Yeme-i�me k�lt�r�n�n zengin oldu�u �lkemizde hayvanc�l���n ve et t�ketiminin de de�eri yads�namaz. Kurban bayram� da toplumca en de�er verdi�imiz bayramlardand�r. Ancak bayramda yanl�� bir beslenme tarz� bizi g�n�n sonunda rahats�z edip, mide yanmas�, refl� gibi �ikayetlerle ba�ba�a b�rakabilir. "KURBANI HEMEN KES�LD�KTEN SONRA YEMEY�N" Kurban bayram�n�n genellikle 1.g�nleri kurban kesimi ger�ekle�ir. Yeni kesilen hayvan etleri rigor mortis denilen �l�m kat�l��� ta��d��� i�in etler buzdolab�nda en az 1 g�n dinlendirilip �yle t�ketilmelidir. �lk kesildi�i g�n t�ketilen etin �i�nemesi ve sindirimi zordur. Dolay�s�yla midede gastrit, refl�, haz�ms�zl�k �ikayetlerine yol a�ar. Et en az 1 g�n dinlendirilip t�ketilirse daha lezzetli olur, daha �abuk pi�er ve midede bu �ikayetleri olu�turmaz. "KRON�K HASTALI�I OLANLAR BAYRAMDA ET� FAZLA KA�IRMAMALIDIRLAR" Kurban bayram�nda beslenme �zelikle kolesterol hastalar�nda, kalp-damar hastalar�nda, ve kalp damar hastal��� riski ta��yan bireylerde b�y�k �nem ta��r. Bu ki�ilerin et t�ketimi haftada 2 g�n� ge�memelidir. Doymu� ya� i�eri�i y�ksek olan k�rm�z� etler ve kolesterolden zengin sakatatlar kan kolesterol�n� y�kseltir. Y�ksek kolesterol ise ilerleyen zamanlarda kalp krizi i�in risk ta��r. Y�ksek kolesterol ayr�ca diyabete de neden olabilir. ET� YAKARAK YEMEY�N� Kurban bayram�nda eti �zgara, ha�lama ve f�r�nda t�ketmenizi �neririm. Mangalda veya �zgarada pi�en etlerde toksik maddelerin olu�mamas� i�in �zgara ile et aras� yakla��k 15 cm olmal�d�r. Ate�e yak�n pi�en etlerde kanserojen miktar� artar. Y�ksek ate�te et pi�irilen etlerin i�i pi�mez ve d��� yanar. Bu da besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bayramda s�k yap�lan et yemeklerinden biri de kavurmad�r. Kavurma yaparken i�ine tereya�� ve kuyruk ya�� konulmamal�d�r. K�rm�z� etle yap�lan yemeklere de ya� eklenmemelidir, kendi ya��yla pi�irilmelidir. Baz� yerlerde kavurma sabah�n ilk saatlerinde t�ketilir. Oysa g�ne hafif bir kahvalt�yla ba�lay�p ��le ���n�nde k�rm�z� et t�ketmek daha do�rudur. ET� FAZLA T�KETMEK NE G�B� HASTALIKLARA YOL A�AR? Bayramda k�rm�z� eti fazla t�ketmek kab�zl�k problemine de yol a�ar. Bu y�zden g�ne 2 bardak �l�k su i�erek ba�lanmal�d�r. Hem kab�zl�k sorununu a�mak hem de v�cudumuzda et t�ketimiyle olu�an serbest radikalleri uzakla�t�rmak i�in mutlaka bol ye�illikli salata ve sebze yemekleri t�ketmeliyiz. Ye�il yaprakl� sebzeler ve sebze yemekleri hem v�cudumuzda detoksifikasyon sa�lar, hem de sindirimimizi d�zenler. TAT�LDE OLANLAR D�KKAT! Bayram� tatil yaparak ge�irenlerin ise �zellikle a��k b�fede yediklerine dikkat etmesi gerekir. Taba��m�z� �ncelikle bol salata ve sebze yemekleri, daha sonra et yeme�i ile tamamlamam�z daha sa�l�kl� olacakt�r.
7.9.2016 0 - 22916
|