Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Nur Tatl�o�lu, "V�cudun kalsiyum ihtiyac�n� kar��layan pekmez, i�eri�indeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik geli�imini sa�l�yor, kans�zl��a iyi geliyor. So�uk havalarda t�ketildi�inde v�cudun �s� dengesini sa�layan pekmez, ba����kl�k sistemini g��lendiriyor ve antioksidan etkisi nedeniyle hastal�klara kar�� v�cudu koruyor " dedi. Tatl�o�lu, neredeyse her t�rl� meyvenin pekmezinin yap�ld���n� belirterek �retim yolculu�unu ve t�ketici olarak al�rken, saklarken nelere dikkat etmemiz gerekti�ini ise ��yle anlatt�:
"�eker ve di�er katk� maddeleri kullan�lmadan Anadolu'da binlerce y�ld�r geleneksel olarak yap�lan pekmez, genelde �eker bak�m�ndan zengin meyve sular�n�n kaynat�l�p konsantre edilmesiyle �retilen yo�un ve tatl� bir �uruptur. Pekmez, taze �z�m ve ihra� �ans� olmayan kuru �z�mden �retilmekle birlikte ke�iboynuzu, elma, dut, kay�s�, erik, karpuz, incir ve �eker pancar�ndan da yap�lmaktad�r. Y�ksek �eker i�eri�i nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kayna�� olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de i�ermektedir. Pekmezin, yap�ld��� meyveye g�re besin i�eri�i de�i�mektedir.
HEMEN KANA KARI�IYOR
Karbonhidrattan zengin bir enerji kayna�� olan pekmez, glikoz ve fruktoz i�eri�i nedeniyle sindirime gerek kalmadan t�ketildikten k�sa bir s�re sonra kana kar��maktad�r. ��eri�indeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginli�iyle de y�ksek d�zeyde vitamin ve mineral kayna��d�r. Ortalama 29 kalori olan bir yemek ka���� (10 gram) pekmez yakla��k 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum i�ermektedir. Pekmezin 100 gram�, yakla��k 293 kalorilik enerji sa�lamaktad�r.
Pekmez, v�cutta kolayca emilebilen demir i�eri�i nedeniyle kan yap�m�n� art�ran, kans�zl��a iyi gelen bir besin kayna��d�r. S�t ve s�t �r�nlerinden sonra, kalsiyum i�eri�i a��s�ndan en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik geli�imi ve sa�l��� i�in �ok �nemlidir. Pekmez, i�indeki zengin potasyum sayesinde kan bas�nc�n�n d�zenlenmesinde de olduk�a etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, v�cut direncini artt�rarak, ba����kl�k sistemini g��lendirmektedir. Hastal�klara kar�� koruyucu etkisi nedeniyle �ks�r��e iyi geldi�i ve balgam s�kt�rd��� bilinmektedir.
�EKER HASTALARI D�KKATL� OLMALI
Hem yeti�kinlerde hem de �ocuklarda pamuk�uk ad� verilen a��z i�i yaralar�n tedavisinde �nemli rol oynar. Pekmezdeki basit �ekerler kana h�zl� kar��t���ndan, diyabeti olan bireylerin �eker ve bal gibi pekmezi de fazla t�ketmemesi �nerilmektedir. Mineral miktar�n�n fazla ve emilim oranlar�n�n y�ksek olmas� nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyile�me d�nemindeki hastalar�n diyetinde olmas� gereken bir besindir.
�zellikle b�y�me �a��ndaki k���k �ocuklar�n, kilo alamayanlar�n, i�tahs�zl�k ve halsizlik �ikayetleri olanlar�n beslenmesinde pekmeze yer verilmelidir. Pekmez, egzama, sedef, akne ve di�er cilt hastal�klar�n�n tedavisinde de yard�mc� besin olarak kullan�lmaktad�r. ��eri�indeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici �zelli�i bulunmaktad�r. Zengin besin i�eri�i olan pekmezi yeti�kinlerin g�nde 1-2 yemek ka����, �ocuklar�n ise 1-2 tatl� ka���� t�ketmesi �nerilmektedir. "
31.10.2018 - 36191
|