Pek �ok ki�i hijyen kayg�s�yla tavu�u pi�irmeden �nce y�kama yoluna ba�vurabilir. Oysa �i� tavu�u y�kamak g�da zehirlenmesi riskini art�r�r. �ngiltere G�da Standartlar� Kurumu (FSA), tavu�u pi�irmeden �nce y�kaman�n kampilobakter adl� bakterilerin ellere, mutfak tezgah�na, kaplara ve giysilere bula�ma riskini art�rd��� uyar�s�nda bulunuyor. Musluk alt�nda y�kanan tavuktan etrafa s��rayan su damlac�klar�yla bakteri yay�lmas� yayg�n bir durum. Ancak pek �ok ki�i ayn� hatay� yapmaya devam ediyor. FSA'ya g�re, �ngiltere'de insanlar�n y�zde 44'� tavu�u pi�irmeden �nce y�k�yor. Kampilobakter enteriti (ince ba��rsak iltihab�) g�da zehirlenmesinin en yayg�n nedenlerinden biri. �zellikle de seyahat s�ras�nda ortaya ��kt���ndan gezgin ishali ya da yolcu ishali olarak da biliniyor. Enfeksiyon genellikle �i� k�mes hayvanlar�, sebzeler veya past�rize edilmemi� s�t t�ketiminden kaynaklan�yor. Bu bakteri enfekte yiyeceklerin yenmesi ya da i�ilmesiyle bula��r ve ishal, kar�n a�r�s�, ate�, bulant� ve kusmaya neden olabiliyor. �o�u durumda hastal�k sadece birka� g�n s�rer, ancak uzun vadeli sa�l�k sorunlar�na yol a�ma riski de var. Huzursuz ba��rsak sendromu (�BS) ve periferik sinir sistemine sald�ran Guillain-Barre sendromu (GBS) bu bakteri ile enfeksiyondan kaynaklanabiliyor. GBS, v�cudun ba����kl�k sisteminin beyin ve omurili�in d���ndaki sinir sisteminin bir k�sm�na sald�rd��� nadir bir n�rolojik bozukluk. Nadir durumlarda bu bakteri �l�me de neden olabiliyor. En fazla risk alt�nda olanlar ise �ocuklar ve ya�l�lar. Bu bakteri ile enfeksiyonun yol a�t��� ishal nedeniyle s�v� ve tuz kayb� olduk�a �nemli. ishal d�zelene kadar ya�s�z ve posas�z g�dalarla ishal diyeti uygulanmal� ve hastan�n a��zdan bol s�v� almas� sa�lanmal�. �shal kesici ila�lar ise kullan�lmamal�. Tedavi s�recinde bol su i�mek, g�n boyunca k���k porsiyonlar t�ketmek, azalan potasyum ve tuz oran�n� dengeleyecek bir diyet tavsiye ediliyor. Ancak her vaka farkl�l�k g�sterebildi�inden, bu nedenle doktora dan��mak gerekiyor.
30.5.2022 - 61383
|