Koronavir�s salg�n� vatanda�larda Kurban Bayram� i�in de endi�eye neden oldu. Enfeksiyon Hastal�klar� Uzman� G�ler Delibalta kurban kesim yerlerindeki kalabal��a kar�� uyar�larda bulunarak, "Kalabal�k ortamlarda bulunmak kurban etine vir�s�n bula�ma riskini art�r�yor. �nsanlardan gelen damlac�klar, etin �zerinde vir�s�n ya�amas�na neden olabilir" dedi. Kurban Bayram�'na say�l� g�nler kala vatanda�lar kurbanl�k aray��lar�na da ba�lad�. Kurban kesim yerlerindeki kalabal���n koronavir�s tehlikesini art�rd���n� ve kesim i�leminin sa�l�k kurallar� �er�evesinde yap�lmas� gerekti�ini s�yleyen Emsey Hospital Enfeksiyon Hastal�klar� Uzman� Dr. G�ler Delibalta, "Se�ilen kurbanl�klar�n sa�l�kl� olmas�, sa�l�kl� ko�ullarda profesyonel ki�iler taraf�ndan kesim yap�lmas� da vir�sten korunmak kadar �nemlidir. Kalabal�k ortamda etin kesildi�i s�rada vir�s� ta��yan ki�ilerin konu�ma, �ks�rme, hap��rma s�ras�nda sa�t��� damlac�klar etin �zerine gelirse, vir�s etin �zerinde birka� saat canl� kalabilir. Vir�s�n ete bula�ma riski uygun �artlarda pi�irilerek azalabilir. Pi�en ette vir�s olmaz" diye konu�tu. EL H�JYEN�NE D�KKAT: KURBAN PAYINI DA�ITANLAR DA BULA�TIRICI OLAB�L�R Kurban�n kesilmesi, etin pay edilmesi, ta��nmas�, depolanmas�, pi�irilmeye haz�rlanmas� gibi i�lemler s�ras�nda el hijyenine de dikkat edilmesi konusunda uyar�larda bulunan Delibalta "Vir�s bula�m�� ete dokunuldu�unda elleri, sabunla y�kamadan a�z�n�za, burnunuza ve g�z�n�ze temas ettirirseniz bula� riskini artt�r�yor. Kurban kesim ve pay i�ini yapan veya kalabal�k ortamda bulunan-gezinen ki�ilerden birinin vir�s� bula�t�r�c� olabilmesi m�mk�n. Eller, ete dokunduktan sonra su ve sabunla en az 20-30 saniye y�kanmadan a��z, burun ve g�ze temas ettirilmemeli. Kesim s�ras�nda olabildi�ince az say�da ki�i olmal�d�r. Maskelerin usul�ne uygun olarak tak�lmas� ve sosyal mesafe kurallar�n� g�zeterek i�lemlerin ger�ekle�mesi gerekir" ifadelerini kulland�. ENFEKS�YON R�SK�NE KAR�I SER� VE STER�L OLUN Koronavir�s�n d���nda da var olan enfeksiyonlara kar�� bilgi veren Dr. G�ler Delibalta, "Yeni kesilen etlerin seri ve steril bir �ekilde uygun ko�ullarda muhafaza edilmemesi, bula��c� hastal�k riskini olduk�a art�r�r. Uygunsuz ortamlarda hijyen kurallar�na uymadan kesim yap�lmas�, hayvanlarda g�r�len bir�ok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastal�klar� direk temas ile bula�abilir" dedi. ET VE ET �R�NLER�NDE BAKTER�LER HIZLICA �O�ALIYOR Et ve et �r�nlerinin bakterilerin �o�almalar� i�in son derece uygun bir ortam oldu�unu belirten Delibalta, �unlar� s�yledi: "Bu gibi uygun ortamlarda bakteriler h�zla �rerler ve tek bir bakteriden 7 saat i�inde 2 milyon, 12 saat i�inde bir milyar bakteri olu�abilir. Bu durum hafif bir bakteri y�k�ne sahip bir etin iyi muhafaza edilmedi�i takdirde bir gece sonra insan sa�l��� a��s�ndan son derece riskli bir durum olu�turabilir. Bu nedenle kesim, y�z�m ve eti par�alama i�lemlerinin g�ne� g�rmeyen serin yerlerde, kesim s�ras�nda kullan�lan b��ak, sat�r gibi kesici aletlerin, kullan�lan kaplar�n ve kesim yapan ki�ilerin ellerinin temiz olmas� olduk�a �nemlidir." BU BEL�RT�LERE D�KKAT! �e�itli nedenlerle bakteri ta��yan etlerin sindirim sistemine ula�mas� mikroorganizmaya ba�l� toksinler arac�l���yla g�da zehirlenmesi ve �e�itli enfeksiyon hastal�klar�n� beraberinde getirdi�ini ifade eden�Delibalta, "G�da zehirlenmesi genellikle hafif ge�irilse de bazen �l�mc�l de olabilen yayg�n bir hastal�kt�r. En yayg�n g�r�len belirtiler ise kusma, kar�n a�r�s� ve ishaldir. Sebebe ba�l� olarak, belirtiler dahilinde ate� ve ���me, kanl� d��k�lama, dehidrasyon (bedenin �ok fazla s�v� kaybetmesi) kas a�r�lar�, halsizlik ve bitkinlik de say�labilir" dedi.
24.7.2020 - 46882
|