Sel�uk �niversitesi Meram T�p Fak�ltesi ��retim �yesi �� Hastal�klar� ve Nefroloji Uzman� Prof. Dr. S�leyman T�rk, yapt��� a��klamada, kuru yemi�in insan sa�l���na yarar�na ili�kin bilimsel yay�nlar�n bulundu�unu s�yledi.
Kuru yemi�in a��r� �ekilde de�il, �l��tl� t�ketilmesi iyi kolesterol� art�r�r. diyen T�rk, �zellikle f�nd�k, Antep f�st���, kabak �ekirde�inin kanda iyi kolesterol�n lehine bir art��a neden oldu�una i�aret etti.
Bunun da kalp krizi ve beyin kanamas�n�n nedeni olan damarlarda kire�lenmeyi azaltt���n� belirten T�rk, �unlar� s�yledi:
"Ancak kuru yemi�in yarar�, kesinlikle a��r� t�ketilmesi gerekti�i �eklinde de�erlendirilmemeli... A��r� kuru yemi� t�ketmek sa�layaca�� yarardan �ok a��r� kalori al�nmas� gibi bir sak�ncaya neden olur. Bu nedenle �l��l� miktarda, g�nde bir sadece ’bir ka� �e�itten toplam bir avu�’ gibi �l��lerde t�ketilmelidir. Bunun i�in de kuru yemi� t�keterek sa�l���na katk� sa�lamak isteyenler mutlaka kendi doktorlar� ya da diyetisyenlerle g�r��melidir. "
T�m Kuruyemi� Sanayici ve ��adamlar� Derne�i (T�KS�AD) Genel Ba�kan� Hasan H�seyin Karap�nar da T�rklerin kuru yemi� t�ketim al��kanl���n�n y�zy�llara dayand���n�, bunun misafirperverlik k�lt�r�yle birlikte topluma yerle�ti�ini dile getirdi.
T�rkiye’nin, t�m kuru yemi� �e�itleri baz al�nd���nda d�nyada en fazla kuru yemi� t�keten ikinci �lke oldu�unu dile getiren Karap�nar, "Bu, bizim kuru yemi� tutkunu bir toplum oldu�umuz anlam�na geliyor. Yap�lan ara�t�rmalar g�nde 50 gram f�nd�k yiyen bir ki�inin �m�r boyu kolesterol sorunu ya�amayaca��n� ortaya koyuyor " dedi.
Ayr�ca f�nd�k, Antep f�st��� ve yer f�st��� gibi kuru yemi� �r�nlerinin, son d�nemde adeta moda olan sa�l�kl� ve uzun ya�am beslenme diyet programlar�n�n vazge�ilmez �r�nleri oldu�una de�inen Karap�nar, ��yle devam etti:
"�lkenin tamam�nda lokantalar�n �o�unlu�unda kebap ve et yemeklerine rastlars�n�z, �rne�in Konya’da etli ekmek ve f�r�n kebab� ba�� �ekiyor... Bu durum, �o�umuzun kesinlikle sa�l�kl� beslenmedi�imizi g�steriyor. T�rk toplumu olarak kebap ve hayvansal ya� a��rl�kl� beslenmemizin zararlar�n�, k�t� kolesterol�n ilac� olan kuru yemi�in bir �l��de absorbe etti�i kesin. "
Karap�nar, T�rkiye’de kuru yemi� t�ketme k�lt�r�n�n yayg�n olmas�n�n, �lkemiz insan� i�in bir �ans oldu�unu vurgulayarak, "�zellikle Avrupa’da ve geli�mi� �lkelerde 7’den 70’e insanlar sa�l�kl� kalmak i�in spor yap�yor. Biz ise toplum olarak hem sa�l�kl� beslenmiyor hem de spor yapm�yoruz. Bu �artlar alt�nda kalp damar hastal�klar� konusunda belki de tek umudumuz kuru yemi� " dedi.
10.12.2010 - 3417
|