ESK��EH�R Osmangazi �niversitesi T�p Fak�ltesi Hastanesi uzman diyetisyeni An�l �i�dem Uygur, obez bireylerin koronavir�se yakalanma riskinin 7 kat daha fazla oldu�unu ifade ederek, "Hastal��a yakalanma oranlar� gibi, ent�basyon oranlar� da y�ksektir ve obezler yo�un bak�mda daha uzun s�re kalmaktad�r. Obez bireylerin ba�ka sa�l�k problemleri de oldu�u i�in bu ki�ilerde koronavir�s daha a��r bir tablo ile seyretmektedir" dedi. Osmangazi �niversitesi T�p Fak�ltesi Hastanesi uzman diyetisyeni An�l �i�dem Uygur, sosyal izolasyon�d�neminde �o�u ailede d�zenli yemek, sofra kurma, mutfakta ge�irilen s�renin artmas� gibi nedenlerle�kilo art���n�n ka��n�lmaz oldu�unu s�yledi. �zolasyon d�neminde ya�anan stresin, uyku d�zensizliklerine yol a�t���n� kaydeden Uygur, hareketsizli�in obeziteye neden oldu�unu belirtti. Okullar�n kapal� kald��� s�re boyunca �ocuk ve ergenlerin fiziksel aktivite d�zeylerinin d��t���n� anlatan Uygur, "Televizyon ve bilgisayar oyunlar�, hareketsizli�e ve uyku d�zensizliklerine sebep olmakta, �ekerle tatland�r�lm�� i�ecek t�ketimini art�rmaktad�r. Obez �ocuklar�n A, E ve C vitamininden zengin olan sebze ve meyve t�ketimleri d���kt�r. Bu vitaminlerin yetersiz al�nmas�, ba����kl�k yan�t�n� d���rmektedir. Obezite ve obezite ile ili�kili hastal�klar�n Covid-19 i�in risk olu�turuyor. Mart ay�ndan bu yana, obezite ve Covid-19 aras�ndaki ili�ki biliniyor. Beden Kitle �ndeksi (BK�) 35'in �zerinde olan bireyler ile 25'in alt�nda olan bireylerin kar��la�t�r�ld��� bir �al��mada, obez bireylerin koronavir�se yakalanma riskinin 7 kat daha fazla oldu�u bulunmu�tur. Hastal��a yakalanma oranlar� gibi, ent�basyon oranlar� da y�ksektir ve obezler yo�un bak�mda daha uzun s�re kalmaktad�r. Obez bireylerin ba�ka sa�l�k problemleri de oldu�u i�in, bu ki�ilerde koronavir�s daha a��r bir tablo ile seyretmektedir." �eklinde konu�tu.'ALI�VER��LER� HAFTALIK YA DA AYLIK PLANLAYIN'Uzman diyetisyen�An�l �i�dem Uygur, pandemi s�recinde al��veri�lerin haftal�k veya ayl�k olarak planlanmas� gerekti�ini belirterek, �unlar� s�yledi: "Y�ksek ya� ve rafine karbonhidrat t�ketimini azalt�n, sebze ve meyve t�ketimini art�r�n, �ekerle tatland�r�lm�� i�ecek, i�lenmi� et, haz�r besin, fast food ve �eker al�m�n� s�n�rland�r�n. Yetersiz beslenme veya obezite hastal���n�z varsa bilin�sizce ila�, takviye kullanmak ya da sa�l�ks�z diyet yapmak yerine yeterli ve dengeli beslenin; gerekirse profesyonel yard�m talebinde bulunmaktan �ekinmeyin."NASIL HESAPLANIR?Beden kitle endeksi, D�nya Sa�l�k �rg�t�'n�n obezite s�n�fland�rmas� temel al�nan ve kilonun, boyun karesine b�ld���n�zde (kg/m�) ��kan sonu� fazla kilolu ya da obez olup olmad���n� g�sterir. D�nya Sa�l�k �rg�t� verilerine g�re beden kitle endeksi 0-18,4 aras� zay�f, 18,5-24,9 aras� normal kilolu, 25-29,9 fazla kilolu, 30'dan y�ksek olanlar obez, 40'�n �zerinde olanlar ise ileri derecede obez olarak kabul ediliyor.
13.10.2020 - 48627
|