Tam bu�day �r�nleri ba����kl�k sistemini g��lendiriyor Beslenme ve Diyet Uzman� K�bra Tekay: "Tam bu�day �r�nleri i�erik olarak zengin oldu�u i�in ba����kl�k sisteminizi bu d�nemde g��lendirir,Tok kalman�z� da sa�lar" " �ftar ve sahur aras�nda yar�m saatte bir su i�in" ELAZI� - Tam bu�day �r�nlerinin i�erik olarak zengin oldu�unu belirten Beslenme ve Diyet Uzman� K�bra Tekay, bu �r�nlerin Ramazan ay�nda ba����kl�k sistemini g��lendirdi�i gibi tok kalmaya da yard�mc� olaca��n� s�yledi. Medical Park Elaz�� Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� K�bra Tekay, hem ba����kl�k sistemini g��lendiren hem de Ramazan ay�nda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakk�nda bilgi verdi. D�nyada ve �lke genelinde koronavir�s nedeniyle bir�ok beslenme al��kanl���n�n de�i�ti�ini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzman� K�bra Tekay, "Salg�n s�reci Ramazan ay�na denk geldi�i i�in beslenmemizde yeni d�zenlemeler yapmam�z gerekiyor. Bunun i�in hem sahur hem de iftarda ve yapt���m�z ara ���nlerde tercih etti�iniz besinlere dikkat etmenizi istiyorum. Ramazan ay� boyunca mutlaka sahur yapman�z� �neriyorum. G�n i�erisinde oru� nedeniyle zaten uzun s�re a� ve susuz kal�yoruz. Bu y�zden ���n say�s�n� ne kadar art�r�rsak, almam�z gereken enerjiyi tamamlam�� oluruz" dedi. Sahurda kahvalt� �eklinde ve yatarken ki�iyi uykuya zorlamayacak �ekilde beslenmeyi �nerdiklerini vurgulayan Tekay "�zellikle yumurta, yo�urt, tam tah�ll� �r�nler ve ya�l� tohum gruplar� mutlaka sahurda bulunmal�. Yumurta �zellikle i�tah hormonunu azalt�p hem tok kalman�za hem de protein ihtiyac�n�z� kar��lamaya yard�mc� olacakt�r. Tuzsuz zeytin, f�nd�k, f�st�k, badem gibi ya�l� tohumlular� da mutlaka sahur men�n�ze eklemelisiniz. Ancak bu grubu �l��l� t�ketmekte fayda var. Tam bu�day �r�nleri i�erik olarak zengin oldu�u i�in ba����kl�k sisteminizi bu d�nemde g��lendirir. Tok kalman�z� da sa�lar. Sebze meyve grubunu da �i� olarak t�ketmenizi istiyoruz. �zellikle meyveleri sahurda mutlaka t�ketin" �eklinde konu�tu. �ftarda k�zartma, y�ksek ya�l� ve baharatl� �r�nlerden uzak durulmas� gerekti�inin de alt�n� �izen Tekay,"Az az par�a par�a �ekilde beslenmenizi istiyoruz. �ftar� a�t�ktan sonra 5 dakika bekleyip �orban�z� i�in. Ard�ndan tekrar 10 dakika mola vererek ana ���n yeme�ini par�a par�a t�ketin. �ftarda sebze grubundaki besinlerin yan� s�ra ayran, ev yap�m� ho�af, komposto gibi s�v�lar�n da t�ketilmesini �neriyoruz. B�ylece kaybolan s�v�n�n v�cutta tekrar yerine konmas� da sa�lanm�� olunur. K�zartma, kavurma gibi ya�l� pi�irme tekniklerinin yerine �zgara, ha�lama ve f�r�nda pi�irme teknikleri kullan�lmal�d�r"diye bilgi verdi. Ramazan ay� boyunca su t�ketiminin de �nemine de�inen Tekay, "�ftar ve sahur aras� her yar�m saatte bir su t�ketilmeli. Bu sayede g�nde 2-2,5 litre su t�ketmi� olursunuz. �ay ve kahve i�ti�iniz suyun yerini tutmaz. ��ti�iniz suyun v�cudunuzdan at�lmas�na neden olur. Bu nedenle �ay ve kahve i�ti�iniz oranda su t�ketiminizi de art�r�n. �erbetli tatl�lar haftada bir t�ketilmelidir. S�tl� tatl�lar, dondurma, puding ya da bitter �ikolatayla tatl� ihtiyac�n�z� kar��layabilirsiniz. �ftardan sonra bir bardak ye�il �ay ve bitter �ikolata t�ketmek hem ba����kl�k sisteminizi kuvvetlendirir hem de tatl� ihtiyac�n�z�n kar��lanmas�n� sa�lar"diyerek s�zlerini tamamlad�.
12.5.2020 - 45301
|