Baz� k�t� niyetli firmalar�n maliyeti d���rmek amac�yla son kullanma tarihi ge�mi�, hijyenik olmayan, bozuk ve k�fl� peynirlerin eritilmesiyle bitkisel ya�lar ve peynir alt� suyu tozu katarak elde etti�i taze ka�ar peynirlerinde kanserojen madde riski oldu�u bildirildi.
Ankara �niversitesi (A�) Ziraat Fak�ltesi S�t Teknolojisi B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Celalettin Ko�ak, s�t �r�nlerinde zaman zaman hilelere ba�vurulabildi�ini belirtti. Taze ka�ar peynirinin hileye en a��k s�t �r�nleri aras�nda oldu�unu bildiren Ko�ak, ka�ar peynirindeki hileyi t�keticilerin anlamas�n�n �ok zor oldu�unu s�yledi.
Ka�ar peynirinin s�t�n p�ht�la�t�r�l�p s�z�lmesinden sonra fermantasyona b�rak�lmas�yla elde edilen telemeden yap�ld���n� anlatan Ko�ak, ancak insan sa�l���n� hi�e sayan baz� k�t� niyetli firmalar�n, maliyeti d���rmek amac�yla son kullanma tarihi ge�mi�, hijyenik olmayan, bozuk ve k�fl� peynirleri erittikten sonra bitkisel ya�lar ve peynir alt� suyu katarak taze ka�ar peyniri �retti�ini belirtti. Bu y�ntemle t�keticinin sa�l���yla oynand���n� ve aldat�ld���n� ifade eden Ko�ak, �unlar� kaydetti:
"T�rkiye’de �retilen taze ka�ar peynirlerinin b�y�k bir b�l�m� bize g�re eritme peyniridir. Ka�ar peyniri direkt s�tten yap�l�r ancak eritme peyniri direkt s�tten de�il, peynirden yap�l�r. Piyasadaki taze ka�ar peyniri �reticilerinin baz�lar�, eritme peynirden taze ka�ar peyniri yapma yolunu se�mektedir. Baz� merdiven alt� �retim yapan firmalar bu a�amada bozuk, k�flenmi�, son kullanma tarihi ge�mi� sa�l�ks�z peynirleri, ellerindeki normal peynirin i�erisinde eritebilmektedir. B�ylelikle sa�l�ks�z peynirler, ka�ar peynir i�erisinde eritilmektedir. "
Peynirin i�erisinde esas olarak protein ve s�t ya�� olmas�n� bekleyen t�keticinin aldat�ld���n� ve sa�l���yla oynand���n� dile getiren Ko�ak, "Taze ka�ar peyniri yap�m�nda k�fl� peynirlerin kullan�lmas� durumunda, bu peynirler kanserojen nikotoksinler i�erebilir " diye konu�tu.
T�keticinin sat�n ald��� her �r�n i�in bilgi sahibi olma hakk�n�n bulundu�unu bildiren Ko�ak, her �r�nde kodekse uygun etiketlerin bulunmas� gerekti�ini vurgulad�. Taze ka�ar peynirindeki hilelerin �ok kolay �nlenebilece�ini bildiren Ko�ak, Tar�m �l M�d�rl�klerinin �retim yerlerinde yapaca�� denetimlerle b�t�n T�rkiye’de bu sorunun bir g�nde ��zebilece�ini iddia etti. Ko�ak, di�er s�t �r�nlerinde de farkl� hilelerle t�keticin aldat�lmaya �al���ld���n�, bunlar�n �n�ne ge�ilerek d�r�st �retim yapan firmalar�n haks�z rekabetten korunaca��n� s�zlerine ekledi.
13.12.2010 - 3531
|