
Ye�illikler: Domates, salatal�k ve biber gibi �i� sebzeler mutlaka sahur sofras�nda yer almal�d�r. �i� sebze t�ketimi ile artan lif al�m� yine mide bo�almas�n� yava�latarak daha uzun s�re tokluk hissi sa�layacakt�r. �i� sebzelere ek olarak sahur men�s�ne bir adet taze meyve eklemek bu etkiyi art�racakt�r.
S�t �r�nleri: Peynir, yo�urt, s�t veya kefir gibi s�t �r�nlerine yer vermek protein al�m�na katk� sa�layarak i�tah kontrol�ne yard�mc� olmaktad�r.
Kuruyemi�: Ceviz, �i� badem, f�nd�k ve tuzsuz zeytin i�erdi�i sa�l�kl� ya� asitleri ve diyet lifi sayesinde tok kalman�za destek olmaktad�r.
Uzak durulmas� gereken g�dalar:
K�zartma �e�itleri: K�zartma y�ntemi ile pi�irilmi� her t�rl� yiyecek sa�l�kl� beslenme �nerilerinde yer almamakla birlikte oru� tutarken de tercih edilmemelidir. ��nk� y�ksek ya� i�eri�ine sahip ���nlerden sonra kan �ekeri h�zl� bir �ekilde d��ebilmekte; g�n i�erisinde susuzluk hissi artabilmektedir.
�ark�teri �r�nleri: Salam, sucuk, sosis, past�rma gibi �ark�teri �r�nleri y�ksek miktarda ya� ve tuz i�ermekte, bu nedenle uzak durulmas� gereken besinler aras�nda yer almaktad�r.
Hamur i�i: Kek, po�a�a, b�rek gibi hamur i�leri ve beyaz ekmek, t�ketildikten sonra kan �ekerinin h�zl� bir �ekilde y�kselip daha sonra d��mesine neden olmaktad�r. Bu �r�nlerin sahur men�s�nde yer almas� g�n i�inde daha fazla ac�kma hissi yaratabilmektedir.
�ay ve kahve: Sahurda �ok fazla �ay ve kahve t�ketmek v�cuttan s�v� kayb�n� art�raca�� i�in susuzluk hissine neden olacakt�r.
Meyve suyu: Meyveler kabuklu ve b�t�n �ekilde t�ketilmeli, suyu s�k�lmamal�d�r. Meyve suyu t�ketimi g�n i�erinde dengeli bir kan �ekeri profili sa�lamazken; meyve suyunda diyet lifinin olmamas� i�tah �zerine olumsuz etki g�stermektedir.
Kavrulmu� ve tuzlu kuruyemi�: Kabuklu yemi�ler mutlaka kavrulmam�� ve tuzsuz �ekilde t�ketilmelidir, aksi takdirde susuzlu�u tetikleyebilece�i unutulmamal�d�r.
Ya�l� et �r�nleri: Genel olarak besinlerin ya�, tuz ve baharat i�eri�ine dikkat edilmeli; kavurma ve di�er ya�l� etlerin t�ketiminden ka��n�lmal�d�r.
19.4.2021 - 52852
|
|