Ramazan ay�nda en �ok sorulan sorular�n ba��nda gelen "Oru� tutarken kilo almamak i�in neler yap�lmal�" sorusunun yan�t�n Diyetisyeni Bur�in Y�cel anlatt�.
|
|
|
|
|
|
Mutlaka sahura kalk�lmas� gerekti�ini vurgulayan uzman diyetisyen, iftarda mideyi �ok doldurup t�m g�n t�ketilmesi gereken g�da ihtiyac�n� bir ���ne s��d�rmamay� �neriyor. Tatl� tercihi olarak s�tl� tatl�lar�n tercih edilmesi gerekti�ini belirten Bur�in Y�cel �unlar� s�yledi: " Bol bol su i�meyi unutmamak kilo almay� engelleyen unsurlar�n ba��nda geliyor. Meyve ve sebze t�ketiminin artt�r�lmas� ile birlikte haftada iki kez s�tl� tatl� t�ketip di�er g�nlerde meyve, kuru meyve ya da �ekersiz tatl� tariflerinin tercih edilmesi gerekiyor "
RAMAZAN P�DES� K�LO ARTI�INA NEDEN OLUYOR
Ramazan'da en �ok t�ketilenlerin ba��nda gelen pide ile ilgili t�ketim �ekillerine de�inen uzman diyetisyen, "Pideyi de tatl� gibi haftada 2 ya da 3 kez tercih ederek di�er g�nlerde dengelemek i�in posa oran� y�ksek tam bu�day ekmeklerin t�ketilmesi kilo al�m�n� engelleyecektir " dedi. K�zartmalardan ve �ok ya�l� yiyeceklerden uzak durulmas�n�n alt�n� �izen Bur�in Y�cel, " �ftardan sonra hafif y�r�y�� yapmaya �al��arak hareketsiz kalman�n �n�ne ge�mek gerekmektedir. �ftariyelikler genelde y�ksek ya� i�erdi�i i�in her g�n tek bir se�im yap�lmas� ya� dengesi i�in faydal� olacakt�r. Yemeklerin suyunu t�ketmemeye �al��arak da ayn� �ekilde ya� al�m�n� �nlemi� olursunuz. Yava� ve �i�neyerek yemek kilo al�m�n� engeller. �orbadan sonra 10-15 dakika ara vermek ise mideye birden y�klenilmesini engeller. S�v� ihtiyac�n� kar��lamak i�in su t�ketiminin yan� s�ra �ekersiz komposto da sa�l�kl� bir �ekilde kilo almadan Ramazan ay�n� atlatman�za yard�mc� olacakt�r " diye konu�tu.
Tatl� ihtiyac�n� giderecek �ekersiz tatl� �nerileri:
3 MALZEMEL� AVOKADO PUD�NG
1 b�y�k olgun muz
1 adet �ok olgun avokado
2 ka��k kakao
1-2 minik ( �ekirdekleri ��kar�lm�� suda bekletilmi�) hurma
B�t�n malzemeleri blenderdan p�r�zs�z olana kadar ge�iriyoruz. 1 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
��KOLATALI ��LEK VE MUZ
1 adet muz
5-6 adet �ilek
5-6 kare bitter �ikolata
1 tatl� ka���� hindistancevizi ya��
Muzlari yuvarlak �ekilde do�ray�p �ilekleri ikiye b�l�yoruz. 30 dakika buzlukta beklettikten sonra bitter �ikolatay� benmari usul� eritip i�erisine hindistancevizi ya�� katarak kar��t�r�yoruz. Buzluktan ��kard���m�z meyveleri haz�rlad���m� kar���ma bat�r�p ya�l� ka��t serdi�imiz tepsiye yerle�tiriyoruz. 15 dakika daha bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
��LEKL� DONDURMA
4-5 adet�ilek
1 k���k boy olgun muz
1-2 yemek ka���� yo�urt
1 �ay ka���� bal
Hepsini rondoda p�r�zs�z k�vama gelinceye kadar kar��t�r�yoruz.
HURMA TOPLARI
15 adet �ekirdekleri ��kar�lm�� ve s�cak suda yumu�at�lm�� hurma
1 yemek ka���� kakao
3 yemek ka���� yulaf ezmesi
10-12 adet �i� badem
T�m malzemeleri blenderdan ge�irdikten sonra k���k toplar haline getiriyoruz. Ara ���nde 2-3 adet t�ketilmesi ideal olacakt�r.
FIRINDA KARAMEL�ZE ELMA
1 orta boy elma
2 yemek ka���� kuru sar� �z�m
2 �ay ka���� erimi� hindistancevizi ya��
Yar�m �ay ka���� tar��n
1 �ay ka���� hindistancevizi
¼ bardak su
Elman�n �st k�sm�n� keserek i� malzeme eklenecek �ekilde �ekirdekleri ��kart�larak oyulur. Elmalar� �nceden �s�t�lm�� 180 derece f�r�nda 10 dakika pi�irilir. Di�er yandan i� malzemeleri kar��t�rarak uygun k�vama getirilir. F�r�ndan ��kard���m�z elman�n i�ine yerle�tirilen i� malzemeleri ile 10 dakika tekrar f�r�nlan�r. F�r�ndan ��kard�ktan sonra 1 dakika bal gezdirerek servis edilir.
24.5.2019 - 39613
|
|