Bu Ramazan her zamanki Ramazanlardan daha da farkl�, ba�ta �lkemizi ve D�nya'y� �e�itli olumsuzluklarla etkileyen Koronavir�s salg�n� nedeniyle uzun s�re a� kal�naca�� i�in Korona vir�se kar�� ba����kl�klar�n d��mesi korkusu sebebiyle; iftar ve sahur ���nlerinde daha �ok yemek yeme d���ncesi belirebilir, bu da bir tak�m sa�l�k problemlerini beraberinde getirecektir. Ayr�ca orucun ilk g�nlerinde beslenme d�zenindeki de�i�imden dolay� sa�l�kl� bireyler, Ramazan ay�nda kab�zl�k, mide yanmas�, uyku hali, unutkanl�k, dikkatsizlik, ba� d�nmesi, ba� a�r�s�, kan �ekeri d���kl��� ve kilo art��� gibi bir tak�m sa�l�k sorunlar� ile kar��la�abilir. Ancak do�ru bir beslenme tarz� ve do�ru planlanm�� egzersizlerle metabolizman�n yava�lamas�n� engelleyebilir ba����kl���m�z� g��l� tutabilir hatta Ramazan ay�n� sa�l�kl� ve kilo almadan ge�irebiliriz.
�FTARDA NELER YEMEL�Y�Z?
�ftarda; �zgara, ha�lama veya f�r�nda pi�irme y�ntemleriyle haz�rlanm�� et, tavuk veya zeytinya�l� sebze yemekleri, etli sebze yemekleri, kuru baklagilleri tercih etmeli ve bu yiyecekleriyo�urt, ayran, cac�k, kefir, bol ye�illikli salata, birka� dilim tam bu�day/kepekli/�avdar ekme�i ilet�ketmeliyiz. A��r hamur i�leri, k�zartma, kavurma, ya�da k�zart�lm�� �erbetli hamur tatl�lar�ndan uzak durmal�y�z.
� �ftar yapt���n�z zaman tatl�lar� �ok t�ketmeyin.�ok fazla �eker t�ketimi ba����kl���n�z� d���rebilir. Yemekleri bol bol yiyerek mide fesad�na u�ramay�n.
� Kuru hurma, folik asit, potasyum, demir, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve lif a��s�ndan �ok iyi bir kaynakt�r. 2-3 adet kuru hurma 1 porsiyon meyve yerine ge�ti�i i�in t�ketilebilir.
Ancak kuru hurma, kan �ekerinin ani y�kselmesine sebebiyet verdi�i i�in a��r� miktarda t�ketilmemelidir.
SAHURDA NELER YEMEL�Y�Z?
Sahur, insanlar� oruca haz�rlayan en �nemli ���nd�r. Mutlaka uyan�lmas� ve kan �ekerinin dengede tutulmas� i�in, sahur yap�lmas� gerekmektedir. �ftarda ve sahurda; k�zartma, kavurma, salam, sosis, sucuk (�ark�teri �r�nleri) vb. gibi �ok ya�l�, �ok baharatl�, tuzlu yiyeceklerden uzak durmal�y�z. Bunlar daha fazla susamaya neden olaca�� i�in oru� tutmam�z� g��le�tirecektir.
Sahurda �ok yemek yerine, daha yava� sindirilen, daha uzun s�re tokluk hissi sa�layan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir.
Bunlar; � Tam tah�ll� �r�nler, � Tam tah�ll� bu�day ekme�i, �avdar veya kepek ekme�i, � S�t �r�nleri, (yo�urt, ayran, s�t kefir, cac�k vb.) � Yumurta, � Ceviz, kavrulmam�� f�nd�k veya kavrulmam�� badem, kuru meyveler, � Menemen (yumurtal�, zeytinya�l�, so�anl�, biberli, domatesli, maydanozlu) � �ekersiz ho�af veya komposto � Taze sebze ve meyvelerdir.
Rafine �r�nlerden, beyaz undan yap�lm�� kek, po�a�a, kurabiye, vb. gibi hamur i�leri ve �ekerli yiyeceklerden uzak durmal�y�z.
� Yeti�kin bir insan g�nde 1.5-2 lt su t�ketmelidir.Besin al�m�n�n yap�lamad��� s�re boyunca, g�nde 2-2.5 lt suya ihtiyac�m�z olaca�� i�in bu miktar iftar ve sahur ���nleri aras�nda kar��lanmaya �al���lmal�d�r. Bol sulu g�dalar almal�y�z. Pi�irece�imiz taze veya kuru meyve ho�af/kompostolar� m�mk�nse �ekersiz veya 1-2 lt suya maksimum 1 yemek ka���� �eker konularak pi�irilmesi gerekmektedir.
� Ak�am yeme�inden sonra hafif tok durumdayken (kesinlikle tok karn�na de�il) hafif tempolu yapaca��m�z 30-45 dakikal�k y�r�y��ler ile metabolizmam�z�n yava�lamas�n� ve ald���m�z besinlerin ya� olarak depolanmas�n� �nleyebiliriz.
� Rafine �r�n olan hamur i�leri, beyaz ekmek, makarna/pirin� pilav� yerine glisemik indeksi daha d���k olan domatesli, sebzeli veya ye�il mercimekli bulgur pilav�, tam bu�day unu veya �r�nleriyle yap�lm�� besinleri tercih etmeliyiz.
�RNEK MEN�
�FTAR :� Su � 2-3 adet hurma � �ftariyelikler (1-2 dilim peynir + 2-3 adet zeytin+ 2 par�a ceviz + domates, salatal�k, maydanoz, ye�illik) � 1 kase �orba � Tercihen 1-2 dilim tam bu�day ekme�i, veya 1-2 dilim pide (s�cak de�il)
�FTARDAN 10-15 DAK�KA VEYA YARIM SAAT SONRA; � Ha�lama, f�r�nda, �zgara y�ntemiyle pi�irilmi� 3-4 k�fte kadar et, k�fte, tavuk yemekleri veya zeytinya�l� sebze yemekleri 1 porsiyon � Kurubaklagil yeme�i 1 porsiyon (Zeytinya�l� barbunya veya zeytinya�l� kuru fasulye vb.) � 1 kase cac�k veya ayran veya yo�urt veya kefir, � 2-4 Yemek ka���� domatesli, sebzeli veya ye�il mercimekli bulgur pilav� � Bol ye�illikli salata � 1-2 dilim tam bu�day ekme�i veya �avdar ekme�i veya kepek ekme�i veya 1-2 dilim pide (s�cak de�il)
TATLIYI �FTARDAN 2 SAAT SONRA
� 1 porsiyon s�tl� tatl� (1 porsiyon g�lla� veya s�tla� veya muhallebi veya puding vb. olabilir) veya 1 porsiyon meyve veya 1-2 top dondurma veya 1 porsiyon meyve tatl�s� veya 1 porsiyon meyve salatas� veya 1 porsiyon ho�af veya komposto � �ftar ile sahur aras�nda bol bol su i�ilmelidir.
Ayr�ca sa�l�kla ilgili sorunu olan ki�ilerin diyabet, kalp hastal���, b�brek hastal���, metabolik sendrom, y�ksek tansiyon, kan suland�r�c� ila� kullananlar�n, SLE (sistemik lupus eritamatozus) v.b.gibi kronik hastal��� olanlar�n, s�rekli ila� kullananlar�n, kanserli hastalar�n, sindirim sistemi rahats�zl��� olanlar�n, gebe ve emziren kad�nlar�n, b�y�me-geli�me �a��ndaki �ocuklar�n sa�l�klar� a��s�ndan oru� tutmalar� sak�ncal� olabilmektedir. Bu y�zden ilgili hekime dan���lmadan oru� tutmalar� �nerilmemektedir.
15.4.2021 - 52738
|