Beslenme ve Diyet Uzman� Ula� �zdemir: "Kabak, lahana, bal kaba��, p�rasa, kereviz, �spanak, karnabahar ve paz� sezonu yakla��rken, v�cudumuz da sonbahar mevsimiyle birlikte k��a haz�rl�k d�nemine ge�iyor."
|
|
|
|
|
|
S�cak havalar� yava� yava� geride b�rak�rken birbirinden renkli ve lezzetli meyvelere de veda ediliyor. Sonbahar�n hastal�klar nedeniyle zaman zaman s�k�nt�l� ge�ebildi�ini hat�rlatan Anadolu Sa�l�k Merkezi Beslenme ve Diyet Uzman� Ula� �zdemir, "Bir de �zerine yaz�n t�ketilen meyve ve tatl� gibi besinler eklenince yaz kilolar� da tuzu biberi oluyor. Ge�i� mevsiminde kilo kaybederken ba����kl�k sistemi de g��l� tutulmal� " a��klamas�nda bulundu.
K�LO KONTROL� ���N MEYVE VE KURUYEM�� D�KKATL� T�KET�LMEL�
Sonbahar gibi mevsim ge�i�lerinde evde daha fazla vakit ge�irildi�i i�in kuruyemi� ve meyve gibi yiyeceklerin t�ketiminin abart�labildi�ini s�yleyen Beslenme ve Diyet Uzman� Ula� �zdemir, "Bu da yine ayn� �ekilde kilo k�s�r d�ng�s�ne sebep olan ba�ka bir etken. �zellikle meyve porsiyonu kilo a��s�ndan riskli oldu�u i�in g�nde 1 avu� kadar meyve ara ���n olarak t�ketilebilir. Kuruyemi� t�ketimine de dikkat edilmeli ancak ceviz, badem ve yer f�st��� t�ketilmesi uzun s�re tok hissetmeyi sa�lar " dedi.
Mevsimin g�zdeleri
Eyl�l
�z�m ve f�nd�k
Ekim
Turp ve havu�
Kas�m
Paz� ve Ispanak
SONBAHAR �ORBASI
Malzemeler
500 gr bal kaba��
1 adet orta boy patates
1 tatl� ka���� zerde�al
2 adet b�y�k boy so�an
1/2 adet havu�
2-3 adet kereviz sap�
1 yumurta beyaz�
1 tatl� ka���� taze zencefil
1 litre su
1/2 bardak s�t
10-12 yaprak paz�
2 �orba ka���� zeytinya��
5 adet d�v��m�� ceviz
5 adet d�v�lm�� f�nd�k
1 yemek ka���� pul biber
Karabiber
Yap�l���
T�m malzemeleri 2 �orba ka���� zeytinya��nda soteleyin ve kaynayan suya at�n.
Yumurta ak�, s�t, d�v�lm�� ceviz ve f�nd��� ba�ka bir kapta ��rp�n.
Haz�rlad���n�z kar���m� kaynayan sebzelerin i�ine d�k�n.
Yeterince kaynayan kar���m� so�uttuktan sonra blenderdan ge�irin.
�orbay� biraz dinlenmesi i�in kenara al�n.
Pul biber ve zerde�al ekleyerek servis edebilirsiniz.
11.9.2018 - 35037
|
|