�roloji Uzman� Do�. Dr. Orhan Tanr�verdi '' 4 mm'den k���k ta�lar b�brek ve idrar yollar�ndan daha rahat at�labilirken, 6 mm'nin �zerindeki ta�lara genellikle m�dahale gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
Ta� olu�an bireylerde sonraki be� y�l i�inde bir ba�ka b�brek ta�� olu�turma olas�l��� % 50'lere ula��yor''dedi. �ocuk do�uran kad�nlar�n ifadelerine dayan�larak yap�lan kar��la�t�rmalarda ta� d���rmenin do�umdan daha sanc�l� bir s�re� oldu�unu belirtiyor. �zellikle yaz aylar�nda g�nl�k 2,5 - 3 litre aras�nda s�v� t�ketilmesi gerekiyor. En �ok t�ketilmesi gereken s�v�n�n ba��nda 'su' geliyor. Daha �nce s�k b�brek ta�� d���renler do�al limonata da tercih edebiliyor. Diyabet hastas� olmayanlar tatland�rmak ama�l� �ok az miktarda �eker kullanabilir. Limonda bulunan sitrat adl� madde do�al bir ta� olu�umu engelleyicisi olarak g�rev yap�yor. Piyasada ta� olu�umunun �nlenmesi i�in sitrat i�eren ila�lar da bulunuyor. Doktor taraf�ndan ila� �nerilmedi�i takdirde do�al limonataya a��rl�k verilebilir. �drar rengi ne kadar a��ksa o kadar d���k konsantrasyonda mineral i�eriyor ve bu mineraller idrar yollar�nda bir araya gelmeye f�rsat bulmadan at�lm�� oluyor. Bu nedenle ta� hastalar�n�n idrar renklerini dikkatli takip etmeleri ve g�n�n her saatinde ald�klar� s�v�y� iyi ayarlamalar� gerekiyor. B�brek ta�� en �ok yaz�n art�yor Fazla miktarda hayvansal g�dalarla beslenme, idrar�n asit y�n�ne kaymas�n� sa�l�yor ve bu da idrarda kristal olu�umuna yol a��yor. Fazla miktarda tuz t�ketilmesi ise b�breklere gelen sodyumun artmas�n� sa�l�yor ve idrarla fazla miktarda kalsiyum at�l�m�na sebep olarak ta� olu�umunu art�r�yor. Yine fruktoz i�eren m�s�r �urubundan yap�lm�� �ekerler d���k oranda magnezyum i�eriyor. Magnezyumun g�dalarla d���k oranda al�nmas� idrarla at�lan kalsiyumun art���na sebep oluyor. Magnezyum �zellikle ye�il yaprakl� bitkilerin yapraklar�nda, f�nd�k ve di�er tohumu yenen g�dalarda bolca bulunuyor. Yaz aylar�nda y�ksek hayvansal protein, tuz, oksalat ve rafine �eker i�eren g�dalar ta� olu�umuna davetiye ��kar�yor.
5.12.2014 - 16043
|
|
|
|