HAVA s�cakl���n�n baz� b�lgelerde 40 dereceye ula�t��� bug�nlerde karpuz, �ilek, erik ve kiraz,�susuzlu�u giderip serinlemeyi sa�laman�n yan� s�ra�ba����kl�k sistemini de koruyor. Meyve �ekerinin �ok y�ksek oldu�u karpuzun g�nde bir dilim t�ketilmesini �neren uzmanlar, �ilek, kiraz ve eri�in de �ok fazla yenmesinin kan �ekerinde dengesizliklere yol a�t���na, sa�l�kl� insanlarda kiloya neden olabilece�ine dikkat �ekiyor.� Antalya'da, �zel hastanede g�rev yapan Beslenme ve Diyet Uzman� Nafikar Ba�kan, yaz meyveleri olan karpuz, �ilek, erik ve kiraz�n pek �ok faydas� bulundu�unu belirtti. Vitamin ve mineral deposu bu meyvelerin ba����kl�k sistemini korumas�ndan�kalp ve damar hastal�klar�na kadar pek �ok yararl� �zelli�i bulundu�unu kaydeden Ba�kan, �nemli bir uyar�da da bulundu. T�m meyvelerde meyve �ekeri olan fruktoz bulundu�unu vurgulayan Ba�kan, "Her meyve s�n�rs�zca yiyebilece�imiz anlam�na gelmiyor. Eskiden 'meyve sa�l�kl�d�r istenildi�i kadar yenilebilir' alg�s� vard�. Bunun elbette do�ruluk pay� var. Meyveler elbette sa�l�kl� besinlerdir ama porsiyon kontrol� dahilinde t�ketilirse. Mesela karpuz bir ��gen dilim, erik, kiraz ve �ilek ise 8-10 tane yenmeli. Fazla meyve t�ketmek, i�erdi�i meyve �ekeri nedeniyle kan �ekeri seviyesinde dengesizliklere neden olur. Bu da mevcut hastal�klar� tetikleyebildi�i gibi sa�l�kl� insanlarda da kilo al�m�na neden olabilir" diye konu�tu.� 'KARPUZUN FAYDALARI SAYMAKLA B�TMEZ'Yaz aylar�n�n vazge�ilmezi olan karpuzun faydalar�n�n saymakla bitmedi�ini belirten Nafikar Ba�kan, "Vitamin ve mineral deposu olan karpuz, �ok iyi bir antioksidand�r. �zellikle s�cak yaz g�nlerinde terle birlikte su kayb� olur. Karpuz�da y�zde 90'� su oldu�u i�in hem serinleme etkisi hem de s�cakta �dem tutan v�cudun �demini azalt�c� etkisi nedeniyle �nemli bir meyvedir" dedi. ��erisindeki antioksidan vitamini olan C vitamini sayesinde v�cuttaki serbest radikallerle sava�arak ba����kl��� kuvvetlendiren karpuzun, potasyum sayesinde de kan bas�nc�n� d�zenleyip kalp ve damar hastal�klar�na kar�� korudu�unu kaydeden�Ba�kan, ��yle konu�tu: "Karpuz ayn� zamanda lif i�eri�i y�ksek bir meyve oldu�u i�in sindirim sistemini de d�zenler. Karpuz, i�indeki A ve C vitaminleri sayesinde de sa� ve cildin sa�l���n� korumada etkilidir. �zellikle cildin elastikiyetini ve kolajen yap�m�n� sa�lar. Bu sayede cildin ���l ���l ve gen� g�r�nmesine neden olur. Karpuzda dikkat edilmesi gereken konu ise glisemik indeksidir. �eker oran� y�ksektir. Bu nedenle �zellikle �eker hastalar�n�n porsiyon dahilinde t�ketmesi gerekir. Bir ��gen dilim karpuz, bir porsiyona denk gelir. Yaz aylar�nda kontrols�z �ekilde dilim dilim yemek, kan �ekerini y�kseltece�i i�in hem �eker hastalar�nda hem de gebelerde risk olu�turabilir."'ER�K D�YETLER�N BA� TACI'Yaz meyvelerinden eri�in 100 gram�n�n 46 kalori oldu�unu hat�rlatan Ba�kan, "Bu nedenle erik, diyetlerin ba� tac�d�r. Hem kalorisinin hem de glisemik indeksinin d���k olmas� nedeniyle diyetlerde ara ���n olarak tercih edilir" dedi.Y�ksek C vitamini sayesinde eri�in ba����kl��� korudu�unu anlatan Ba�kan, "��z�lebilir lif i�eri�i sayesinde sindirim sistemini d�zenler. Kab�zl��a kar�� �nleyici �zelli�i vard�r. Demiri absorbe ederek, k�rm�z� kan h�crelerinin demir ihtiyac�n� kar��layarak kans�zl��a kar�� koruyucu �zelli�i vard�r. ��erdi�i y�ksek potasyum da elektrolit dengesini sa�lar. Ay� zamanda kan bas�nc�n� da dengeleyerek kalp ve damar hastal�klar�na kar�� korur" diye konu�tu.��LEK, KEM�K SA�LI�INI KORURAntioksidan �zelli�i sayesinde k�t� huylu kolesterol� d���r�p kalp ve damar hastal�klar�na kar�� koruyan �ile�in i�inde y�ksek C vitamini bulundu�unu kaydeden Ba�kan, i�erdi�i manganez ve kalsiyum sayesinde kemik sa�l���n� korudu�unu, ba����kl�k sistemini g��lendirdi�ini s�yledi.K�RAZ KAN BASINCINI D�ZENLERA ve B vitamini ile fosfor ve kalsiyum i�eren kiraz�n da di�er yaz meyveleri gibi pek �ok yarar� oldu�unu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman� Ba�kan, "Kiraz, i�erdi�i vitamin ve mineral sayesinde beyin sa�l��� i�in faydal�d�r. Lif oran� y�ksektir. ��erdi�i potasyum sayesinde kalp ve damar hastal�klar�na kar�� korur. Kan bas�nc�n� d�zenler. Su ve lif oran� y�ksek oldu�u i�in de diyetlerin ba� tac�d�r. Tabi ki porsiyon dahilinde t�ketilmelidir" dedi.
7.6.2020 0 - 45799
|