V�cudun susuz kalmas� durumunda bili�sel ve ruhsal performans olumsuz etkilenir" dedi. K�� aylar�nda dengeli beslenmemenin v�cut direncini d���rd���n� ve hareketsizli�in getirdi�i kilo al�mlar�yla birlikte, hastal�klara kar�� vitamini y�ksek olan besinlerin bolca t�ketilmesi gerekti�ini belirten Diyetisyen S�meyya K�l�n�,
"Sonbahar�n gelmesiyle birlikte k�� so�uklar�n� da hissetmeye ba�lad���m�z bu g�nlerde sa�l���m�z� korumak i�in yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. So�uk havalar ba����kl�k sistemini zay�flat�r, hastal�klara kar�� direnci d���r�r. Nitekim k�� aylar�nda metabolizma yava�lar, evde ge�irilen vakit artar, fiziksel aktivite azal�r ve fazla karbonhidrat, �eker i�eren besinleri t�ketme e�ilimi artar. Bu nedenle, sa�l���m�z� korumak i�in neler yapabiliriz sorusu ak�llara geliyor. �lk olarak sebze ve meyve t�ketiminizi artt�rmal�s�n�z. �zellikle C vitamini a��s�ndan zengin olan ye�il yaprakl� sebzeler, turun�giller, kivi, maydanoz, ye�ilbiber gibi sebze ve meyveler g�nl�k beslenmenizde mutlaka olmal�d�r. Ayr�ca ba����kl�k i�levinin s�reklili�i i�in gerekli olan A vitamini �spanak, havu� gibi besinlerden kar��lanmal�d�r ve ara ���nlerde y�ksek antioksidan ve E vitamini i�eri�ine sahip f�nd�k, f�st�k, ceviz, badem gibi sert kabuklu meyveler t�ketilmelidir" dedi. K�l�n�, k���n yeterince g�ne� ����� g�r�lmedi�i i�in D vitamini seviyesinin d��t���n�, s�v� t�ketiminin azalmas�yla da bir �ok problemin beraberinde gelece�ini s�yleyerek s�zlerine �u �ekilde devam etti:
"K�� aylar�nda g�ne� �����ndan yeterince yararlanamad���m�zdan v�cudumuzda D vitamini seviyesi olduk�a d��mektedir. Her g�n 1 yumurta, 2 su barda�� s�t ya da s�t �r�nleri, haftada 1-2 ya�l� bal�k t�ketilmesiyle bir miktar D vitamini gereksinmesi kar��lanabilir. Ancak �ok d���k seviyelerde ise D vitamini takviyesi al�nmas� gerekmektedir. Bal�k sezonunun a��lmas�yla birlikte omega-3 kayna�� olan en taze bal�klar�n bulundu�u bu d�nemde haftada 2 kez bal�k t�ketilmelidir. So�uk havalar�n etkisiyle ihtiya� duyulmayan ve unutulan besin sudur. V�cudun susuz kalmas� durumunda bili�sel ve ruhsal performans olumsuz etkilenir. Yetersiz su ba� a�r�s�na, konsantrasyon d���kl���ne, metabolizman�n yava�lamas�na neden olmaktad�r. G�n i�erisinde en az 8-10 bardak su i�ilmelidir. Son olarak k�� mevsiminin olmazsa olmaz� bitki �aylar� hem i�inizi �s�tacak hem de i�eri�indeki yararl� besinler ile sizi hastal�klara kar�� koruyacak. Ihlamur, ku�burnu, ada�ay�, rezene, nane limon gibi �aylardan g�nde 1-2 fincan t�ketilmelidir. Unutmay�n bu sizin sa�l���n�z ve her �eyden de�erli. Yeterli ve dengeli beslenerek sa�l�kl� bir �m�r ge�irmek sizin elinizde.
30.10.2019 - 41478
|