A��k b�fe ya da zengin m�n�l� restoranlarda yeterli ve dengeli beslenmek i�in sa�l�kl� beslenme bilinci ile hareket etmek �ok �nemlidir. Aksi halde tatilde ince g�r�nmek i�in verdi�iniz birka� kilo fazlas�yla geri yerine gelecektir. Ancak birka� basit �nlemle a��k b�fenin �e�itlili�ini sa�l���n�z� korumak i�in bir f�rsata d�n��t�rebilirsiniz.
• Yemek tercihlerini g�n�n geri kalan k�sm�nda ne yiyece�inizi d���nerek yap�n.
• Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin. Yemeklerden sonra k�sa bir y�r�y�� yapabilir, bulundu�unuz yerin imk�nlar�na g�re y�zme, aerobik vs… yapabilirsiniz.
• Herhangi bir ���n� fazla ka��rd���n�zda ba�ka bir ���n� atlamamal�s�n�z. G�n i�erisine yapaca��n�z ufak ara ���nler, hem i�tah�n�z� azalt�r ve hem de enerji harcaman�z� art�rarak kilo alman�z� engeller.
• Taba��n�zdaki yiyeceklerin i�indekileri ve pi�irilme y�ntemini ��renin.
• Etraf�n�zdaki insanlar�n se�ti�i yiyeceklerden etkilenmeyin, kendi se�imlerinizi yap�n.
• Sadece salatayla ���n�n�z� ge�i�tirmeyin. Yan�nda mutlaka et, tavuk ya da bal�k gibi protein i�eren bir besin t�ketmeye �zen g�sterin.
• Salata soslar�, ya�l� peynirler, k�zart�lm�� ekmekler, ya�l� tohumlar, patates veya makarna salatas� gibi y�ksek ya� i�eren besinler, salata �e�itlerinden y�ksek kalorilidir. Bu nedenle tercihlerinizi yaparken dikkatli olun.
• Y�ksek ya� ve mayonez i�eren soslardan uzak durun.
• Yeme�inizi yava� ve sakin bir �ekilde yiyin; a��r� doymu� hissetmeden �nce yemeyi b�rak�n. Doydu�unuzu hissetti�iniz anda taba��n�z� b�rak�n.
• Yeme�inizi yava� ve sakin bir �ekilde yiyin; a��r� doymu� hissetmeden �nce yemeyi b�rak�n. Doydu�unuzu hissetti�iniz anda taba��n�z� b�rak�n.
• Denemek istedi�iniz yiyecekleri s�raya koyarak, farkl� ���nlerde bir tanesini az miktarda deneyin. B�ylece ���nlerinizde daha dengeli besleneceksiniz ve ���nleriniz daha �e�itli olacakt�r.
Tatildeyim Ama Kendi Yeme�imi Kendim Yapar�m Diyorsan�z
• ���n atlamak bir sonraki ���nde daha fazla yemek yenilmesinin yan�nda fark�nda olunmadan ya� miktar�n�n artmas�na, kas ve su kayb�n�n olmas�na neden olmaktad�r.
• �zellikle g�ne� ���nlar�n�n daha dik geldi�i tatil beldelerinde s�v� al�m�na daha �ok dikkat etmek gerekmektedir. G�nl�k su t�ketimi de azal�rsa v�cutta depolanan ya� miktar� artar.
• �eker ve �ekerli t�m besinlerden uzak durulmal�d�r (�ay �ekeri, bal, re�el, pekmez, �ikolata, pasta, haz�r meyve sular�, me�rubatlar, kolal� i�ecekler, tatl�lar...). �ekerin fazlas� da v�cutta ya� olarak depoland��� i�in m�mk�n oldu�unca az t�ketilmesi uygun g�r�lmektedir.
• Margarin, tereya�� gibi kat� ya�lar yerine bitkisel s�v� ya�lar� tercih edin. S�t,yo�urt ve peynirde de doymu� ya�lar bulundu�u i�in yar�m ya�l� veya ya�s�z (light) olanlar�n�n t�ketilmesi �nerilmektedir.
• K�rm�z� et yerine beyaz ete daha �ok a��rl�k verin. Ancak beyaz et de olsa a��r�ya ka�may�n. �te yandan etin g�r�nen ya��n� ve tavu�un derisini mutlaka ay�r�n.
• Enerji de�eri y�ksek, besin de�eri d���k; kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemi�ler gibi a��r� ya�l� yiyeceklerden ka��n�n.
• Yiyecekleri k�zartmak, kavurmak yerine; ha�lama, �zgara yapma, bu�ulama veya f�r�nda pi�irme y�ntemlerini kullanarak haz�rlay�n. Besinler k�zart�ld��� veya kavruldu�u esnada %10 - 15 oran�nda ya� �ekerler.
• Ya� al�m�n� azaltmak ad�na etle pi�en yemeklere ya� koymay�n.
• Tereya��, margarin gibi kat� ya�lar yerine; zeytinya��, m�s�r�z� ya��, soya ya��, kanola ya��, f�nd�k ya�� veya bitkisel kar���m ya�lar� kullan�n. Ayr�ca kullan�lan ya� zeytinya�� bile olsa mucize bir ya� de�ildir, ekme�i band�rarak t�ketmeyin.
• Pasta, kek, kurabiye, b�rek vb hamur i�lerinde de bol miktarda ya�, �eker, un, yumurta kullan�ld��� i�in m�mk�n oldu�unca bu besinleri yemekten ka��n�n.
• Sebze - meyve t�ketimi de art�r�lmal�d�r. Ancak posa kabuk ve kabu�a yak�n yerlerde bulundu�u i�in, soyulmadan yenilebilenleri (gaz, �i�kinlik yaratm�yorsa) kabuklar�yla birlikte, en az�ndan �ok ince soyarak t�ketin. Mevsiminde en �ok bulunan� se�mek fiyat, hormon ve besin kayb�n� �nlemek a��s�ndan her zaman i�in daha avantajl�d�r.
Memorial Hastanesi
Dyt. Ye�im �elik
14.7.2010 - 1544
|